Lyhyt oppimäärä kupliin

8.12.2022 - Kategoriat: Ajankohtaista

Loppuvuoden parhaat Juhlakuohuvat

Pian korkit poksuvat auki ja hoikkia laseja kilistellään heleästi yhteen. Lasissa kupli cava, prosecco tai crémant. Mutta tiedätkö tarinat näiden kuohuvien takana?

Kuohuviineissä on eroja. Rakastetut proseccot, aromikkaat cavat ja hienostuneet crémantit eroavat toisistaan niin kotiseuduiltaan, valmistusmenetelmiltään, rypäleiltään kuin itse makumaailmoiltaankin.

Ruokatoimittaja Mari Moilanen avaa kuohuviinien eroja ja tarjoaa vinkit mutkattomiin, mutta sitäkin oivallisempiin,  juhlakuohuvien kanssa mätsääviin suupaloihin.

Aloitetaan valmistusmenetelmistä. Kuplat cavaan sekä crémantiin syntyvät eri tavalla kuin proseccoon. Tämä on yksi syy, mikä vaikuttaa juomien erilaiseen makupalettiin, kuplien rakenteeseen sekä luonnollisesti myös viinin hintaan.

Cava kypsyy kellarissa

Cava on ollut suomalaisten suosikkikuohuva jo pitkään. Tämä kuohuviini saapuu juhliemme nostattajaksi Espanjasta ja päätuotantoalue on aurinkoinen Katalonia.

Cava valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä eli samppanjan valmistuksesta tutulla menetelmällä, jossa toinen käyminen tapahtuu samaisessa pullossa, jossa juoma aikanaan tulee myyntiin.

Menetelmä on työläs ja cavan valmistusprosessi on hidas, sillä toisen käymisen jälkeen viiniä kypsytetään pitkään ja hartaasti pulloissa kellarin viileydessä. Tähän tämän pidetyn kuohuviinin nimikin, cava eli kellari, viittaa.

Ajan antaminen kuohuviinille kuitenkin kannattaa. Perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit ovat kuohuviinien aatelia ja kahden käymisen metodia pidetään parhaimpana tapana valmistaa korkealuokkaisia kuohuviinejä. Cavan monivivahteinen maku ja elegantti suutuntuma on pitkälti pullokypsytyksen ansiota. Pullokäymisen aikana, viinisakan päällä kypsyessään, kuohuviineihin syntyy kehittyneitä aromeja sekä ryhdikkäitä, napakkoja kuplia.

Crémant – tuo eloisa samppanjan serkku

Ranskalaiset crémant-kuohuviinit ovat samppanjan ja cavan tapaan perinteisen menetelmän kuohuviinejä. Mutta koska vain Champagnen alueella tuotetut kuohuviinit saavat kantaa arvostettua samppanja-nimeä, muualla Ranskassa samaisella menetelmällä valmistetut kuohuviinit saavat tyytyä crémant-nimeen. Näitä kahden käymisen metodilla valmistettuja crémanteja valmistetaan Ranskan kahdeksan alueen lisäksi myös Luxemburgissa.

Hinta-laatusuhde näillä perinteisen menetelmän kuohuviineillä, crémanteilla sekä cavoilla on mainio. Tasokas pullollinen crémantia tai cavaa ei rokota kukkaroa yhtä roimasti kuin pullo perussamppanjaa.

Prosecco seilaa suosionsa huipulla

Italiasta, Veneton alueelta saapuva prosecco rantautui Suomeen rysäyksellä muutama vuosi sitten maailmalla trendaavan prosecco-villityksen myötä.  Proseccosta tuli silmänräpäyksessä salonkikelpoinen, trendikäs kuohuviini.

Moni valitseekin lasiinsa mutkattoman ja huokean, pirteästi pirskahtelevan proseccon. Tämän rakastetun kuplajuoman suosiota lisäsi Italian viinilainsäädäntöön muutama vuosi sitten tullut muutos, joka sallii nyt myös herkänvärisen roseeproseccon valmistuksen.

Kuplat proseccoon syntyvät iisimmin kuin cavaan ja crémantiin. Juoman valmistuksessa on käytössä rivakampi valmistustapa, ns. charmat-menetelmä, jossa pullokäymisen sijaan viinin toinen käyminen tapahtuu valtavissa terästankeissa. Kustannustehokkuus ja joutuisa valmistusprosessi näkyy niin juoman hinnassa kuin makuprofiilissakin. Tankkimenetelmä tuottaa tuoreen hedelmäisiä, pirtsakkakuplaisia ja helposti lähestyttäviä kuohuviinejä, joihin on helppo ihastua.

