Chardonnay

16.10.2018 - Kategoriat: Rypäleet
Chardonnay

Chardonnay on ehkä kaikkein tunnetuin valkoinen rypälelajike – niin tunnettu, että esimerkiksi amerikkalaiset kuluttajat käyttävät sanaa Chardonnay synonyymina valkoviinille ylipäänsä. Vaikka kuuluisimmat ja arvostetuimmat Chardonnay-viinit tulevatkin Ranskan Burgundista, sitä viljellään menestyksekkäästi ympäri maailmaa. Se on viljelijälle erittäin kiitollinen rypälelajike, sillä se tuottaa helposti satoa ja rypäleet kypsyvät aikaisessa vaiheessa kasvukautta. Chardonnayn tyylejä on yhtä monta kuin viinintekijöitäkin. Sanotaan, että Chardonnaylla ei itseasiassa ole vahvoja ominaispiirteitä, vaan siitä voidaan tehdä monenlaisia viinejä riippuen viljelypaikasta, viininvalmistustekniikasta ja kypsytyksestä. Chardonnay on myös ehkä arvostetuin samppanjaan käytettävä rypälelajike ja sitä käytetään kuohuviinin valmistukseen muuallakin kuin Ranskassa.

Hob Nob Chardonnay

Edulliset uuden maailman tai vaikkapa Etelä-Ranskan Chardonnayt ovat helposti lähestyttäviä, hedelmäisiä ja seurusteluun sopivia pehmeitä viinejä. Tammikypsytys tekee lämpimän ilmaston Chardonnay-viineistä mausteisia, kermaisia ja eksoottisen hedelmäisiä, joskus jopa hiukan raskaan oloisia ja täyteläisiä valkoviinejä.

Kokeile tässä tyylilajissa Hob Nob Chardonnayta Languedoc-Roussillonista Ranskasta! Tämä viini voitti vuoden 2018 Vuoden Viinit -kilpailussa kultaa omassa sarjassaan! Sen kanssa kannattaa nauttia vaikkapa grillattua lohta tai kermaisia pastoja.

Hob Nob Chardonnay

Albert Bichot Saint-Véran 2012

Viileämmiltä alueilta, kuten Burgundista, tullessaan Chardonnay on hapokkaampi ja sitruksisempi viini. Silloin siinä korostuu maaperän mineraalisuus ja hienostuneisuus, ja mitä laadukkaammin tehty viini hyvältä alueelta, sitä pidempään viiniä voi myös vaikkapa kellarissaan kypsyttää.

Tässä tasapainoisen raikkaassa tyylilajissa kannattaa kokeilla Alkosta kätevässä puolikkaassa pullossa löytyvää Saint-Véranin kylän viiniä Ranskan Burgundista. Se on Albert Bichot’n perhetalon viini ja puhdas Chardonnay, ja sen tekemiseen on käytetty vain hiukan tammea. Äyriäiset ja muut merenelävät ovat oiva kaveri tälle viinille.

Albert Bichot Saint-Véran 2012

André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Samppanjoiden ja kuohuviinien kategoriassa niin sanotut Blanc de Blancs -viinit ovat olleet arvostetuimpia jo pitkään. Blanc de Blancs tarkoittaa valkoista ja valkoisista, ja nämä kuohuviinit on valmistettu käyttäen ainoastaan vaaleita rypälelajikkeita, yleisimmin siis Chardonnaysta. Samppanjoissa Chardonnay on juuri se rypälelajike, joka tuo viiniin mineraalisuutta, aprikoosia, briossia ja hyvin pitkää kypsytyspotentiaalia.

Crémantit ovat ranskalaisia samppanjatekniikalla tehtyjä kuohuviinejä Champagnen alueen ulkopuolelta. Myös Crémantien tekemiseen käytetään usein Chardonnayta. Kokeile suosittua André Delormen Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brutia tutustuaksesi Chardonnaysta tehtyyn kuohuviiniin! Se on kuiva ja tyylikäs, elegantin paahteinen mutta mineraalinen kuohuviini, jonka monet ammattilaisetkin ovat veikanneet oikeaksi samppanjaksi.

André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut