Piccini – Kestävää ja vastuullista viinintuotantoa

5.7.2021 - Kategoriat: Tuottajista

Vastuullinen viini syntyy ympäristöä kunnioittaen ja perinteitä vaalien

Keskellä Toscanan vehreitä kukkuloita sijaitsee Italian ehkä kuuluisin viinialue, Chianti Classico. Alueen ilmasto on viininviljelylle otollinen, sillä kesät ovat hyvin lämpimiä ja sateita saadaan enimmäkseen talvella. Maaperä vaihtelee vulkaanisesta maa-aineksesta ja liuskekivistä hiekka- ja kalkkikiveen. Chianti Classicon sydämessä seisoo myös Piccinin viinitalo, joka on ollut saman suvun hallussa aina siitä asti, kun Angiolo Piccini hankki seitsemän hehtaaria maata yhdessä vaimonsa Maria Teresa Tossin kanssa Sienan kaupungin kupeesta vuonna 1882.

Piccini on yksi Italian innovatiivisimmista viinitiloista. Oranssista etiketistään tunnetun viinintuottajan menestys perustuu edellisten sukupolvien työn jatkamiseen, alkuperäisten rypälelajikkeiden ja niiden kasvuympäristön kunnioittamiseen sekä kunkin maaperän tyypillisten ominaisuuksien hyödyntämiseen. Piccinillä laatu korvaa aina määrän. Uutta kehitetään ja tulevaisuutta rakennetaan suvun arvoja ja viinialueiden perinteitä vaalien. Vaikka suvun koti on Chiantissa, ulottuvat viinitarhat Sisiliaan, Etnan rinteille saakka.

Ilmastonmuutos ja huoli ympäristön hyvinvoinnista, luonnon monimuotoisuudesta ja kestämättömästä kulutuksesta ovat saaneet viinitalot kiinnittämään yhä enemmän huomiota viininvalmistuksen vastuullisuuteen. Myös Piccinin kaikkia viinitiloja viljellään vastuullisesti ja täysin orgaanisesti. Arvostetut viinit syntyvät pitkän kokemuksen, teknisten innovaatioiden ja ekosysteemin luonnollisen rytmin tuntemisen tuloksena.

*Löydät Piccini Organic Chiantin Alkon valikoimasta

Alkon verkkokauppa painike

Keskitäyteläinen, Sangiovese- ja Ciliegiolo-rypäleistä valmistettu *Piccini Organic Chianti sopii sellaisenaan seurustelujuomaksi tai grilliruoan, pizzan, pastan ja pikkusyötävien pariksi. Pienempi 37,5 cl koko tekee siitä myös mutkattoman piknik-viinin!

Luomulaatuisen *Torre Mora Scalunera Biancon valmistuksessa käytetyt Carricante-rypäleet kasvavat Etnan rinteillä jopa 700 metrin korkeudessa. Hedelmäinen, yrttisen mausteinen, hapokas ja kuiva valkoviini on grillattujen lohikalojen paras kaveri.

Kestävää viinintuotantoa tiukan valvonnan alla

Orgaaniset viinit tuotetaan EU-direktiivien mukaisesti maatalousministeriön tiukan valvonnan alla. Rypäleitä viljellään vain ympäristöä kunnioittavilla menetelmillä. Keinotekoiset rikkakasvien torjunta-aineet ovat pannassa, lannoitukseen käytetään kompostoimalla tuotettuja ravinteita ja tuhoa tekevät hyönteiset häädetään biologisin keinoin.

Kaikkien Piccinin tuotantolaitoksien hiilijalanjäljen laskeminen on käynnissä. Sekä vesijohtoverkoston että oman kaivon vedenkulutusta seurataan ja mitataan jatkuvasti. Osaan pullotuslinjoista on asennettu vedentalteenottojärjestelmä, joka vähentää veden kulutusta tuotannossa. Suurin investointi kestävään tuotantoon tulevina vuosina on aurinkopaneelien asentaminen. Myös materiaaleihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota: lasipulloja kevennetään, sekajätteen määrää pyritään vähentämään ja lajittelua lisäämään.

Kestävä viinintuotanto kattaa ympäristön lisäksi myös taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat. EQUALITAS-standardi vaatii sertifikaattiaan hakevilta yrityksiltä sitoutumista kokonaisvaltaisesti kestävään tuotantoon. Standardi edellyttää mm. työntekijöiden oikeuksien,

työskentelyolosuhteiden ja hallinnon läpinäkyvyyden raportointia. Piccinin hakuprosessi on vielä kesken, mutta edellytykset sertifikaatin myöntämiseen ovat hyvät. Osana sosiaalisesti kestävää yritystoimintaa Piccini työllistää vuosittain myös lähialueen elintarvike- ja maatalousalan oppilaitosten opiskelijoita.

*Torre Mora Scalunera Biancon Alkon valikoimasta

Alkon verkkokauppa painike