Proseccolla on ansaittu paikkansa. Kepeäkuplaiset proseccot ovat lähtökohtaisesti huokeita, hyväntuulen kuohuviinejä, jotka sopivat bileiden rennoksi alkumaljaksi tai moninaisten suupalojen kanssa tarjottavaksi.

Rypäleet luovat tyylin

Valmistusmenetelmän lisäksi olennainen elementti kuohuviinin tyylin ja maun kannalta on valmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet.

Cavan valmistuksessa perinteinen rypälekolmikko on auringon paahteessa kypsyvät Macabeo, Parellada ja Xarel-lo. Nämä vaaleat rypäleet tuovat kuohuviiniin sitruksisia, greippisiä ja hieman mineraalisiakin aromeja. Kellarikypsytys lisää makupalettiin paahteisuutta.

Crémant-kuohuviinit valmistetaan kullekin valmistusalueelle tyypillisistä rypälelajikkeista. Tämä tuo suuria eroja eri alueiden crémant-kuohuviinien tyyliin. Lasissasi kupliva crémant voi olla valmistettu muun muassa Pinot Blanc, Auxerrois, Chardonnay, Pinot Noir tai Pinot Gris-rypäleistä, joista jokainen tuo omintakeista makuaan kuohuviiniin.

Lisäksi crémant-alueiden maantieteellinen sijainti vaikuttaa kuohuviinien makuprofiiliin. Pohjoisempien, viileiden alueiden crémantit ovat raikkaan hapokkaita ja eloisia, etelän lämpimämpien alueiden crémantit taas tunnetaan hedelmäisinä ja runsaampina kuohuviineinä.

Tuoreet hedelmäaromit tallella

Proseccon valmistuksessa käytettävä Glera-rypäle on luonteeltaan raikas, kepeän hedelmäinen – hyvin tunnistettavasti päärynäinen – sekä aromaattinen. Tankkimenetelmä säilyttää rypäleen tuoreet hedelmäaromit ja näin Proseccon maussa korostuu päärynäisyys, raikas omenaisuus sekä hento kukkaisuus.

Roseeproseccossa Glera-rypäle hallitsee viiniä, mutta heleä väri saadaan sekoittamalla joukkoon 15 prosenttia tummaa Pinot Noir-lajiketta. Pinot Noir tuo proseccon makuun punamarjaisuutta ja tekee juomasta viinillisemmän

Vannot sitten proseccon, cavan tai crémantin nimeen, niin nyt on se aika vuodesta, jolloin maailmaa katsellaan pirteästi poreilevien kuohuviinikuplien läpi. Mikä on sinun valintasi loppuvuoden juhliin?

Tyyliniekan valinta

André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Herkullinen, kypsän omenainen ja maukkaan paahteinen crémant Burgundista, joka jättää kielelle miellyttävän mineraalisen maun. Napakkakuplainen ja sitruunaisen hapokas viini on oiva ruokahalua herättelevä juhlamalja jouluksi tai uuteenvuoteen. Tätä runsasaromista kuohuviiniä voi sovitella joulun kalapöydän viiniksi mädillä aateloitujen blinien, runsaiden lohiherkkujen, kuten kermaisen lohirilleten ja graavikalojen sekä uuden vuoden juhlavien äyriäistarjottavien kaveriksi.

Varman päälle varautuja

Castellblanc Cava Seco

Sopuhintainen ja sopivasti hedelmäinen Cava puolikuivassa tyylissä on varma valinta monenlaiseen hetkeen ja tarjoiluun. Tämä lempeäkuplainen kuohari on passeli viini seurusteluun ja alkumaljaksi. Pehmeän hapokkaana viini istuu mukavasti loppuvuoden juhlien noutopöytään mutkattomaksi yleisviiniksi.

Tämä Cava ilahduttaa myös edullisella hinnallaan!

Trenditietoisen juhlajuoma

Piccini Prosecco Extra Dry

Eloisa, kepeän päärynäinen ja kevyen kukkainen, asteen verran laadukkaampi prosecco loppuvuoden juhlahumuun. Pirteästi kupliva viini on omiaan juhlien käynnistelyyn sekä alkumaljaksi.  Kuivana ja hapokkaana tämä prosecco on mainio pari pienille sormisyötäville, ilmakuivatulle kinkulle ja muille pikkusuolaisille.

Viehättävä pullo jo itsessään tuo juhlan tuntua – ja se sopii myös lahjaksi tai tuliaiseksi juhliin.