Buttery Chardonnay -tyylin salat

14.11.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit, Yleinen

Kun aistit viinissä toffeeta, vastakirnuttua voita, tietynlaista kermaisuutta ja viini tuntuu suussa paksulta, öljyiseltäkin, niin olet ottanut siemauksen voimaista viiniä.

Voimaista? Kyllä. Tämä voisen suutuntuman läsnäolo voi tuntua vain viiniä tuoksutellessa tai maistellessa, mutta monesti voin kermaisuuden tunnistaa myös viinin pyörähtäessä kielelle. Buttery-tyylin eli voisen suutuntuman viini on suussa painavaa, samettisen rikasta ja sanalla sanoen runsasta.

Miten voin fiilis syntyy viiniin?

Voinen suutuntuma on toivottava piirre tietyissä viineissä. Se on tyypillinen ominaisuus chardonnay-rypäleistä valmistetuille sekä tammikypsytetyille valkoviineille.

Voinen fiilis tulee viiniin joko luonnostaan, käymisessä syntyvien aineiden kautta tai voimaisuutta voidaan lisätä viiniin muun muassa tynnyrikypsytyksellä tai tammilastujen lisäämisellä viinin joukkoon kypsytyksen aikana.

Osa viineistä käy läpi malolaktisen käymisen tammitynnyreissä levätessään. Tässä käymisessä rypäleiden terävät hapot pehmenevät kermaisiksi maitohapoiksi. Käymisen sivutuotteena syntyvä luonnollinen ainesosa, diasetyyli, maitotuotteiden keskeinen aromi, tuo samalla viiniin pyöreitä, kermaisia ominaisuuksia, joita viinimaailmassa kutsutaan nimellä voimainen eli buttery.

 Malolaktinen käyminen tuo viiniin samettista, kermaista tuntumaa ja se on yleinen menetelmä punaviinien sekä tammitettujen valkoviinien, usein juuri chardonnay-viinien valmistuksessa.

Tammi tukee kermaisuutta

Viinin voista rakennetta voidaan myös tarkoituksellisesti korostaa käyttämällä viini tammitynnyreissä, jotka tuovat viinin makuun monipuolisuutta ja voimaista pehmeyttä.

Tammessa levätessään viinin rakenne muuttuu kermaiseen suuntaan ja viini saa tynnyristä herkullisia toffeen, vaniljan ja tuoreen voin ominaisuuksia. Näiden runsautta säädellään tynnyrin iällä – uudet vs. käytetyt tynnyrit – ja tynnyrin valmistuksessa tehtävällä tynnyrin sisäpuolen paahtamisella.

Myös viinin kypsyttäminen hiivasakan päällä tuo viiniin voimaista briossin makua.

Rikas, rakas, voinen

Olet varmasti joskus saanut valkoviinin tuoksusta tai mausta kiinni tietynlaisen rikkaan suutuntuman. Viini tuntuu suussa silkkisen öljyiseltä, kermaiselta ja jopa hieman paksulta. Hapot ovat maltilliset ja runsaassa maussa ovat avainasemassa kermatoffee, vanilja ja jopa kookos.

Tällöin voi aavistella, että kyseessä on tammikypsytetty valkoviini, todennäköisesti chardonnay-rypäleestä valmistettu. Tällaista rikasta, vähähappoista viiniä viiniasiantuntijat kutsuvat voimaiseksi.

Buttery Chardonnay – Tunnetko voimaisen viinin salat?

Mitä lautaselle?

Tämän tyylin viinit ovat erinomaisia ruokaviinejä. Niissä on riittävästi pontta mätsäämään rikkaiden ruokien, kuten kermaisten risottojen, sakeiden sienikeittojen, pehmeiden, runsasrasvaisten juustojen sekä savustettujen tai loimutettujen kala-aterioiden kanssa.

Rikas chardonnay on myös passeli valinta, kun lautasella on erilaisia kanaherkkuja, kuten kanapataa, kermakastikkeessa kypsytettyjä kananrintoja tai Provencen kanaa. Myös suolaiset juustot, kuten halloumi ja buttery-tyyliä edustava viini ovat makoisa kombo.