Vietnamilaiset kevätrullat ja puolikuiva Urban Riesling ovat täydellinen pari
Värikkäät vietnamilaiset kevätrullat sopivat täydellisesti kevyeen herkutteluun. Riisipaperirullan sisään kääritään omat suosikkikasvikset, jättikatkaravut tai marinoidut sienet sekä koukuttava, suolaisen makea maapähkinäkastike. Kevätrullien rullailu vaatii hieman harjoitusta, mutta onneksi tyyli on vapaa. Tällä kertaa valmistimme pieniä ja pyöreitä kevätrullia, jotka ovat helppoja suupaloja. Vietnamilaiset kevätrullat ovat ihanaa illanistujaisruokaa, mutta maistuvat myös arjen piristyksenä. Maapähkinäkastiketta kannattaa valmistaa kerralla yli tarpeiden, sillä se säilyy jääkaapissa ja maistuu erinomaisesti myös dippikastikkeena vihanneksille tai pikkupurtaville sekä arkisten pikawokkien piristäjänä.
Vierasruokana kevätrullat ovat näppärä valinta, sillä vihannekset ja kasvikset voi pilkkoa etukäteen ja maapähkinäkastikkeenkin voi valmistaa ennen vieraiden saapumista. Jättikatkaravut kannattaa paistaa vasta juuri ennen tarjoilua ja vermisellit kypsyvät kuumassa vedessä parissa minuutissa.
Vegaanisen version kevätrullista saat korvaamalla ravut soijalla maustetuilla herkkusienillä ja mikäli rullailu ei innosta, maistuu ruoka myös ravitsevan salaatin muodossa vihreällä salaattipedillä.
Vietnamilaiset kevätrullat kannattaa yhdistää puolikuivaan ja eloisan hapokkaaseen rieslingiin, joka pärjää rullien rohkeiden makujen rinnalla. Nik Weis Urban Riesling tulee Moselin rinteiltä, Pohjois-Saksasta, maailman hienoimpien rieslingien sydänalueelta.
Varaa noin 4-6 rullaa syöjää kohden.
Vietnamilaiset kevätrullat (neljälle)
- riisipaperirullia
- vermiselli-riisinuudeleita
- neljä kevätsipulia varsineen
- kaksi avokadoa
- kaksi vihreää omenaa
- puolikas kurkku
- yksi kypsä paprika
- kauden hedelmiä, esim. kiiviä, mangoa tai mansikoita
- pähkinöitä ja siemeniä maun mukaan
- ruukullinen korianteria
- ruukullinen vahvaa minttua
- ruukullinen thai-basilikaa
Pilko vihannekset ohuiksi tikuiksi tai siivuiksi.
Kiehauta vermisellinuudeleita kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ja valuta hyvin.
Jättikatkaravut
- 400 g jättikatkarapuja
- 2 valkosipulin kynsi
- puolikas chili
- 1/3 dl seesam-öljyä
- 1/3 dl makeaa chilikastiketta
- 1/3 dl makeaa soijaa (esim. Ketjap Manis)
Ota katkaravut sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana tai sulata jääkylmän juoksevan veden alla.
Sekoita öljy, chilikastike sekä soija haarukalla keskenään.
Pilko joukkoon chili sekä valkosipuli. Anna rapujen marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Paista öljyssä pannulla kypsiksi.
Maapähkinäkastike
- 1 rkl öljyä
- 1 chili
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 dl maapähkinävoita
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl seesam-öljyä
- 2 tl riisiviinietikkaa
- puolikkaan limetin mehu
- 1 rkl siirappia
- (Sriracha-chilikastiketta maun mukaan)
- Pilko chilit ja valkosipulit ja kuullota öljyssä pannulla
- Lisää maapähkinävoi ja lämmitä rauhassa, kunnes seos muuttuu juoksevaksi
- Mausta soijalla, riisiviinietikalla, limetillä sekä siirapilla
- Maista ja lisää tulisuutta, makeutta, happamuutta tai suolaisuutta maun mukaan
- Aja tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää öljyä tarvittaessa mieluisan koostumuksen aikaansaamiseksi
Rullien kokoaminen
Kiehauta vesi ja pidä kuumana kannen alla. Kaada kuumaa vettä laakealle lautaselle riisipaperirullien kostuttamista varten.
Dippaa riisipaperirullia kuumassa vedessä noin 10 sekunnin ajan.
Nosta kostutettu riisipaperi omalle lautasellesi ja kokoa keskelle suosikkitäytteesi. Kauneimmat rullat syntyvät asettelemalla ensin ravut (tai muut proteiinit esim. sienet, ankka, pulled pork, seesamlohi) pohjalle, sitten yrtit, vihannekset sekä kasvikset ja viimeisenä riisinuudelit sekä maapähkinävoikastike. Vermisellinuudelit auttavat pitämään rullasi muodossaan. Rullaa rullat varovasti käärölle ja nautiskele välittömästi.
Viinisuositus vietnamilaisille kevätrullille – Nik Weis Selection Urban Riesling
Mielenkiintoinen, upea, ryhdikäs ja tasapainoinen sekä hauska Riesling. Moselille tyypillinen liuskekivinen mineraalisuus tasapainottuu kivasti kypsän, mutta raikkaan hedelmäisyyden kanssa. Urban Rieslingistä löytyy kaikki se mitä voi laadukkaalta Moselin rieslingiltä odottaa. Hyvän hinta-laatuseuhteen omaava viini joka toimii monessa tilanteessa.
Viinin taustalta löytyy arvostettu Moselin VDP-tuottaja Nik Weis, joka tunnetaan erityisesti St. Urbans-Hofin huipputarhojen viineistä. Hän luotsaa viinitaloa jo kolmannessa polvessa ja on omistautunut tuottamaan suurenmoisia, aitoja Mosel -viinejä tasapainoitellen upeasti vanhojen perinteisten- ja uusien modernien ja innovatiivisten viininvalmistustekniikoiden välillä.