Tapaslauta illanistujaisiin
Tapakset & klassinen Riojan punaviini
Tapaslauta on mainio tarjottava rentoon illanviettoon tai vaikkapa pikkujoulujuhlien tarjottavaksi. Tapakset valmistuvat helposti ja nopeasti, joten voit keskittyä nauttimaan vieraistasi keittiössä hääräilyn sijaan. Huolella valittu viini kruunaa espanjalaiset maut ja tekee illanistujaisista ikimuistoisen.
Tässä ohjeessa yhdistyvät klassiset espanjalaiset tapakset, kuten chorizo, patatas bravas ja tomaattileivät, jotka sopivat täydellisesti yhteen Riojan alueen ikonisen punaviinin, Marqués de Arienzo Reservan kanssa.
Hauska idea on koota jokaiselle vieraalle oma tapaslauta.
Tapaslauta
6 annosta
Ainekset
Punaviinichorizo
200 g chorizoa
1 rkl öljyä
1 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
Patatas bravas
800 g pieniä perunoita (keitettyjä)
2 rkl oliiviöljyä
½ tl sormisuolaa
2 dl majoneesia
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl suolaa
1 rkl tomaattipyreetä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl viinietikkaa
Tomaattileivät
1 patonki
2 rkl oliiviöljyä
3 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
ilmakuivattua kinkkua
vahvaa juustoa
oliiveja
Ohje – Näin valmistat tapaslaudan
1. Punaviinichorizo – Mausteinen makkara
Leikkaa chorizo parin sentin viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista chorizo-viipaleet kauniin ruskeiksi. Kaada pannulle punaviini ja lisää laakerinlehti. Anna chorizon kypsyä viinissä noin viisi minuuttia, kunnes suurin osa viinistä on haihtunut, mutta maku imeytynyt makkaran sisään.
2. Patatas Bravas – Rapeat perunat ja tulinen kastike
Keitä perunat napakan kypsiksi ja lohko ne halutessasi. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille, lisää oliiviöljy ja sormisuola, ja paahda perunat 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Valmista kastike sekoittamalla majoneesiin savupaprikajauhe, suola, tomaattipyree, raastettu valkosipuli ja viinietikka. Voit joko sekoittaa kastikkeen perunoihin tai tarjoilla sen erikseen.
3. Tomaattileivät – Pan con tomate
Leikkaa patonki viipaleiksi ja paahda viipaleet öljyssä rapeiksi. Kuutioi tomaatit, lisää hienonnettu valkosipuli, suola, pippuri ja pieni määrä oliiviöljyä. Lusikoi tomaattiseos rapeiden leipäviipaleiden päälle juuri ennen tarjoilua.
4. Lisukkeet – Espanjalaisia makuja tapaslautaan
Täydennä tapaslauta ilmakuivatulla kinkulla, juustotikuilla ja oliiveilla, jotka tarjoavat lisää monipuolisia ja klassisia espanjalaisia makuja.