Savustettu lohi kruunaa kesäaterian

17.5.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit
Savustettu lohi on vastustamattoman makuinen kesäherkku. Lohen savustaminen kotioloissa on varsin helppoa.

Savustettu lohi

Savustettu lohi on vastustamattoman makuinen kesäherkku. Lohen savustaminen kotioloissa on varsin helppoa. Tarvitset vain sähkösavustimen ja savustuspuruja. Onnistuu savustus myös sähkögrillissä, sillä nykyään on myynnissä grilliin laitettavia savustuslaatikkoja, joihin voit purut sujauttaa.

Sähkösavustimessa käytettäviä puupuruja löytyy muun muassa niin tammesta, omena- ja kirsikkapuusta kuin leppäpuusta valmistettuina. Leppä on perinteinen kalan savustuksessa käytettävä puulaji, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla myös muita puulajeja, sillä jokaisesta tulee hieman eri makua sekä erilainen väri kalan pintaan.

Savustettu lohi ei lukuisia lisukkeita kaipaa. Keitetyt uudet perunat ja raikas salaatti kruunaavat kesäisen kokemuksen.

Lohen savustus

Savustus sähkösavustimessa käykin kalan oston jälkeen kuin leikki vain. Tärkeintä on muistaa, että savustuspurujen tulee olla kosteita, sillä kuivat savustuspurut saattavat poksauttaa savustimen luukun voimalla auki savustuksen aikana.

Toinen tärkeä pointti on se, että lohta ei kannata ylikypsentää. Täysin tarkkaa savustusaikaa ei kuitenkaan pysty määrittelemään. Lohifileen paksuus ja muut savustusolosuhteet vaikuttavat kalan kypsymiseen. Nyrkkisääntönä voi todeta, että puolisen kiloa lohta kypsyy juuri sopivaksi 20 minuutissa.

Savustettu lohi

4 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

800 g lohifileetä (mielellään paksu keskikohta)
2–3 tl sormisuolaa, esim. Maldon
mustapippuria

Lisäksi:

Savustamiseen n. 2 dl savustuspuruja (esim. leppä)

Viinisuositus:
Barefoot Buttery Chardonnay

 

 

Ohje:

  1. Taputtele filee kuivaksi ja suolaa sekä pippuroi se.
  2. Kostuta purut joko liottamalla niitä hetki tai suihkepullolla suihkuttamalla. Levitä purut sähkösavustimen purupellille ja anna savustimen kuumentua 10 minuutin ajan.
  3. Päästä ensimmäiset savut ulos ennen kuin laitat kalan savustimeen.
  4. Savusta lohifileetä n. 30 minuutin ajan, kunnes se saa pintaansa kauniin värin ja kypsyy.

Pirskota päälle sitruunanmehua ja vie tarjolle salaattipedillä. Lisukkeeksi sopivat parsa tai uudet perunat.

Vinkki! Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, nieriä, muikku, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse kuivumaan savustuksen aikana. Kalan voi savustaa kokonaisena tai fileenä. 

Savustettu lohi ja Barefoot Buttery Chardonnay

Barefoot Buttery Chardonnay

Runsas ja paahteinen Buttery Chardonnay ansaitsee paikkansa savulohen kyljessä

Nimensä mukaisesti viinissä on voimaista ja toffeemaista maku- ja aromimaailmaa, joka saadaan erityisesti viinin malolaktisesta käymisestä. Malolaktinen käyminen pehmentää viinin hapokkuutta muuttamalla viinin terävän omenahapon pehmeäksi maitohapoksi. Samalla syntyy kermaista ja voimaista aromia.

Viini on pullotettu kevyempään, ympäristövastuulliseen pulloon.

Rypäleet tulevat valikoiduilta viinitarhoilta Central Valleyn Sacramento suiston alueelta Kaliforniasta. Viini kypsytetään kuuden kuukauden ajan ranskalaisten ja amerikkalaisten tammilastujen kera.

Runsas ja paahteinen Barefoot Buttery Chardonnay sopii hienosti salaatin, pastan, äyriäisten ja vaalean lihan kanssa ja on onnistunut valinta kalapöydän viiniksi.

⭐⭐⭐ ”Laadukas ja hyvin tehty”. -Viinilehti

Savustettu lohi ja Barefoot Buttery Chardonnay
Aihealueet: