Nautintoja elämään italialaisittain

16.5.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit, Reseptit

Italialaiset suhtautuvat ruokaan intohimoisesti ja ylpeydellä

Italialaiset suhtautuvat ruokaan intohimoisesti ja ylpeydellä ja italialainen ruoka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Italialainen ruokakulttuuri on kuin tilkkutäkki, joka koostuu eri alueiden paikallisista, omaleimaisista erikoisuuksista. Yhteistä on tuoreiden, korkealaatuisten raaka-aineiden arvostus, perinteet ja yksinkertaisuus. Otetaan esimerkiksi kaikkien tuntema italialainen klassikkoruoka pasta. Pohjoista Italiaa hallitsee tuorepasta, etelämmässä taas käytetään perinteisesti kuivapastaa. Pastalaatuja on satoja. Sanotaankin, että yhden ihmiselämän aikana ei ehdi kokeilla jokaista.

Kokeile vaikkapa seuraavia herkullisia pastareseptejä: Italialainen klassikkopasta all’Amatriciana, Pasta alla Norma, taivaallinen tryffelipasta ja lammasbolognese.

”Aperol Spritz on rakastettu aperitiivi Italiassa.”

Pitkän kaavan mukaan

Ruoka kokoaa perheet sunnuntaisin yhteen ja ruoasta todella nautitaan. Perinteinen tapa on syödä pitkän kaavan mukaan. Aperitivo ja antipasti, eli ennen ruokaa tarjoiltava drinkki sekä alkupala, aloittavat aterioinnin. Seuraavana tarjoiltava annos primo piatto sisältää usein pastaa. Secondi piatto on usein yksinkertaisesti valmistettua lihaa tai kalaa kasvisten kera. Ateria voi päättyä esimerkiksi hedelmiin tai kuuluisaan tiramisuun. Ateriaa sulatellaan lopuksi espressolla ja digestiivijuomalla.

Rakastettu aperitiivi Aperol Spritz

Aperitivo o’clock venetsialaiseen tyyliin

Kuuluisin Veneton alueen drinkeistä on pirskahteleva ja loistavasti kesään istuva Aperol Spritz.

Venetsian seudulla erityisen suosittu paikallinen erikoisuus on espanjalaiseen tapakseen helposti vertautuva cicchetti. Cicchettit ovat pieniä bruschetta leipiä vaihtuvilla paikallisilla täytteillä kuten artesaanilihat, merenelävät tai kasvistäytteet. Lukuisat pienet bacari baarit täyttyvät alkuillasta, kun ihmiset suuntaavat töiden jälkeen drinkille ja näille pienille suupaloille. Kuuluisin Veneton alueen drinkeistä on pirskahteleva ja loistavasti kesään istuva Aperol Spritz, joka sekoitetaan Aperol katkerosta, kuohuviinistä ja soodavedestä. Valmista kylkeen artisokkatahnalla täytettyjä cicchetti leipäsiä ja nauti kesäillasta venetsialaiseen tyyliin!

Aperol Spritz

1 osa soodaa
2 osaa Aperolia
3 osaa proseccoa
jäitä
appelsiinisiivu

Täytä lasi tai boolikulho jäillä. Kaada lasiin Aperol, prosecco ja sooda. Sekoita varovasti ja koristele appelsiinisiivulla.

Ohjeella valmistat herkullisen kesäboolin tai pirteät Aperol Spritz juomat suoraan lasiin. Täältä löydät ohjeen jos valmistat Aperol Spritzin laseittain.

Artisokkatahna crema di carciofi

400 g säilykeartisokkaa
2 rkl ranskankermaa
½ sitruunan mehu
sitruunan kuori raastettuna
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria

Ota säilykeartisokkien ylimääräinen öljy talteen. Voi käyttää sitä vaikka salaattiin tai ruoanlaittoon. Soseuta kaikki ainekset tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Koristele esimerkiksi kapriksilla ja basilikalla.

Aperol Spritz

Tutustu myös näihin artikkeleihin!

Aperol Spritz – Rakastettu aperitiivi. Katso ohje täydellisen Aperol Spritzin valmistamiseen!

Napolilainen pizza

Napolilainen pizza onnistuu myös kotikeittiössä. Katso ohjeet!

Aihealueet: