Perinteinen jouluhalko
Jouluhalko eli Bûche de Noël on ranskalainen jouluklassikko, joka on saanut nimensä puuhalkoa muistuttavasta ulkonäöstään. Sen juuret juontavat vanhasta kelttiläisestä tavasta polttaa halkoja talvipäivän seisauksen kunniaksi, vuoden lyhimpänä päivänä, 21. tai 22. joulukuuta.
Perinteinen joululeivonnainen toimii loistavasti myös suomalaisen jouluaterian jälkiruokana ja joulupöydän kaunistajana. Jouluhalon pohjana on kääretorttu, jonka voi joulun kunniaksi täyttää hieman juhlavammilla täytteillä ja koristelussa vain mielikuvitus on rajana.
Näitä tarvitset:
Kääretorttu
- 4 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 8 cl Frangelico-likööriä
Täyte
- ½ prk viikunahilloa
- 250 g mascarpone-juustoa
- 12 cl Frangelico-likööriä
- (sokeria maun mukaan)
Kuorrutus
- 0,5 dl kuohukermaa
- 150 g tummaa suklaata
Koristeluun
- tuoreita rosmariinin oksia
- pensasmustikoita / karpaloita
- tuoreita viikunoita
- tomusokeria
Näin se tehdään:
Kääretorttu
- Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi kananmuna-sokerivaahtoon varovasti käännellen.
- Lisää sekaan Frangelico-likööri.
- Kaada massa tasaisesti leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja paista 200 C-asteisessa uunissa noin 9 minuuttia, kunnes pohja on juuri ja juuri kypsä.
- Siirrä kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja rullaa välittömästi. Kuumana rullaaminen estää kääretortun repeilyn myöhemmin.
- Pohjan viiletessä, valmistele täyte.
Täyte
- Vatkaa Mascarpone-juusto käsin tai sähkövatkaimella notkeaksi. Mausta Frangelico-liköörillä. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa.
- Levitä jäähtyneelle kääretorttupohjalle viikunahilloa tasaisesti reunasta reunaan, jättäen yläreunaan hieman käärimisvaraa.
- Levitä sitten Frangelico-mascarponevaahto hillon päälle tasaisesti ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen tiukaksi paketiksi, niin, että sauma jää alle.
Kuorrutus & Koristelu
- Kiehauta kerma pinnoitetussa kattilassa ja lisää pilkottu suklaa.
- Anna suklaan sulaa sekoitellen ja kaada seos varovaisesti kääretortun päälle.
- Anna suklaan viilentyä ja ”piirtele” hieman jähmettyneeseen suklaaseen puun pintaa muistuttavia kuvioita terävällä veitsellä.
- Koristele mielikuvituksesi mukaan esimerkiksi hieman poltetuilla rosmariinin oksilla sekä tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Sirottele vielä päälle tomusokeria lumeksi jouluhalon päälle.