Viikonlopun paras pataruoka

15.2.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit
Viikonlopun paras pataruoka on herkullinen ja maukas makkara-papupata, joka valmistuu helposti.

Lämpimien mausteiden makkarapata

Viikonlopun paras pataruoka ja talvikauden ykköstarjottava on ruokaisa makkarapata. Se valmistuu uunin lämmössä kuin itsestään ja lämmittää pakkaspäivän reippailujen jälkeen.

Tästä rennon ronskista pataruoasta ei makua ja meininkiä puutu. Muikean makuiset raakamakkarat tuovat pataan mehevyyttä ja lämpimät mausteet – jeera sekä savupaprika – komppaavat makkaroiden makua. Valkopavut ja säilötyt kirsikkatomaatit tuovat pataan ruokaisuutta, väriä ja makua.

Eniten makua pataan saat valmistamalla sen parin, kolmen erilaisen raakamakkaran kombosta. Makkaroiden mauissa kun on eroja. Chorizo tuo tulista potkua pataan, kun taas italialaiset makkarat, kuten esimerkiksi salciccia, taas maustavat pataa herkullisella aromaattisuudellaan, sillä tätä possumakkaraa maustavat yleensä fenkoli ja anis. Sopiva miksi tulisempia ja miedompia makkaroita takaa sen, että tämä talvinen pata maistuu niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin.

Sillä välin, kun pata hautuu uunissa voit istahtaa hetkeksi ja nauttia lasin  Santiago 1541 Gran Reserva punaviiniä.

Pataruoan voi myös pakastaa

Pataruoka säilyy pari päivää jääkaapissa tai 3–4 kuukautta pakastimessa. Muista jäähdyttää pata hyvin paistamisen jälkeen, ennen kuin laitat sen jääkaappiin tai pakastimeen. Talvella voit jäähdyttää padan vaikkapa lumihangessa, lämpöisemmillä keleillä pata jäähdytetään kylmässä vesihauteessa.

6 hengelle / Helppo

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

12 erilaista raakamakkaraa
2 porkkanaa
1 iso keltasipuli
5 valkosipulinkynttä
3 lehtisellerinvartta
2–3 rkl oliiviöljyä
3 timjaminoksaa
3 laakerinlehteä
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl jeeraa
2 tlk valkopapuja
2 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja (esim. Mutti)
6 dl kananlientä
½ ruukkua lehtipersiljaa

Ohje:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Viipaloi makkarat 3–4 palaan. Kuori porkkana ja sipulit. Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuumenna öljy uunin kestävässä padassa. Ruskista siinä makkarat. Laita makkarat lautaselle odottamaan. Lisää tarvittaessa öljyä ja kuullota kasvikset padassa pehmeiksi.
  4. Laita makkarat takaisin ja lisää timjaminoksat, laakerinlehdet, savupaprika ja jeera. Paista sekoittaen hetki.
  5. Valuta pavut ja lisää ne yhdessä kirsikkatomaattien kanssa pataan. Kaada joukkoon liemi. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Peitä pata kannella ja laita uuniin. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia.
  7. Hienonna pinnalle lehtipersilja ja tarjoa makkara-papupata polentan kanssa.

Polenta

8 dl vettä
2 dl kermaa
1 tl suolaa
2 1/2 dl polentaa
50 g raastettua parmesaania

Valmista polentalisuke maissisuurimoista. Kiehauta vesi ja kerma, lisää suola ja maissisuurimot koko ajan samalla voimakkaasti sekoittaen. Kypsennä paketin ohjeiden mukaan. Lisää lopuksi valmiiseen polentaan raastettu parmesaani.

Viikonlopun paras pataruoka on herkullinen ja maukas makkara-papupata, joka valmistuu helposti.

Santiago 1541 Gran Reserva

Kuin tehty suomalaiseen makuun

Uuden maailman suosituimmista rypäleistä sekoitettu täyteläinen, mehevä, kypsän karhunvatukkainen ja kaakaoinen punaviini on täydellinen valinta pataruokien pariksi.

Viiniä on kypsytetty amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukautta.

Hopeamitali Vuoden Viinit 2022

⭐⭐⭐ ”Laadukas ja hyvin tehty” -Viinilehti

Alko
Aihealueet: