Alsacelainen Pinot Blanc Klevner kyydittää syksyistä kurpitsapolentaa

1.10.2019 - Kategoriat: Reseptit

Syksyn pimeneviin iltoihin kurpitsasta ja polentasta keitettyä sosetta maukkaan linssi-suppilovahverokastikkeen kanssa. Annokseen vähän arkea hienostuneemmat maut toimivat erittäin hyvin viinilasillisen kanssa nautittuna. Vaikka annos muistuttaa makumaailmaltaan jo juhlan pääateriaa, niin valmistusajan ja raaka-aineiden puolesta se sopii oikein hyvin myös arkeen. Suppilovahverot voi korvata, vaikka kanttarelleilla tai ihan vaikka tuoreilla herkkusienillä. 

Kurpitsapolentaa linssi-suppilovahverokastikkeella 

Kurpitsapolenta 

 ½ myskikurpitsa (n. 350g)
1 dl polentaa
4½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
ripaus suolaa
½ dl raastettua parmesaania

Lisäksi: 

fetajuustoa
tuoretta timjamia
n. ½ dl paahdettuja kurpitsansiemeniä 

Linssi-sienikastike 

5 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
½ litraa suppilovahveroita
1 pieni vihreä omena
n. 1/3 dl tuoretta timjamia
4 rkl tomaattipyreettä
n. 250g kypsiä ruskeita linssejä
½ dl valkoviiniä
1 dl vettä
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria 

Ohje 

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuori ja paloittele kurpitsa n. 2×2 cm palasiksi. Lisää kurpitsapalat leivinpaperille uunipellille. Lorauta hiukan oliiviöljyä päälle ja paahda uunin keskitasolla n. 40 minuuttia, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. 

Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio kattilassa. Lisää polenta veteen samalla vispilällä sekoittaen. Lisää ripaus suolaa. Jätä miedolle lämmölle poreilemaan n. puoleksi tunniksi. Sekoittele välillä vispilällä. 

Paahda kurpitsansiemenet jo valmiiksi. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla kuivalla pannulle samalla lastalla sekoitellen, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä sivuun. 

Valmista kastike. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää paistinpannulle oliiviöljyä. Lisää sipulit ja kuullota niitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Pese suppilovahverot ja pilko hieman pienemmiksi. Lisää suppilovahverot pannulle sipulin kanssa ja jatka paistamista. Jos käytät kotimaista omenaa, ei tarvitse kuoria. Paloittele omena pieniksi, noin puolen sentin kuutioiksi. Lisää omenakuutiot myös pannulle. Lisää timjami. Paista seosta lastalla välillä käännellen, kunnes sienet ovat kypsiä. Lisää sitten pannulle tomaattipyree, linssit, valkoviini ja vesi. Kypsennä vielä miedolla lämmöllä, niin että se muodostaa yhtenäisen kastikkeen. Lisää ripaus suolaa ja hieman reilummalla kädellä mustapippuria. 

Kun kurpitsat ovat pehmenneet, sekoita ne kypsän polentan joukkoon. Survo perunansurvimella tasaiseksi muusiksi ja sekoita joukkoon raastettu parmesaani. 

Tarjoa mieluiten heti, sillä polenta jähmettyy jäähtyessään. Tarjoile polenta linssi-suppilovahverokastikkeen kanssa. Murustele päälle fetajuustoa, lisää tuoretta timjamia ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. 

Pinot Blanc Klevner Réserve

Ranskan Alsacesta tuleva Pinot Blanc Klevner Réserve on ilahduttavan monikäyttöinen viini. Olipa kyseessä noutopöydän antimet, rapujuhlat, satokauden kasvisherkut, syksyn sieniherkut, raikkaat salaatit, kana- ja kalaruoat tai mausteisemmat itämaiset maut, tämä viini viihtyy kaikkien seurassa.

Maultaan se on  Kuiva, keskihapokas, keltaluumuinen, kevyen sitruksinen, kypsän persikkainen ja kevyen yrttinen.

Mutkaton ja helposti lähestyttävä viini on varma valinta läpi aterian tarjottavaksi. Sopii myös mainiosti seurustelujuomaksi.

Rypäleet: Pinot Blanc

89 p. -Pekka Suorsa / Viiniopas

https://www.viinisuositus.fi/hunawihr-pinot-blanc/