Italialainen klassikkopasta all’Amatriciana

16.4.2020 - Kategoriat: Reseptit

Yksinkertaisen pastan juju on ensiluokkaisissa aineksissa

Italialainen klassikkopasta all’Amatriciana löytynee jokaisen italialaisen trattorian listalta.  Kulinaristinen matka Italiaan onnistuu kotikeittiössäkin. All’Amatriciana on saanut alkunsa ja nimensä italialaisen Amatrice kaupungin mukaan. Yksinkertaisen pastan juju on ensiluokkaisissa aineksissa. Alkuperäisessä italialaisessa reseptissä on neljä tärkeää ainesosaa: guanciale eli ilmakuivattua possunposkea, pientä ja tulista peperoncino chiliä, kokonaisia San Marzano tölkkitomaatteja ja pecorino-juustoa. Guancialen eli Ilmakuivatun possunposken sijaan voit hyvin käyttää Suomesta helpommin löytyvää pekonia tai pancettaa ja pecorinon tilalla parmesaania. Jokaisella italialaisella perheellä on oma versionsa reseptistä ja pastaan tapaa lisättävän niin sipulia, valkosipulia kuin viiniäkin. Valitse runsaan, mausteisen ja täyteläisen tomaattipohjaisen kastikkeen seuraksi italialaista keittiötä ja liharuokia rakastava Castelforte Valpolicella Ripasso.

Pasta all’Amatriciana

4:lle

  • 400 g spagettia
  • 125 g pekonia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 peperoncino-chili
  • 1 sipuli
  • 1/2 dl Castelforte Valpolicella Ripasso punaviiniä
  • 400 g kokonaisia tölkkitomaatteja
  • 70 g pecorinoa tai parmesaania
  • sormisuolaa

Saksi pekoni pieniksi paloiksi. Paista pekonia pannulla oliiviöljyssä kunnes pekoni on hieman ruskistunut.

Lisää pienityt chili ja sipuli ja kuullota. Lisää viini ja anna kiehahtaa muutama minuutti.

Murskaa kokonaiset tölkkitomaatit käsin ja lisää joukkoon. Anna kastikkeen hautua noin 20 minuuttia.

Keitä sillä välin pasta al denteksi ja raasta pecorino hienoksi.

Lisää pecorino kastikkeen joukkoon, sekoita ja nosta pois liedeltä. Lisää tarvittaessa suolaa.

Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja tarjoile pecorinon kera.

Antipasti vinkki!

Italialaiset rakastavat myös antipasteja eli pieniä alkuun tarjottavia ruoka-annoksia. Tarjoile pastan seuraksi mozzarella-juustoa uunikirsikkatomaateilla ja rukolalla. Uunissa kypsyttäminen ja kuivattaminen tekee kirsikkatomaateista entistä makeampia ja mausta intensiivisemmän. Uunikirsikkatomaatteja voi käyttää pastan seassa, salaateissa kuin leivänkin päällä.

Mozzarella uunikirsikkatomaateilla

  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • rosmariinin oksa
  • ripaus sormisuolaa
  • mozzarella-juusto
  • rucolaa

Halkaise kirsikkatomaatit ja levitä uuninpellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin.

Pirskottele ja hiero tomaatteihin oliiviöljyä. Ripottele päälle sormisuolaa ja rosmariinia.

Paahda 175-asteisessa uunissa kiertoilmalla noin tunti uunin luukku hieman raollaan.

Tarjoile mozzarella oliiviöljyn, uunikirsikkatomaattien ja rucolan kera.

Castelforte Valpolicella Ripasso

Täyteläisten makujen yleisviini joka täyttää vaativankin viininystävän tarpeet.

Upea muhkea punaviini Italian tunnetuimmalta viinialueelta Venetosta, jossa kukoistavat pitkät viininviljelyperinteet. Veneton viinien täyteläisestä tyylistä vastaavat Valpolicellan alueen viinit, joista Castelforte Valpolicella Ripasso on oivallinen esimerkki.

Viiniä voi viilentää hieman ennen tarjoilua, jolloin sen maku tuntuu tasapainoisemmalta kuin huoneenlämpöisessä viinissä. Lisäksi se kannattaa avata hyvissä ajoin hengittämään, jotta viinin aromit ehtivät aueta.

⭐⭐⭐⭐”Harmoninen, laadultaan erinomainen” -Viinilehti

Maku: Täyteläinen, luonteikas, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen

Rypäleet: Corvina, Corvinone, Rondinella