Poronkäristys on perinneruokaa parhaimmillaan

12.12.2018 - Kategoriat: Ruokareseptit

Naapuri ilahdutti viikonloppuna yllätysvierailullaan, tuoden mukanaan paketillisen poronlihaa tuliaisina taannoiselta Lapin reissultansa. Tämä mieluisa yllätys ratkaisikin, kuin itsestään, ikuisen mitä tänään syötäisiin? – ongelman.

Poronkäristys on mitä mainioin sunnuntairuoka sen melko simppelin valmistuksen, mutta pitkän haudutusajan vuoksi. Aineksiakaan ei sen kummemmin tarvinnut metsästää, kun suurin osa löytyi jo valmiiksi oman kaapin kätköistä.

Poronkäristykseen ei monimutkaisia raaka-aineita tarvita

Herkullinen poronkäristys syntyy hitaasti hauduttamalla, muutamista raaka-aineista. Voi, pekoni ja tumma olut tuovat käristykseen pehmeyttä ja syvyyttä, mutta ainakin pekonin ja oluen voi halutessaan jättää pois.
Perinteisesti poronkäristyksen lisukkeena tarjotaan perunamuusia tai pottuvoita kuten Lapissa sanotaan. Me päätimme kuitenkin tällä kertaa yksinkertaistaa ruoanlaittoa ja käristyksen kylkiäisinä nautimme maukkaita Lapin Puikula-perunoita keitettynä kevyesti suolatussa vedessä. Lisäksi puolukoita ja suolakurkkuja.

Näitä tarvitset:

700 g poronkäristyslihaa
n. 150 g pekonia (luomu)
1 sipuli
n. 50 – 100 g Voita (luomu)
1 tölkki tummaa olutta
n. 1 dl vettä
rouhittua mustapippuria ja merisuolaa maun mukaan

Lisäksi:

Lapin Puikulaa
puolukoita tai puolukkasurvosta
suolakurkkuja

Näin se tehdään:

  1. Kuumenna pata tai pannu ja paista silputtu pekoni öljyn ja voin kanssa niin että pekonin rasva sulaa.
  2. Kun rasva on sulanut heitä perään silputtu sipuli ja kuullota hetki ja siirrä sivuun.
  3. Lisää kuumalle pannulle voita ja jäinen liha vähitellen. Kääntele lihaa kunnes se on sulanut ja saanut hieman väriä.
  4. Lisää paistetut pekonit ja sipulit lihojen joukkoon. Lisää myös puolet oluesta ja hieman vettä ja anna kiehahtaa.
  5. Lisää vesi ja loput oluesta ja odota, että liemi alkaa hiljaa porisemaan.
  6. Anna käristyksen hautua vähintään tunnin, minimi lämmöllä, liedellä kannen alla tai 170-asteisessa uunissa.
  7. Lopuksi mausta poronkäristys makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla

Ruoan seuraksi avattiin Piemontesta kotoisin oleva luomuviini, Rosso Fuoco Barbera d´Asti Biologico. Tämä Barbera rypäleestä valmistettu keskitäyteläinen viini soveltuu moneen makuun ja tilanteeseen ja se onkin yksi viinikaapin luottopakeista. Monikayttöisyytensä ansiosta se taipuu niin porsaanlihalle, pastalle, pizzalle ja pikkulämpimille kuin kanalle ja kasviruoallekin. Ja tietenkin poronkäristykselle!

Aihealueet: