2 x punaviinikastike
Punaviinikastike on klassinen pari pihveille ja paisteille
Tässä kaksi eri variaatiota klassisesta punaviinikastikkeesta, jotka valmistuvat helposti kotikeittiössä.
”Vältä punaviinikastikkeessa hyvin tanniinisia tai tammisia punaviinejä”
Edullisempikin viini sopii mainiosti punaviinikastikkeeseen, ja esimerkiksi jääkaappiin muutamaksi päiväksi jäänyt punaviini sopii hyvin. Vältä ruoanlaitossa hyvin tanniinisia tai tammisia punaviinejä, sillä ne voivat muuttaa ruoan maun kuivankarheaksi. Paras ruoanlaittopunaviini onkin kuiva, marjaisa ja maksimissaan keskitanniininen viini, esimerkiksi Merlot, Pinot Noir tai kevyempi Cabernet Sauvignon. Lue mitä punaviiniä kannattaa käyttää ruoanlaitossa.
Klassinen punaviinikastike
Ainekset
4-5 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
½ dl sokeria
½ dl punaviinietikkaa
7½ dl punaviiniä
1 l lihalientä
2 rosmariininoksaa
suolaa
Ohje:
- Kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuleista kannat pois ja puolita sipulit. Pese porkkanat ja palsternakka. Paloittele ne ronskisti.
- Kuumenna kattila levyllä. Paahda kasviksia ilman rasvaa kattilassa 5 minuuttia.
- Lisää sokeri ja anna sen sulaa. Lisää etikka, viini ja liemi. Mausta rosmariinilla.
- Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin tunti.
- Siivilöi kastike ja kaada se takaisin kattilaan.
- Mausta suolalla samalla maistellen.
Pekonilla maustettu punaviinikastike
Ainekset
2 Salottisipuleita
1 Valkosipulinkynsi
2 Rosmariinin oksaa
2–3 Laakerinlehteä
50 g Pekonia
3 dl Punaviiniä
3 dl Vettä
1 Lihaliemikuutio
1 rkl Maissitärkkelystä
Ohje:
- Laita voinokare kattilaan ja lisää sekaan karkeasti pilkotut salottisipulit ja valkosipulinkynsi.
- Suikaloi kattilaan myös pekoni ja lisää rosmariinioksat sekä laakerinlehdet.
- Kuullota hetki.
-
Lisää punaviini ja anna kiehua miedolla lämmöllä.
- Kun neste on osittain haihtunut, valmista lihaliemi kiehauttamalla vesi ja liuottamalla lihaliemikuutio nesteen sekaan.
- Lisää lihaliemi punaviinin joukkoon ja anna kiehua hiljalleen 15–20 minuuttia.
- Kaada kastike siivilän läpi puhtaaseen kattilaan.
- Suurusta kastike lisäämällä maissitärkkelys ensin pieneen vesitilkkaan ja sitten kastikkeen joukkoon. Kuumenna, jotta kastike paksuuntuu.