Burgundin valkoviiniä ja katkarapuskagen
Katkarapuskagen on yksinkertainen, mutta tyylikäs vierastarjottava
Katkarapuskagen on tyylikäs alkupala tai sellaisenaan tarjottava pikkupurtava. Sen yksinkertainen kauneus ja maistuvuus on vailla vertaa ja oikealle viinille paritettuna todella onnistunut vierastarjottava. Yksinkertaisessa skagenissa aineksia on kourallinen. Juhlavuutta tähän äyriäisherkkuun tuo koko komeuden päälle lusikoitu keko muikunmätiä. Ja skagenin kanssa lasiin kaadetaan viileän vaaleaa, raikkaan ryhdikästä valkoviiniä.
Burgundista tuleva maukas Albert Bichot Aligoté kestää rikkaita kalaruokia ja kermaisuutta, joka ranskankermalla ja majoneesilla aateloidusta skagenista löytyy. Tässä viinissä on ryhtiä, hapokkuutta ja Burgundin valkoviinien tyylikkyyttä kohtuullisella hinnalla.
Katkarapuskagen
4 hengelle
- 1 kg pakastettuja kokonaisia katkarapuja
- 4 rkl majoneesia
- 2 rkl ranskankermaa
- 2 rk hienonnettua tilliä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Lisäksi:
- vaaleaa paahtoleipää
- 50 g muikunmätiä
- tillin oksia
- sitruunaa
Ohje:
Sulata ja kuori katkaravut. Sekoita kulhossa keskenään majoneesi, ranskankerma ja tilli. Kääntele joukkoon ravut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paahda leipäpalat kauniin ruskeiksi ja leikkaa kolmioiksi. Annostele skagenia leipäpaloille ja koristele muikunmädillä sekä tillillä. Tarjoa heti
Katkarapuskagen kannattaa aina valmistaa kuorellisista katkaravuista, jotka omin kätösin kuoritaan. Tämä pieni vaivannäkö palkitaan monin kertaisesti, sillä näin valmistetussa katkararapuskagenissa on makua yllin kyllin.
Albert Bichot Bourgogne Aligoté
Burgundin valkoviinien tyylikkyyttä kohtuulliseen hintaan
Pienellä, mutta merkittävällä Burgundin viinialueella valmistetaan osa maailman arvostetuimmista viineistä. Alueelta tulee myös liuta edullisempia, mutta tyylikkäitä ja herkullisia viinejä, kuten tämä erinomaisen sopuhintainen Aligoté-rypäleistä valmistettu valkoviini.
Viinissä on ryhtiä, hapokkuutta ja tyylikkyyttä. Hennossa tuoksussa omenaisuutta, raikasta sitruunaisuutta ja hedelmää. Maussa on vedet kielelle herauttava ja ruokahalua herättävää mineraalisuutta sekä kirpsakkaa sitruunaisuutta.
Viini sopii mainiosti äyriäis- ja kalaherkuille, kuten paistettu tai grillattu punalihainen kala, sushi, simpukat, osterit ja kermaiset pastat. Kokeile myös voimakkaiden juustojen parina.