Argentiinan viinit: Tutustu Malbecin lumoon

13.3.2024 - Kategoriat: Ajankohtaista, Tuottajista

Mendoza – Malbecin Valtakunta

Argentiinan Malbec-viinit ovat valloittaneet monen suomalaisenkin viininystävän sydämen. Tämä muhkea punaviini on noussut Argentiinan suurimmaksi ylpeydeksi, kattaen noin 70 prosenttia maan kokonaistuotannosta.

Mendoza on Argentiinan suurin ja tärkein viinialue ja koti suurelle osalle maan Malbec-tuotannosta. Se sijaitsee Andien juurella läntisessä Argentiinassa. Mendoza tunnetaan erityisesti korkeasta ilmasto-olosuhteestaan, vuoristojen suojasta ja vuosisatojen perinteestä viininvalmistuksessa.

Monipuolinen Mendoza

Mendozan alueella on monipuolinen maaperä, joka vaihtelee alueittain ja tarjoaa erilaisia mikroilmastoja ja kasvuympäristöjä erilaisille viinirypäleille. Näistä Malbec on yksi tärkeimmistä ja menestyksekkäimmistä lajikkeista. Mendozan Malbec-viinit tunnetaan yleisesti täyteläisistä, mausteisista ja hedelmäisistä mauistaan sekä pehmeistä tanniineistaan.

Noin 60 prosenttia koko maan viinistä tuotetaan Mendozassa. Alueen ilmasto on kuuma ja kuiva, joten kasteluakin tarhoilla tarvitaan. Kasteluvesi tulee useimmiten Andeilta jään ja lumen sulamisvedestä, joten se on melko ekologistakin. Ilmastonmuutoksen lämmittäessä kuumaa ilmastoa entisestään, viininviljelijät ovat pakotettuja etsimään viileämpiä seutuja yhä korkeammilta sijainneilta. Mendozan upeimmat viinit viljelläänkin jopa kilometrin korkeudessa merenpinnasta mitattuna.

Mendozan viinialue on jaettu eri alueisiin, jotka tarjoavat erilaisia ​​ominaisuuksia Malbecin viljelylle. Esimerkkejä näistä alueista ovat esimerkiksi Lujan de Cuyo ja Uco Valley. Nämä alueet voivat vaikuttaa viinin makuun ja ominaisuuksiin, kuten hapokkuuteen, tanniineihin ja hedelmäisyyteen, ja ne ovat tärkeitä hienostuneiden Malbec-viinien tuottamisessa.

Malbec-rypäle on alun perin peräisin Ranskasta, mutta se on löytänyt Argentiinassa ihanteellisen kasvuympäristön ja sopeutunut erinomaisesti maan ilmastoon ja maaperään.

Malbecin juuret löytyvät Ranskasta

Argentiinan punaviinirypäleiden kuninkaan Melbecin juuret löytyvät Ranskasta Cahors´n alueelta, jossa sitä viljellään edelleen runsaasti. Ranskassa tämä lajike tunnettiin aiemmin nimellä Côt etenkin Bordeax´n alueella.

Malbec on tyypillisimmillään muhkean hedelmäinen ja melko vähähappoinen lajike. Sen makumaailmasta voi löytää esimerkiksi mustikkaa, lyijykynää, tummaa marjaisuutta kuten karhunvadelmaa. Marjaisten makujen lisäsi Malbec- viineistä usein löytyy mausteisuutta ja suklaisuutta. Useimmiten Malbecit kypsytetään tammiastioissa, joista viiniin tulee paahteisia tai vaniljaisia aromeja.

Malbecin lisäksi Argentiinassa viljellään muitakin täyteläisiä punaviinejä, kuten Cabernet Francia, Syrah´ta sekä Cabernet Sauvignonia. Tuhtien punaisten lisäksi maalla on oma erityinen valkoviinilajikkeensa, Torrontés, josta tehdään aromikkaita ja runsaita valkoviinejä.

Muita Argentiinan tärkeitä viininviljelysalueita ovat Salta pohjoisessa, San Juan, La Rioja sekä Catamarca. Ilmasto on viininviljelylle edullista, sää on kuuma ja kuiva, joten köynnösten luonnollisia vihollisia kuten hometta, tauteja tai tuholaisia on vähemmän kuin esimerkiksi Euroopassa tai muilla kosteammilla seuduilla. Ilmaston vuoksi myös luonnonmukainen viljely on helpompaa ja vuosikertavaihtelut vähäisiä.

