André Delorme valmistaa Samppanja-alueen Champagnen naapurissa Bourgognessa perinteisellä samppanjamenetelmällä ranskalaisia Crémant-kuohuviinejä. Delorme perusti nimeään kantavan viinitilan palattuaan loukkaantuneena toisesta maailmansodasta vuonna 1942. Intohimo kupliin tuli mukaan aikaisessa vaiheessa, ja Andrén poika Jean-François Delorme oli mukana päättämässä jo Ranskan ensimmäisistä crémant –säännöksistä vuonna 1975. Kuplivalla polulla ollaan edelleen, ja tila lukeutuu nykyisinkin Bourgognen maineikkaimpiin crémant -tuottajiin.
Viiniä viljellään ja tuotetaan kestävillä periaatteilla, ympäristöä kunnioittaen. Rypäleet kerätään käsin ja puristetaan hellästi. Kuohuviinien ensimmäinen käyminen tapahtuu tankeissa ja toinen käyminen samppanjametodin mukaisesti pulloissa. André Delormella Crémant-pullot viipyvät kallioisissa kellareissa saamassa aromeja ja syvyyttä 18 kuukautta.
Fokuksena Côte Chalonnais
André Delormen tila tuottaa Bourgognelle harvinaislaatuisesti sekä tasokkaita kuohuviinejä että perinteisiä puna- ja valkoviinejä. Tuotannon ytimessä ovat Côte Chalonnaisen ala-alueen kylät Rullysta Givryyn, jotka tunnetaan mielenkiintoisesta laadustaan mutta Côte d’Oria edullisemmista hinnoistaan.
Côte Chalonnaisen kylistä tulevia viinejä sekoitetaan laajalti moniulotteisen ja hienostuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Viinisekoitukset syntyvät pääviinintekijä Mathieu Joblot’n johdolla. Delormen tila siirtyi vuonna 2005 Eric Piffaut’n perheyrityksen omistukseen, mikä mahdollisti paljon merkittäviä tuotannollisia uudistuksia ja siten kohensi entisestään laatua.
Crémanteista on moneksi
Vuonna 1975 perustettu Crémant de Bourgogne AC oli Crémant -alueista ensimmäinen. Nimi Crémant viittaa perinteisellä menetelmällä tuotettuihin, tarkat tuotanto- ja laatuvaatimukset täyttäviin kuohuviineihin. Nykyisin Ranskassa on kahdeksan Crémant -nimeä kantavaa appellaatiota. Kenties heikommin tunnettu fakta on, että cremanteja tuotetaan nykyisin myös Luxemburgissa, Belgiassa ja Saksassa.
Crémanteista löytyy valtavasti valinnanvaraa. Laadun ja tyylin mittavat erot eri alueiden kesken juontavat juurensa Crémant –alueiden moninaisiin ilmastoihin, maaperiin ja rypälelajikkeisiin. Crémant de Bourgognen tuotannon tärkeimmät lajikkeet ovat Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Pinot Blanc ja Pinot Gris.
André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Tyylikkään crémantin hinta-laatu-suhde on erinomainen eikä elegantti juoma nöyristele samppanjoiden rinnalla!
Liki samppanja-alueen olosuhteiden, vastaavien rypäleiden ja saman menetelmän ansiosta voit löytää Blanc de Blancs Brutista jopa samppanjamaisia aromeja. Kuohuviinin kuplat ovat pienet, runsaat ja kestävät, mikä tekee siitä luottovalinnan myös alkumaljoiksi – tämä kullankeltainen kaunotar kestää kuunnella maljapuheitakin!
Kermaisen pehmeä ja mukavan moniulotteinen mutta helposti lähestyttävä blanc de blancs tuotetaan Chardonnay ja Aligoté –rypäleistä. Viini käy alkoholikäymisensä terästankeissa ja lopullisen sekoituksen tekemisen ja pullotuksen jälkeen se saa kypsyä sakan päällä 18 kuukauden ajan, tuplasti viinilain vaatiman ajan. Pullokypsytys antaa tälle omenaisen ja sitruksisen hedelmäiselle viinille lempeää paahteisuutta ja suutuntuman runsautta.
Pehmeässä kuplivuudessaan ja erinomaisessa raikkaudessaan tämä blanc de blancs on myös erinomainen gastronominen kuohuviini. Tässä on monipuolinen, tyylikäs ja hinnaltaan kohtuullinen kalaherkkujen viini, joka on erityisen mainio pari esimerkiksi kylmäsavulohirullille tai savukalamousselle. Viinissä riittää runsautta myös täytetylle kananpojalle tai herkkutattipastalle. Myös kasvistempurat ja erilaiset juustotangot ja pikkusuolaiset sopivat tämän maukkaan blanc de blancsin seuraan.
⭐⭐⭐⭐ ”Harmoninen ja laadultaan erinomainen”. Edullinen ostos -Viinilehti
90p. Pekka Suorsa/Viiniopas
André Delorme Crémant de Bourgogne Organic Brut
Perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettu luomulaatuinen André Delorme Crémant de Bourgogne Organic Brut on ilahduttavan puhdaspiirteinen kuohuviini. Maku on kuiva, hedelmäinen ja kypsän sitruksinen sekä ryhdikäs.
Ihastuttava valinta kevään juhliin. Viini on myös upea pari simpukoille ja äyriäisille, vähärasvaiselle kalalle ja erilaisille kasvisruoille.
Viinin valmistukseen on käytetty vain luonnonmukaisesti viljeltyjä rypäleitä, myös sokeri ja hiiva ovat luomulaatuisia. André Delorme viinitaloa hallinnoidaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ympäristökysymykset ovat keskeisessä osassa niin viinitarhoilla kuin kellareissakin.
Maku: Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kypsän viheromenainen, kevyen yrttinen, hennon paahteinen
Tarjoiluehdotus: Paistetut kala- ja äyriäisruoat. Myös täyteläiset salaatit. Seurustelu- ja maljajuomaksi.
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté
⭐⭐⭐”Laadukas ja hyvin tehty” -Viinilehti
André Delorme Crémant de Bourgogne Magnum Brut
Laadukas Crémant Magnum-pullossa
Magnum-pullokoko vastaa kahta 0.75 l pulloa, joten se on hyvä valinta hetkiin, jolloin juomaa tarvitaan isommalle joukolle. Suuri pullo on myös näyttävä elementti juhlapöydässä.
Maku: Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, herukkainen, mineraalinen
Tarjoiluehdotus: Aperitiiviksi, Paistetut kala- ja äyriäisruoat. Myös täyteläiset salaatit. Seurustelu- ja maljajuomaksi.
Rypäleet: Gamay, Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté