Marqués de Riscal -viinitilan perusti vuonna 1858 D. Guillermo Hurtado de Amézaga, joka oli espanjalainen aatelismies ja viinin ystävä. D. Guillermo asui välillä Bordeaux’ssa, mutta omisti viinitarhoja Riojassa jonne hän toi 9000 korkealaatuista viiniköynnöstä, mukaan lukien hienoimmat rypälelajikkeet kuten Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir, istutettaviksi pienen Elciegon kylän ulkopuolelle Riojan sydämessä. Tänä päivänä ehdoton päärypäle alueella on kuitenkin Espanjan kanssallisrypäle, Tempranillo.
D. Guillermo loi perustan koko modernille viiniteollisuudelle Riojassa, kun Marqués de Riscalilla otettiin käyttöön Bordeaux’sta tutut viinien valmistusmenetelmät. Tämä toi alueelle uudet viinipuristimet, lajittelutekniikat, käymismenetelmät ja ennen kaikkea viinien pitkäaikaisen varastoinnin pienissä tammitynnyreissä. Aiemmin alueen viinit oli enimmäkseen varastoitu saviruukkuihin.
Täällä pullotettiin vuonna 1862 historian ensimmäiset Rioja-viinit ja täältä sai myös alkunsa perinne peittää Rioja-pullot kultaisella verkolla, jonka tarkoitus oli estää väärennöksiä.
Marqués de Riscalin ansioksi voidaan lukea myös valkoviinien tuominen läheiseen Ruedan maakuntaan ja niiden nostaminen DO-statukseen 1970-luvulla.
Marqués de Riscal on edelleen perustajan jälkeläisten omistuksessa, ja katedraalin pimeissä kellariholveissa säilytetään n. 10 000 pulloa viiniä.