Domaine Bousquet

Argentiinan johtava luomuviinitila

Domaine Bousquet on perustettu Argentiinan Mendozaan 90- luvulla. Talon filosofia on voimakkaasti kestävän kehityksen ja luomuviljelyn puolella ja kaikki tilan viinit ovatkin luomu- sekä vegaanisertifioituja. Tätä nykyä Domaine Bousquet tuottaa vuositasolla noin 4 miljoonaa litraa viiniä, ja sitä viedään noin 50 eri maahan. Talo on arvostettu ja sitä pidetään Argentiinan 20 parhaan viinitilan joukossa, sekä edelläkävijänä luomuviljelyksessä.

Talon tuottama luomu- Malbec on yksi Alkonkin valikoiman parhaimpia ja Viinilehden viisi tähteä ansainneita viinejä.

Mendozan Tupungaton alueella sijaitseva Domaine Bousquet on omaksunut kestävän kehityksen periaatteet sen perustamisesta lähtien vuonna 1997. Nykyään se on Argentiinan johtava luomu- ja uudistuva viinitila, jonka osuus maan luomuviennistä on 65 prosenttia. Viinitilaa johtaa Anne Bousquet, perustajan Jean Bousquetin tytär, ja hänen miehensä Labid Ameri.

*Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec löytyy Alkon valikoimasta

Alkon verkkokauppa painike
Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec

Muistiin kannattaa painaa luomulaatuinen ja vegaaninen *Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec , joka maistuu eritoten paistetun tai grillatun tumman lihan ja riistan sekä kovien, suolaisten juustojen seurassa.

Domaine Bousquet Etelä-Amerikan luomuviininvalmistuksen edelläkävijä

Domaine Bousquetin toimintatapoihin sisältyy monia vaiheita, jotka suoritetaan viinitarhoilla, viinitilalla ja sen ulkopuolella. Heidän 100-prosenttisesti luonnonmukaisesti sertifioidut viinitarhat ovat nyt siirtymässä biodynaamisiin käytäntöihin, ja maan biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi on tehty merkittäviä ponnisteluja. Lisäksi Domaine Bousquet on työskennellyt minimoidakseen jätteen muodostumista, toteuttanut useita vedensäästöaloitteita ja tuonut markkinoille kevyitä pulloja.

Domaine Bousquet puolustaa kestävää kehitystä laajasti myös 270 hehtaarin tilansa ulkopuolella. Viimeisten 25 vuoden aikana he ovat auttaneet alueen viljelijöitä siirtämään yli 1 000 hehtaaria viljelysmaita luomuviljelyn piiriin. He tukevat myös paikallista koulutusta Mendozan Tupungaton alueella ja kouluttavat paikallista työvoimaa investoimalla yhteisöönsä.

Viime vuodet ovat tuoneet useita merkittäviä saavutuksia Domaine Bousquetille. Heistä tuli neljäs viinitila – ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolella – joka ansaitsi Regenerative Organic Certified -statuksen. Vuoden 2022 lopussa Domaine Bousquet saavutti B Corp -statuksen.

Lisäksi huhtikuussa 2023 kahdelle Bousquetin viinisarjalle (Gaia ja Ameri) myönnettiin Demeter-sertifiointi.

IWCS Red Wine Producer Trophy 2023

Domaine Bousquet voitti arvostetussa IWCS-kilpailussa Red Wine Producer Trophy 2023-palkinnon. Pelkät kestävän kehityksen aloitteet eivät vielä tuoneet tätä himoittua pokaalia Domaine Bousquetille. Myös heidän viininsä laatu on erinomainen ja laatu suhteessa hintaan on poikkeuksellisen hyvä, kilpailun tuomaristo tetesi.

Tuoreessa viiniarvostelussa Argentiinassa Domaine Bousquet -viinit saivat yhteensä 11 mitalia, joista 3 kultaa, 1 hopea ja 7 pronssipalkintoa, mikä vahvistaa Domaine Bousquetin asemaa Argentiinan johtavana tuottajana.

Vastuullista viiniä ruokapöytään