Mikä ihmeen franciacorta?

8.1.2019 - Kategoriat: Ajankohtaista

Samppanja on tietysti monelle tuttua, mutta Italiasta löytyy samppanjalle varteenotettava haastaja, joka tulee Pohjois-Italiassa sijaitsevalta Lombardian alueelta, Brescian maakunnasta ja kulkee nimellä franciacorta. Se on Italian arvostetuin kuohuviini ja syystäkin, sillä alueella on valmistettu viinejä jo 1200-luvulta lähtien. DOC-luokituksen alue sain vuonna 1967 ja DOCG-status (Italian korkein laatuluokitus) vuonna 1995.

Näillä kuohuviineillä on paljon yhtäläisyyksiä samppanjan kanssa, kuten valmistusmenetelmä, keskeiset rypäleet ja pitkä kypsytys hiivasakkojen päällä. Samalla tavalla kuin samppanjassakin, franciacorta-pulloissa ei ole valmistusmenetelmästä merkintää eikä muuten Italiassa pakollista laatuluokitustakaan ole näissä viineissä pakko käyttää. Franciacorta on kuitenkin alueena huomattavasti pienempi kuin Samppanja (noin kymmenesosa) ja toisin kun Samppanjassa, valkoiset rypäleet; Chardonnay ja Pinot Bianco dominoivat viinitarhoilla.

Alkon valikoimassa on yhteensä 22 franciacortaa, ja niistä kaksi, Brut ja Rosé on tuottajalta Antica Fratta. Antica Fratta on perustettu vuonna 1979 ja tukikohtana toimii viinivalmistamo Monticelli Brusanti Fratta. Sen historia ulottuu 1800-luvun puoliväliin asti, jolloin Pyhän ristin Ritari, Luigi Rosetti, teki siitä maakunnan suurimman ja hienoimman. Valtavat viinikellarit muodostuvat neljästä toisensa leikkaavasta tunnelista, jotka on järjestetty kreikkalaisen ristin muotoon. Kellari saikin lempinimekseen, el cantinù eli suuri kellari.

Antica Fratta Brut

Antica Fratta Brut on raikkaan elegantti, eloisa ja aromaattinen franciacorta, jolle ominaista on miellyttävä hedelmäinen ja kukkainen aromi. Viini viihtyy mainiosti paistettujen tai grillattujen punalihaisten kalojen ja selkeämakuisten vaaleiden liharuokien seurassa. Viini on tyylikäs aperitiivi ja raikas seurustelujuoma. Siihen on käytetty 90% Chardonnay- ja 10% Pinot Noir -rypäleitä.

Antica Fratta Franciacorta Essence Rosé Brut 2009

Antica Fratta Franciacorta Essence Rosé Brut 2009 -viini on tuotettu 60% Chardonnay- ja 40% Pinot Noir -lajikkeista. Viiniä on kypsytetty yli 42 kuukautta, joista 30 kuukautta hiivojen kanssa ”sur lie”. Tyylikäs ja ryhdikäs kuohuviini toimii mainiosti myös ruokakuohuvana esimerkiksi paistetun tai grillatun vaalean lihan ja punalihaisten kalaruokien kanssa.

Aihealueet: