Pullo, tetra vai hanapakkaus?

26.6.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit

Yksi luottoviini kolmeen eri tilanteeseen kolmessa erilaisessa viinipakkauksessa

Viinien pakkauksella luodaan mielikuvia. Miten sama, grillatun ruoan kanssa nautittava punaviini toimii kolmella eri tavalla pakattuna?

Kalifornian auringon alla kypsyy yksi maailman suurimmista viinisadoista. Alueen punaisista rypäleistä valmistetaan Apothic Red.

Täyteläinen, aavistuksen vaniljaan ja mokkaan vivahtava tumma punaviini on taidokas sekoitus neljää eri rypälelajiketta. Siinä yhdistyvät Zinfandelin mausteisuus, Merlotin pehmeys, Syrahin lempeä marjaisuus ja Cabernet Sauvignonin tuoma rapsakkuus.

Mielenkiintoinen ja moniulotteinen viini ei kuitenkaan ole monimutkainen. Sen marjaisessa tuoksussa on mukana tummaa luumua ja kirsikkaa. Keskitanniininen ja mukavan makea Apothic Red on helposti lähestyttävä, ehdoton luottovalinta silloin, kun vieraiden punaviinimausta ei ole ihan varma.

Apothic-viineissä yhdistyy vanhan maailman mystinen kiehtovuus moderniin hienostuneisuuteen. Innoituksena on toiminut Apothecaksi kutsuttu salainen paikka, johon mestarit varastoivat kaikkein halutuimmat ja kallisarvoisimmat viininsä 1300-luvun Euroopassa.

Luova ja intohimoinen viinintekijä Debbie Juergenson haluaa jokaisella viinillään kertoa tarinan. Millaisen tarinan sinä maistat Apothic Red -punaviinissä? Onko pakkauksella merkitystä tarinan kulkuun, kun saman viinin saa kolmella eri tavalla pakattuna?

Pullo, tetra vai hanapakkaus? Yksi luottoviini kolmeen eri tilanteeseen kolmessa erilaisessa viinipakkauksessa

Pullo, tetra vai hanapakkaus?

Viinikulttuuri on muuttumassa, laadukkaampaakaan viiniä ei tarvitse enää pakata lasipulloihin. Monipuolistuneet pakkausvaihtoehdot ovat tuoneet helpotuksia nautiskelijoille. Vielä 10 vuotta sitten ajateltiin, että kierrekorkit sopivat vain vaatimattomalle viinille. Nykyään niin ei ajattele enää kukaan, ja sama tapahtuu ajan kanssa myös pakkausten suhteen.

Uuden maailman viineissä muutos on helpompaa. Pakkaukseen ladatut mielikuvat eivät ole niin syvällä kuin perinteisissä viinimaissa Euroopassa. Apothic Red -punaviinin saa kaikissa kolmessa eri pakkausmuodossa.

Apothic Red – Grillatun lihan luottokumppani

Apothic Red sopii loistavasti grillatun, aavistuksen savua saaneen ruoan kaveriksi. Viinisiemauksesta lisää sielukkuutta saavat niin parsat, paprikat, bataattilohkot kuin paksut pihvit ja mehevät raakamakkaratkin, jotka tänä kesänä erityisesti ovat grillaajien suosiossa.

Kunnon paistopinta ja mehukas sisus takaavat onnistuneen lopputuloksen grillissä valmistetulle annokselle. Kun ainekset nostaa huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillausta ja muistaa antaa lihan levätä rauhassa paiston jälkeen ennen leikkaamista, pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Apothic-viineissä yhdistyy vanhan maailman mystinen kiehtovuus moderniin hienostuneisuuteen. Täyteläisen, aavistuksen vaniljaan ja mokkaan vivahtavan punaviinin marjaisessa tuoksussa on mukana tummaa luumua ja kirsikkaa.

SADEPÄIVÄN VINKKI: Tumma ja marjaisia Apothic Red on omiaan myös koleampien ja sateisten kesäiltojen nautiskeluun pehmeiden juustojen äärellä.

Nosta viini hetkeksi kylmään ja juustot siksi aikaa huoneenlämpöön, sytytä takkatuli tai kynttilät, ja nauti erilaisesta kesäillasta.

Pullo, tetra vai hanapakkaus? Yksi luottoviini kolmeen eri tilanteeseen kolmessa erilaisessa viinipakkauksessa

Tetran kanssa piknik-nurmelle

Uudelleen suljettava, kevyt tetrapakkaus on kätevä tapa pakata viini mukaan kesärientoihin – piknikille, veneelle tai mökille. Joustava tetra kestää kohtuullisesti kolinaa ja kovempaakin kuljetusta esimerkiksi pyörän korissa. Ympäristöystävällisen, helposti kierrätettävän kartonkipakkauksen kanssa ei ole vaaraa lasinsiruista epätasaisemmallakaan retkipaikalla.

Kartongista valmistettu tölkki on pakkauksena yhtä luotettava kuin lasipullo, sen hiilijalanjälki vaan on monin verroin pulloa pienempi. Vain pitkään säilytettäväksi tarkoitettujen viinien osalta lasinen pullo on edelleen ainoa aikaa kestävä pakkausmuoto.

Pidemmät ajat kartonkitölkki kannattaa säilyttää pystyasennossa, ja avattuna jääkaapissa. Vaakatasossa säilyttäessä avattu kartonkinen pakkaus voi alkaa vuotaa korkin vierestä.

Apothic Red tetrapakkaus

Hanapakkauksesta isolle porukalle tai vain vähän kerrallaan nautittavaksi

Hanapakkaus sopii rentoon kesätunnelmaan, etenkin grillin ääreen katettuun noutopöytään. Laatikkoviini on kätevä, kun juojia on paljon, ja toisaalta myös silloin, kun viiniä nautitaan kerrallaan vain vähän. Mukaan pakattuna laatikko vie vähemmän tilaa ja on helpompi kuljettaa kuin neljä erillistä pulloa.

Kolmen litran hanapakkauksessa 12 senttilitran lasillisia on 24. Hanasta nautiskelija saa laskea lasiinsa juuri sen määrän juotavaa kuin haluaa, eikä pulloja tarvitse kenenkään olla nostelemassa pöytään koko ajan lisää. Jos haluaa panostaa kattaukseen, viiniä voi valuttaa laatikkopakkauksesta karahviin. Se avaa samalla juoman makua.

Avatussa hanapakkauksessa viini säilyy useamman viikon, paljon pidempään kuin avatussa viinipullossa. Avattu hanapakkaus, punaviininkin, kannattaa säilyttää viileässä, mieluiten jääkaapissa.

Apothic Red hanapakkaus
Pullo, tetra vai hanapakkaus? Yksi luottoviini kolmeen eri tilanteeseen kolmessa erilaisessa viinipakkauksessa
Pullo, tetra vai hanapakkaus? Yksi luottoviini kolmeen eri tilanteeseen kolmessa erilaisessa viinipakkauksessa

Perinteinen lasipullo on tyylikäs vaihtoehto

Kun viinin ostaa viemisiksi tai lahjaksi, perinteinen lasipullo on juhlavin vaihtoehto. Pitkän historian omaava perinteinen pakkausmuoto luo mielikuvan laadukkaasta viinistä ja ajatellusta lahjasta.

Lasipulloissakin on eroja. Materiaalia on ohennettu ja pulloja kevennetty niin, että ympäristövaikutuksia on saatu pienemmiksi.

Alkossa myytävien viinien lasipullot ovat pantillisia. Ne voi palauttaa mihin tahansa palautuspisteeseen Suomessa.

Apothic Red pullo
Aihealueet: