Savusiikakeitto
Savusiikaa soppaan – Herkullinen savusiikakeitto
Tiesitkö, että kalakeiton voi valmistaa myös kypsästä, savustetusta kalasta? Todellakin voi. Ja savukalan käyttö on hyvän maun lisäksi erityisen suositeltavaa silloin, jos tuoretta kalaa ei kalatiskillä ole saatavissa.
Savukalasta keitto saa syvemmän maun kuin perinteisessä kalakeitossa, sillä savun maku aateloi soppaa. Erityisen hyvin tähän kalakeittoon sopii savusiika, mutta myös savu- tai loimulohella onnistut. Rohkea kokeilee savumuikkuja.
Kun keittoon lorautetaan hieman kermaa, toinen loraus valkoviiniä ja liemeä maustaa herkullinen fenkoli, syntyy sellainen kalakeitto, jota kelpaa myös vieraille tarjota. Erityisen hyvin keiton kanssa maistuu saaristolaisleipä tai muu maukas rukiinen sekä lasillinen hyvin viilennettyä Alsacen alueen valkoviiniä.
Ainekset
500 g perunaa
1 keltasipuli
1 pieni fenkoli
1 rkl voita
2 dl valkoviiniä
6 dl kalalientä
3 laakerinlehteä
6 maustepippuria
2 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
1/2 ruukku hienonnettua tilliä
350 g ruodotonta lämminsavusiikaa
Ohje:
- Lohko kuoritut perunat ja sipuli, suikaloi fenkoli.
- Freesaa kasviksia hetki voissa. Lisää valkoviini, kalaliemi ja mausteet.
- Keitä keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä.
- Lisää keittoon kerma ja tilli. Kuumenna kiehuvaksi.
- Paloittele lämminsavusiika reiluiksi paloiksi ja nostele varovasti valmiin keiton päälle, jotta lämminsavusiika säilyy kauniina paloina.