Sauvignon Blanc

16.10.2018 - Kategoriat: Rypäleistä
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc -rypäleen tunnistaa aromistaan

Aloittelevalle viiniharrastajalle vaaleasta Sauvignon Blanc -rypälelajikkeesta tehdyt valkoviinit ovat mieluisia, sillä niissä on aivan omanlaisensa ja helposti tunnistettava aromi. Suurin osa Sauvignon Blanc -rypäleistä maailmalla käytetään kuivien valkoviinien tekemiseen, mutta siitä valmistetaan myös jonkin verran kuohuviiniä sekä joitakin maailman upeimmista jälkiruokaviineistä. Suurin osa Sauvignon Blanceista on tehty terästankissa, ilman tammen vaikutusta, jolloin viinit ovat raikkaita ja hedelmäisiä ja tuovat esiin itse rypälelajikkeen ominaisuuksia.

Kuivana valkoviininä Sauvignon Blanc kannattaa nauttia nuorena ja raikkaana viininä ja hyvin viilennettynä. Se on väriltään usein vaalea, joskus jopa vihertävä ja sillä on suorastaan pistävä ominaistuoksu. Sauvignon Blanc tuoksuu selkeästi mustaviinimarjapensaan lehdiltä ja sitruksilta, joskus myös vastaleikatulta nurmelta, vihreältä parsalta, karviaismarjoilta ja nokkosilta. Totta puhuen englanninkieliset viiniammattilaiset kuvailevat Sauvignon Blancin tyypillistä aromia sanalla cat pee, eli kissan pissa, ja täysin positiivisessa mielessä! Se on hyvin hapokas viini, joka tuntuu suussa sitruunaisen raikkaalta ja pirteältä. Kuivat Sauvignon Blanc -valkoviinit ovat ihanteellisia yhdistelmiä esimerkiksi vuohenjuuston, graavilohen, äyriäisten ja parsan kanssa.

Sauvignon Blanc on kansainvälinen rypäle

Makeana jälkiruokaviininä, esimerkiksi Sauternes’n alueelta, Sauvignon Blancit ovat makeudestaan huolimatta tasapainoisia hapokkuutensa ansioista. Arvokkaampia viinejä voi kypsyttää jopa vuosikymmeniä. Jälkiruokaviineinä ne ovat erinomaisia sinihomejuustojen, ankan- tai hanhenmaksan, kakkujen ja hedelmäisten jälkiruokien kanssa. Nekin kannattaa tarjoilla viilennettynä.

Sauvignon Blanc on yksi harvoista lajikkeista, jotka säilyttävät tunnusomaiset tuoksunsa ja piirteensä riippumatta siitä, missä päin maailmaa se kasvaa. Sauvignon Blanc on niin sanottu kansainvälinen rypäle, eli sitä viljellään ympäri maailmaa melkein kaikkialla missä viiniä viljellään. Parhaimmillaan se on kuitenkin hiukan viileämmillä kasvualueilla. Kuuluisimmat ja arvokkaimmat Sauvignon Blanc -viinit tulevat Keski-Ranskasta ,Loiren laaksosta, Sancerren ja Pouilly-Fumén alueilta ja Uudesta-Seelannista Marlborough’n alueelta. Makeita viinejä siitä tehdään esimerkiksi – usein sekoituksena toisen vaalean rypälelajikkeen Semillonin kanssa – Sauternes’n alueella Bordeaux’ssa, Ranskassa.

Sauvignon Blanc on yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista rypälelajikkeista, ja siitä tehtyjä viinejä on saatavilla joka hintaluokassa. Jos haluat tutustua tyypilliseen esimerkkiin tyylikkäästä Sauvignon Blanc -viinistä, kokeile Petit Bourgeois Sauvignon Blancia! Se on kuiva ja raikas, hyvin ruokaystävällinen ja huikean hinta-laatusuhteen valkoviini Loiren laaksosta, Ranskasta. Yhdistä se keväiseen vuohenjuusto-parsasalaattiin tai sitruunalla maustettuun uuniloheen.

Aihealueet: