
Bliniviinit
Mikä viini blineille?
Viinisuosituksen viiniasiantuntija vinkkaa herkullisimmat viinit blinien pariksi.
Rapeat blinit ovat superherkullista talviruokaa ja odotettu sesonkiherkku
Bliniaterian kruunaavat monipuoliset täytteet. Vain mielikuvitus on rajana! Perinteisiä täytteitä ovat mäti, smetana, suolakurkku ja sipuli, mutta täytteiksi sopivat erinomaisesti myös vaikkapa sienisalaatti, kala- ja poromousse tai kasvistäyte.
Blinit kaipaavat viiniltä hapokkuutta ja raikkautta, jotka leikkaavat blinien ja niiden täytteiden rasvaisuutta. Tuhdit blinit vaativat juomalta paljon, ja bliniviinit kannattaakin valita huolella.
Kuohuviinit ja samppanjat muodostavat blinien kanssa aina tyylikkään makuparin ja samaa viiniä käyttää myös alkumaljana ja aperitiivina.
Valkoviineissä suositaan yleensä hapokasta, raikasta ja hieman hedelmäistä valkoviiniä, joka sointuu blinien pariksi loistavasti ja leikkaa blinitäytteiden rasvaisuutta.
Punaviini sopii blinipöytään, etenkin kun täytteenä on esimerkiksi savuporoa, sieniä tai kasviksia.
Olut on perinteinen valinta blinien pariksi, sillä sitä on usein jo blinitaikinassakin. Kalatäytteiden seuraan valitaan suuta raikastava, sitruksinen ja kukkainen indian pale ale, raikkaan kirpeä vehnäolut tai maukkaan aromaattinen lager tai pils. Lihatäytteiden pariksi sopii tumma lager.
Viinisuosituksen sommelier kokosi täsmävinkit blinien makupariksi.
Kuohuviinit & samppanjat
Laurent-Perrier La Cuvée Champagne Brut
Viehkeän sitruksinen, valkokukkainen ja herkullisen hapokas samppanja on ykkösvalinta blinikattaukseen. Talon tyyliin kuuluu herkkyys ja herkullisuus, joka aikaansaadaan käyttämällä viini terästankeissa tammitynnyreiden sijasta, suurella Chardonnay-rypäleiden osuudella sekoitusvaiheessa sekä pitkillä hiivakypsytysajoilla.


”Laadukas ja hyvin tehty” -Viinilehti
André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs
Ainoastaan käsinkerätyistä vaaleista paikallisrypäleistä valmistettu Bourgonen alueen Crémant. Herkullisen paahteinen, tasapainoinen ja tyylikäs kuohuviini nautittavaksi läpi aterian. Tästä laadukkaasta crémantista löytyy niin hedelmäisyyttä ja sitruksisuutta kuin myös runsasta paahteisuutta. Upea makupari mille vain blinitäytteelle.



”Harmoninen, laadultaan erinomainen. Luonteikas viini.” -Viinilehti
André Delorme Crémant de Bourgogne Brut
Herkullinen ja hurmaava neljän perinteisen rypälelajikkeen sekoite näppärässä puolikkaassa pullokoossa.
Valkoviinit
Henri Bourgeois Pouilly-Fumé
Herkullinen ja hersyvä valkoviini kuvankauniista Loiren jokilaaksosta. Erinomainen valinta lasiin, kun blinien kanssa on tarjolla mätiä, graavikalaa tai muita mereneläviä.
Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc
Klassikkoviini Loiresta, alueen arvostetuimpiin kuuluvalta tuottajalta. Herukkainen, sitruksinen ja veden kielelle nostattavan mineraalinen viini on omiaan kala- ja äyriäistäytteisille blineille.



”Harmoninen, laadultaan erinomainen.EDULLINEN OSTOS” -Viinilehti
Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst
Laadukas klassikko-Riesling Alsacesta. Runsaan hedelmäinen, sitruksinen, herkullisen hapokas ja mineraalinen Riesling joka viihtyy ruoan kuin ruoan seurassa!



”Harmoninen, laadultaan erinomainen. Luonteikas viini! EDULLINEN OSTOS.” -Viinilehti
Punaviinit
Albert Bichot Coteaux Bourguignons
Herkullinen, kevyt ja monipuolinen ruokaviini. Viinin napakka hapokkuus sekä hurmaava punamarjaisuus sopii erityisesti, mikäli blinien kanssa valintasi on savuporo, sienisalaatti tai paahdetut punajuuret. Tyylikäs punaviini on Bourgognen punaisten paikallisrypäleiden, Pinot Noirin sekä Gamayn sekoite ja maistuu parhaiten hieman viilennettynä.
Hahn Pinot Noir
Kepeä, ja raikkaan hapokas kalifornialainen Pinot Noir, punaviinin ystäville. Maltillinen tammikypsytys tuo viiniin pehmeyttä ja runsautta. Toimii hienosti, vaikka savuporon tai kasvistäytteisten (esim. sienet, punajuuret yms.) blinien parina.
”Harmoninen, laadultaan erinomainen” | ”EDULLINEN OSTOS” -Viinilehti.fi