
Portugali on kiehtova ja monipuolinen viinimaa
Portugalilaiset viinit suosionsa huipulla
Portugalilaisten viinien suosioon löytyy monta syytä, mutta erityisesti edullinen hinta-laatusuhde houkuttelee tarttumaan portugalilaiseen viinipulloon Alkon hyllyltä. Useat punaviinit ovat myös tyyliltään pehmeitä ja hedelmäisiä, juuri sellaisia, joita suomalaiset viininystävät ovat tottuneita juomaan.
Portugalissa tavataan viljellä muita maita enemmän maan alkuperälajikkeita, joista viinit saavat aromikkuutensa.
Portugalissa on lukematon määrä omia rypälelajikkeita
Portugali on arvostettu ja monipuolinen viinimaa, jolla on pitkä historia ja vahva perinne viininvalmistuksessa. Se on yksi maailman vanhimmista viinintuottajamaista, ja sen viininviljelykulttuuri juontaa juurensa antiikin aikaan. Rypäleitä kasvatetaan ympäri maata, joten alueiden erilaiset olosuhteet vaikuttavat viinien makuun ja tyyliin.
Portugalin viinit saavat aromikkuutta maan lukemattomista omista rypälelajikkeista, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi punaiset lajikkeet; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Baga ja valkoiset lajikkeet; Alvarinho, Loureiro, Fernão Pires sekä Arinto.
Maan kansallislajike, ja ehkä kuuluisin ja parhain on Touriga Nacional, jota käytetään niin portviineihin kuin punaviineihinkin. Pienistä, tummista, paksukuorisista rypäleistä saadaan upean tiiviitä, aromeiltaan moniulotteisia, tanniinisia ja pitkämakuisia viinejä. Sen luonnollisesti pieni sato on erityisen herkkä ilmasto-olosuhteille ja sadonkorjuussa on oltava hyvin tarkkana.
Kestävä Touriga Franca puolestaan tuottaa tasaisen suuria satoja eikä ole herkkä kuumuudelle tai kuivuudelle. Se on Douron viljellyin lajike ja tuottaa viinejä, jotka ovat yleensä intensiivisen tumman punaisia, kypsän marjaisia, mausteisia ja vivahteikkaita. Touriga Franca on yksi tärkeimmistä rypälelajikkeista Portugalissa, erityisesti Douron alueella. Se on myös yksi viidestä päärypälelajikkeesta, joita käytetään portviinin valmistuksessa.
Raikas valkoinen Alvarinho -rypäle on vinho verden arvostetuin lajike ja jota viljellään Espanjan puolella nimellä Albariño. Lajikkeena Alvarinho on keskihapokas ja kohtalaisen aromaattinen. Tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, greippimäisyys, sitruunaruoho sekä puihin kuten lehmukseen ja kuusamaan liittyvät aromit. Parhaimmat alvarinhot ovat raikkaita, melko hapokkaita ja aromikkaita, suutuntumaltaan keskitäyteläisiä, leveähköjä viinejä.
Portugalin viinialueet sijaitsevat ympäri maata
Tärkeimpiä viinialueita Portugalissa on useampia; pohjoisessa viljellään raikasta Vinho Verdeä, Douro- joella laadukkaita ja muhkeita punaviinejä, maukkaita valkoviinejä sekä väkevöityjä portviinejä, keskellä Portugalia Alentejossa taas täyteläisiä ja hedelmäisiä puna- ja valkoviinejä.
Alentejo
Tunnettu ja arvostettu viinialue
Alentejon alue sijaitsee etelämpänä, melko lähellä Portugalin pääkaupunkia, Lissabonia. Alue on aurinkoinen, kuuma ja kuiva, ja siellä tuotetaan paljon täyteläistä ja hedelmäistä valko- ja punaviiniä.
Alentejossa viljellään paljon alkuperälajikkeita; valkoisista Antão Vaz, Arinto, Fernão Pires ja Roupeiro ovat esimerkiksi suosittuja. Punaisista lajikkeista suosittuja ovat mm. Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Castelão, Syrah, Touriga Nacional ja Trincadeira. Alueen viinit ovat usein erinomaisia hinta-laatusuhteeltaan.
