Paistettua siikaa & sauce vierge
Maukas siika on erinomainen ruokakala
Rapeaksi paistettu kotimainen siika tarjoillaan tomaateista, oliiviöljystä ja sitruunoista tehdyn klassikkokastikkeen, sauce viergen, kanssa. Kastiketta voi helposti ruokaistaa mukavasti rouskuvilla tarhapavuilla.
Annoksen kaveriksi sopii oivasti Henri Bourgeois Pouilly Fumé en Travertin – valkoviini, jonka sitruksisuus ja kevyt yrttisyys komppaavat tätä kalaruokaa täydellisesti!
2 annosta / 30 min / Helppo
Resepti: Jaakko Impiö | Tastery Foods
Sauce vierge
2 valkosipulinkynttä, kevyesti murskattuna
1 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
3 pihvitomaattia, kuutioituna
0,5 sitruunan mehu
0,5 ruukkua basilikaa, ronskisti hienonnettuna
0,5 ruukkua rakuunaa, ronskisti hienonnettuna
1-2 tl sokeria
suolaa
Lisäksi
350-400 g siikaa
kourallinen tarhapapuja
2 rkl mascarponea
Ohje:
- Ota siika huoneenlämpöön ja suolaa se kevyesti Jätä se huoneenlämpöön odottamaan kypsennystä.
- Lisää valkosipulit yhdessä oliiviöljyn kanssa kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä noin 5-7 min tai kunnes huomaat valkosipulin tuoksuvan hennon paahteisesti.
- Hienonna sillä välin tomaatit pieneksi kuutioksi ja lisää sitten kattilaan yhdessä loppujen kastikkeen ainesten kanssa. Laske lämpö matalalle keskitasolle – kastikkeen ei tule kiehua enää lainkaan.
- Pilko tarhapavut suupalan kokoisiksi paloiksi ja keitä niitä suolatussa vedessä noin 1 min ja siirrä sitten jääkylmään veteen. Kun pavut ovat jäähtyneet, lisää ne kastikkeen joukkoon.
- Kuumenna paistinpannu ja loraus rypsiöljyä korkealla lämmöllä. Kuivaa sitten siikafilee huolellisesti Kun pannu on tulikuuma, lisää siikafilee nahkapuoli alaspäin pannulle. Paina fileetä pannua vasten esim. pienemmän kattilan kannella, jotta sen nahkapuoli ruskistuu tasaisesti. Kypsennä siikaa noin 2–4 min nahkapuoli alaspäin tai kunnes nahka on kullanruskea ja rapea. Käännä filee ja jatka kypsennystä noin minuutin ajan. Poista sitten kypsä filee pannulta ja anna sen levätä nahkapuoli ylöspäin noin 1 min ennen tarjoilua. Mausta siikafilee halutessasi sormisuolalla.
- Lusikoi kastiketta syvän lautasen pohjalle ja aseta siikafilee kastikkeen päälle. Lisää lusikallinen mascarponea siian päälle ja koristele annos rakuunan lehdillä.