André Delorme valmistaa Samppanja-alueen Champagnen naapurissa Burgundissa perinteisellä samppanjamenetelmällä ranskalaisia Crémant-kuohuviinejä. Delorme perusti nimeään kantavan viinitilan palattuaan loukkaantuneena toisesta maailmansodasta vuonna 1942. Intohimo kupliin tuli mukaan aikaisessa vaiheessa, ja Andrén poika Jean-François Delorme oli mukana päättämässä jo Ranskan ensimmäisistä crémant –säännöksistä vuonna 1975. Kuplivalla polulla ollaan edelleen, ja tila lukeutuu nykyisinkin Burgundin maineikkaimpiin crémant -tuottajiin.
Viiniä viljellään ja tuotetaan kestävillä periaatteilla, ympäristöä kunnioittaen. Rypäleet kerätään käsin ja puristetaan hellästi. Kuohuviinien ensimmäinen käyminen tapahtuu tankeissa ja toinen käyminen samppanjametodin mukaisesti pulloissa. André Delormella Crémant-pullot viipyvät kallioisissa kellareissa saamassa aromeja ja syvyyttä 18 kuukautta.
Fokuksena Côte Chalonnais
André Delormen tila tuottaa Burgundille harvinaislaatuisesti sekä tasokkaita kuohuviinejä että perinteisiä puna- ja valkoviinejä. Tuotannon ytimessä ovat
Côte Chalonnaisen ala-alueen kylät Rullysta Givryyn, jotka tunnetaan mielenkiintoisesta laadustaan mutta Côte d’Oria edullisemmista hinnoistaan. Côte Chalonnaisen kylistä tulevia viinejä sekoitetaan laajalti moniulotteisen ja hienostuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Viinisekoitukset syntyvät pääviinintekijä Mathieu Joblot’n johdolla. Delormen tila siirtyi vuonna 2005 Eric Piffaut’n perheyrityksen omistukseen, mikä mahdollisti paljon merkittäviä tuotannollisia uudistuksia ja siten kohensi entisestään laatua.
Crémanteista on moneksi
Vuonna 1975 perustettu Crémant de Bourgogne AC oli Crémant -alueista ensimmäinen. Nimi Crémant viittaa perinteisellä menetelmällä tuotettuihin, tarkat tuotanto- ja laatuvaatimukset täyttäviin kuohuviineihin. Nykyisin Ranskassa on kahdeksan Crémant -nimeä kantavaa appellaatiota. Kenties heikommin tunnettu fakta on, että cremanteja tuotetaan nykyisin myös Luxemburgissa, Belgiassa ja Saksassa.
Crémanteista löytyy valtavasti valinnanvaraa. Laadun ja tyylin mittavat erot eri alueiden kesken juontavat juurensa Crémant –alueiden moninaisiin ilmastoihin, maaperiin ja rypälelajikkeisiin. Crémant de Bourgognen tuotannon tärkeimmät lajikkeet ovat Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Pinot Blanc ja Pinot Gris.