Jõao Portugal Ramos Family Estates, Alentejon tasankojen innovatiivinen viinintuottaja
Ramos Elegant White hanapakkaus
Ramos Reserva Red hanapakkaus
Ramos Reserva Red
Dourojoki
Dourojoki on portviinin koti
Douron jokilaakso on portviinin koti, ja alue onkin tunnetuin väkevöidyistä makeista viineistään. Portviinin historia ulottuu 1700- luvulle. Viinit valmistetaan Douron jokilaaksossa sijaitsevien viinitarhojen rypäleistä ja usein kellaroidaan Porton satamakaupungissa. Viini valmistetaan väkevöimällä, eli lisäämällä osittain käyneeseen rypälemehuun rypäletislettä, joka keskeyttää käymisen. Viiniin jää luonnollinen makeus rypäleistä ja korkea alkoholi lisätystä tisleestä. Viini voidaan kypsyttää ja sekoittaa eri tavoilla riippuen halutusta lopputuloksesta.
Jälkiruokaviininä tunnettu port viihtyy suklaajälkiruokien ja makeiden marjajälkiruokien seurassa, ja taipuu hyvin myös juustojen seuraan ja aperitiiviksi.
Alkon valikoimasta löytyvät vanhimman portviinitalo Kopken taidonnäytteet
Douron alueella tuotetaan myös laadukkaita mietoja viinejä
Douron jokilaakso on kokemassa murrosta viinin tuotannon suhteen, sillä kuluttajan makumieltymykset ovat siirtymässä yhä enemmän kuivien ja raikkaiden viinien suuntaan. Viljelijät ovatkin alkaneet tuottaa alueella enemmän puna- ja valkoviinejä. Alue soveltuukin hyvin myös miedompien viinien viljelyyn. Douron laadukkaat punaviinit ovat muhkeita ja lämmittäviä, ja myös valkoviinit maukkaita. Modernimmat tuottajat valmistavat viininsä myös täysin ilman tammikypsyttämistä, jolloin lopputulos on intensiivisen hedelmäinen ja raikas sekä helposti ruokaan yhdistettävissä oleva.
Duorum Organic kuvankauniista Douron laaksosta
Muhevan luomuviinin maku on tyylikäs, hyvin pehmeä ja lämmittävän täyteläinen. Viini on mainiota seuraa grillatuille lihoille, riistalle, lampaalle sekä voimakkaille juustoille ja meheville pataruoille.
Lissabonin alueella on pitkä historia viininviljelyssä
Vaikka Lissabon tunnetaan enemmän Portugalin pääkaupunkina kuin viinintuotantoalueena, sillä on kuitenkin oma viinialueensa, joka on nimeltään ”Lisboa” (aiemmin tunnettu nimellä ”Estremadura”). Tämä viinialue sijaitsee Lissabonin ympäristössä, pääkaupungin pohjoispuolella. Lisboa on osa suurempaa ”Lisboa VR” (Vinho Regional) -aluekokonaisuutta.
Lissabonin viinialueella viljellään erilaisia rypälelajikkeita, perinteisiä portugalilaisia rypäleitä ja tunnetuimpia kansainvälisiä lajikkeita. Täällä tuotetaan valtava valikoima viinejä, jonka mahdollistaa alueen pienillä alueilla keskittyvien mikroilmastojen ja maaperän monimuotoisuus. Viinintuotanto on kasvussa uusien tekniikoiden ja laadukkaiden rypäleiden ansiosta. Lissabonissa suosittuja lajikkeita ovat esimerkiksi Arinto, Fernão Pires, ja Castelão.
Alueen punaviinit ovat usein tyyliltään täyteläisiä ja mausteisia, valkoiset runsaan hedelmäisiä.
Vuonna 1998 perustettu perheyritys DFJ Vinhos tuottaa Lissabonin alueelta palkittuja viinejä
Kaikki tuotanto tapahtuu Integrated Production -järjestelmän (kestävä maatalous) mukaisesti. Vuonna 2009 DFJ saavutti BRC-laatusertifikaatin – luokan A, ja vuodesta 2019 lähtien sillä on ollut arvosana AA.
DFJ Vinhos on niittänyt mainetta ympäri maailmaa ja se on voittanut yli 4000 palkintoa vuodesta 2010 lähtien, joista 610 oli pelkästään vuonna 2020. Näistä yli 1000 on kultamitalia.