Laurent-Perrier La Cuvée Champagne Brut NV

Samppanjatalon vuosikerraton vakiosamppanja on varsinainen sekoittamisen taidonnäyte.

Saumattoman harmoninen ja hienoviritteisen moniulotteinen lopputulos syntyy pitkälti ihmiskäden
– tai oikeastaan kellarimestarin nenän ja suun – aikaansaannoksena.

Champagne Laurent-Perrier Bernard de Nonancourt

Bernard de Nonancourt

Michel Fauconnet-Laurent-Perrier

Michel Fauconnet

Laurent-Perrierin tapauksessa talon pitkäaikainen laadun ja tyylin vartija on ollut Michel Fauconnet. Hänen tehtävänsä on luoda talolle ominaisia, raikkaita ja modernin hedelmäisiä samppanjoita, joiden pääroolissa maistuu Chardonnay. Tämän tyylin talolle korvamerkitsi jo talon 1900-luvun voimahahmo Bernard de Nonancourt astuessaan talon johtoon toisen maailmansodan jälkeen.

Vuosikerrattomissa vakiosamppanjoissa arvostetaan tyyliin ja laadun jatkumoa vuodesta toiseen, mutta talon tyyliäkin on hyvä silloin tällöin päivittää. Laurent-Perrierillä laatutietoinen hypähdys koettiin vuonna 2017, kun talon uusi ja paranneltu vakiosamppanja La Cuvée lanseerattiin. Kellarimestari Fauconnet oli työstänyt uutta sekoitusta vuodesta 2009 asti ja rypäleet viiniin valikoitiin jopa 100 Champagnen kylän alueelta. Myös talon uudistetut kellarit ja niiden tarjoamat kasvaneet sekoittamismahdollisuudet auttoivat uuden laadun viimeistelemisessä.

La Cuvéen vaativa resepti

Vaikka jokaisella samppanjalla on ohjenuoranaan resepti, sekoitus syntyy lopulta puhtaasti maistamalla. La Cuvéen eleganssin selkärankana on yli 50 prosentin osuus Chardonnayta. Lihaksikkuutta ja runsasta hedelmäisyyttä siihen tuo 30-35 prosentin osuus Pinot Noiria. Lopullinen harmonia ja raikkaus aikaansaadaan 10-15 prosentilla Meunieria. Jotta tyylin ja laadun jatkuvuus varmistetaan, viini hyötyy 15-30 prosentin lisäyksellä reserviviinejä, joita kellarimestari on pannut syrjään aikaisemmilta satovuosilta.

La Cuvéen valmistuksessa käytetään terästankkeja ja valmistuksen aikana happikontaktia pyritään välttämään, jotta viinissä säilyy puhdas ja kirkas hedelmäisyys. Laurent-Perrier panostaa myös pitkään kellarikypsytykseen, sillä jokainen La Cuvée –pullo kypsyy neljän vuoden ajan talon kellareissa kasvattaen luonteikkuuttaan. Sokerilisäys, 9g/l, on maltillinen tuoden mukavaa lempeyttä samppanjaan.

Kupliva historia täynnä vahvoja naisia

Champagnen historia tuntee lukuisia vahvoja naisia, mutta vuonna 1812 perustetun Laurent-Perrierin historiaa ovat naiset kirjoittaneet poikkeuksellisen paljon.

Taloa ovat johtaneet leskirouvat Mathilde Emilie Laurent-Perrier ja Marie-Louise de Nonancourt. Nyt valtikka on omistajasuvun sisaruksilla Alexandra ja Stéphanie de Nonancourt’lla. Hiljattain myös Bernard de Nonancourtin tyttärentytär Lucie Pereyre de Nonacourt liittyi mukaan talon naisvahvuuteen.

Kenties huikeimman elämäntyön teki kuitenkin Bernard de Nonancourt, joka elinaikanaan nosti talon tuotannon 80 000 vuosittaisesta pullosta kahdeksaan miljoonaan innovoiden samalla useita uniikkeja samppanjakonsepteja.

Laurent-Perrier La Cuvée Champagne Brut NV

Monipuolinen samppanja elegantissa ja raikkaassa tyylissä

Vuosikerraton vakiosamppanja on samppanjatalon ylivoimaisesti tärkein tuote ja sen on sovittava niin moneen makuun kuin useaan käyttötarkoitukseenkin.

Laurent-Perrier La Cuvéen herkän ja puhtaan hedelmäistä tuoksua hallitsevat elegantit sitrus- ja kukka-aromit. Niitä tukee hento paahteisuus ja tyylikäs savuisuus. Suussa samppanja on saumattoman oloinen ja pienikokoiset kuplat tuovat silkkisyyttä suutuntumaan. Maku on kepeä mutta varsin hedelmäinen päättyen puhtaaseen, sopivasti makeutettuun jälkimakuun ja mineraalisuuden eleganttiin olemukseen.

Raikkaudessaan ja lempeydessään La Cuvée on takuuvarma valinta aperitiiviksi. Siinä riittää intensiteettiä myös moninaisille kala- ja äyriäisherkuille kuten sushille, paistetulle kuhalle, graavilohelle ja toast skagenille. Loppukesästä se on erinomainen valinta myös kotimaisille jokiravuille.