Poronkäristys
Poronkäristys on perinneruokaa parhaimmillaan
Poronkäristys on mitä mainioin sunnuntairuoka sen melko simppelin valmistuksen, mutta pitkän haudutusajan vuoksi.
Poronkäristykseen ei monimutkaisia raaka-aineita tarvita
Herkullinen poronkäristys syntyy hitaasti hauduttamalla, muutamista raaka-aineista. Voi, pekoni ja tumma olut tuovat käristykseen pehmeyttä ja syvyyttä, mutta ainakin pekonin ja oluen voi halutessaan jättää pois.
Perinteisesti poronkäristyksen lisukkeena tarjotaan perunamuusia tai pottuvoita kuten Lapissa sanotaan. Me päätimme kuitenkin tällä kertaa yksinkertaistaa ruoanlaittoa ja käristyksen kylkiäisiksi valmistimme maukkaita Lapin Puikula-perunoita keitettynä kevyesti suolatussa vedessä. Lisäksi puolukoita ja suolakurkkuja.
Ainekset:
700 g poronkäristyslihaa
n. 150 g pekonia (luomu)
1 sipuli
n. 50 – 100 g Voita (luomu)
1 tölkki tummaa olutta
n. 1 dl vettä
rouhittua mustapippuria ja merisuolaa maun mukaan
Lisäksi:
Lapin Puikulaa
puolukoita tai puolukkasurvosta
suolakurkkuja
Ohje:
- Kuumenna pata tai pannu ja paista silputtu pekoni öljyn ja voin kanssa niin että pekonin rasva sulaa.
- Kun rasva on sulanut heitä perään silputtu sipuli ja kuullota hetki ja siirrä sivuun.
- Lisää kuumalle pannulle voita ja jäinen liha vähitellen. Kääntele lihaa kunnes se on sulanut ja saanut hieman väriä.
- Lisää paistetut pekonit ja sipulit lihojen joukkoon. Lisää myös puolet oluesta ja hieman vettä ja anna kiehahtaa.
- Lisää vesi ja loput oluesta ja odota, että liemi alkaa hiljaa porisemaan.
- Anna käristyksen hautua vähintään tunnin, minimi lämmöllä, liedellä kannen alla tai 170-asteisessa uunissa.
- Lopuksi mausta poronkäristys makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla