Moussaka – lohturuokien aatelinen

11.6.2020 - Kategoriat: Reseptit

Ruokaisa ja riittoisa moussaka vain paranee seuraavaan päivään

Suussasulavia makuja monessa kerroksessa! Moussaka eli munakoisopaistos on suosittu ruokalaji itäisellä Välimerellä, etenkin Kreikassa. Moussaka on lasagnen tyyppinen kerroksittain valmistuva ruoka, mutta pastalevyt korvataan paahdetulla munakoisolla. Munakoisojen lisäksi moussakaan ladotaan usein perunasiivuja, kesäkurpitsaa, tomaattia ja rasvaista lampaan jauhelihaa. Koko komeus kuorrutetaan juustoisella valkokastikkeella.

Moussaka saa syvän, mausteisen makumaailmansa kanelista, tomaattipyreestä, punaviinistä ja muskottipähkinästä. Oleellista on paahtaa munakoisot rohkeasti ennen vuokaan laittamista. Tomaattikastike nousee ihan uudelle tasolle lisäämällä joukkoon punaviiniä. Kun ensimmäisen kerran maistat perinteistä kreikkalaista moussakaa, tulet ihmettelemään miten et ole tehnyt tätä aikaisemmin! Ruokaisa ja riittoisa moussaka vain paranee seuraavaan päivään, joten tee huoletta kerralla isompi laatikollinen.

Moussakan kanssa nautittavassa viinissä saa olla luonnetta. Mehevä ja hilloinen Apothic Red punaviini sopii lihaisalle ja juustoiselle ruoalle täydellisesti.

Moussaka

8 annosta

  • 500 g perunoita
  • munakoiso
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kesäkurpitsa
  • sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl oreganoa
  • 2 tl kanelia
  • 500 g lampaan jauhelihaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl Apothic Red punaviiniä
  • 400 g paseerattua tomaattikastiketta

Valkokastike:

  • 1 l maitoa
  • 100 g voita
  • 125 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 80 g pecorino juustoa
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 3 munaa

Päälle: raastettua pecorinoa

Ohje:

Pese ja siivuta perunat. Siivuta munakoisot. Lado perunat ja munakoisot leivinpaperille vuoratulle pellille, sudi oliiviöljyllä, mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda uunissa 30 min.  Siivuta kesäkurpitsat ja jätä sivuun odottamaan. Kuullota oliiviöljyssä pannulla pienittyä sipulia ja valkosipuleita. Lisää jauheliha, kaneli ja oregano. Ruskista.

Lisää tomaattipyre ja Apothic Red punaviini. Anna poreilla 5 min. Lisää tomaattikastike. Anna poreilla 30 min.

Kuumenna maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa. Lisää leivinjauhe ja jauhot. Lisää kuumennettu maito, sekoittele ja anna sakeutua miedolla lämmöllä. Lisää pecorinoraaste ja muskottipähkinää.

Vatkaa munat hieman jäähtyneen valkokastikkeen joukkoon.

Kokoa moussaka. Lado vuokaan kerroksittain perunaa, kesäkurpitsaa, munoisoa ja jauhelihakastiketta. Kaada jäähtynyt valkokastike vuokaan päällimmäiseksi. Viimeistele raastetulla pecorinolla.

Paista uunin keskitasolla 180-asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kullanruskean värin.

Apothic Red

Apothic Red on pehmeä ja helpostilähestyttävä moniottelija!

Mestarillinen punaisten rypäleiden sekoite, jossa runsas Zinfandel, pehmeä Merlot, maukas Syrah ja voimakas Cabernet Sauvignon kietoutuvat yhteen vastustamattomalla tavalla.

Viini on täyteläinen, tummakirsikkainen, vaniljainen ja mokkainen. Helposti lähestyttävä ja suutuntumaltaan pehmeä punaviini on monikäyttöinen punaisten liharuokien ja pehmeiden juustojen kumppani.

Maku: Täyteläinen, keskitanniininen, pensasmustikkainen, kypsän kirsikkainen, vaniljainen, mokkainen

Rypäleet: Zinfandel, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon