Millainen viini kruunaa pääsiäisen lammasaterian? Pääsiäisen viinit

Lampaankaretta ja muhevia pääsiäisviinejä – poimi tästä pääsiäisaterialle parhaat viiniparit

Millainen viini kruunaa pääsiäisen lammasaterian? Ruokatoimittaja Mari Moilanen valmisti lampaankaretta ja vinkkaa pääsiäisaterialle kolme osuvaa viinivalintaa.

Lammas on pääsiäispöydän ehdoton kunkku, mutta millainen viini sopii tämän perinteisen pääsiäisherkun kaveriksi? Valinta saattaa tuntua vaikealta, sillä lammas kuuluu meillä perinteisesti juuri pääsiäispöytään eikä useissa kodeissa lammasta kokata montaa kertaa vuodessa.

Lampaalle keskitäyteläistä tai tuhtia

Valintaa auttaa, kun tiedostaa, että lampaanliha asettuu maun voimakkuudessa porsaan- ja naudanlihan välimaastoon. Lisäksi lammasviinivalintaan vaikuttaa aterian valmistustapa sekä lampaan kanssa tarjottavat lisukkeet. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lampaalle mätsäävä viini – valmistustapa toki huomioiden – on yleensä keskitäyteläisen tai tuhti. Kun resepti ja lisukkeet on päätetty, viinin valinta ei ole vaikeaa, sillä vaihtoehtoja löytyy joka makuun.

Lammasviinejä löytyy monista maista ja hintaluokista

Lammas ei ole niin nokonuuka. Sen omintakeiseen makuun voi istutella viinejä useilta viinialueilta ja eri hintaluokista. Voit siis tehdä valinnan joko suosikkimaasi tai kukkaron mukaan. Sopivia lammasviinejä löytyy niin Euroopan klassikkoalueilta, kuten esimerkiksi Riojasta tai Bordeaux’sta eikä vikaan voi mennä myöskään, jos valitsee lammasviinin uuden maailman mehevien Malbec-, Cabernet Sauvignon- ja Syrah-rypäleistä valmistettujen viinien joukosta.

Roseinen lammas tykkää tanniineista

Lammasviinin valinnassa suunnataan sopivan täyteläisiin, kypsän marjaisiin ja hyvällä tanniinirakenteella varustettuihin, rotevahkoihin punaviineihin, jotka myötäilevät mukavasti lampaan aromikasta makua. Tässä reseptissä, lampaankaretta parsa-porkkanapedillä, lampaankare paistetaan kokonaisena, se saa pintaansa lämpimän ras el hanout-mausteseoksen ja lammas saa jäädä sisältä herkullisen roseeksi. Lisukkeena tarjoillaan kevyesti paahdettuja vihanneksia ja tahini-jugurttikastike kruunaa kokonaisuuden. Kun lammas on reilusti medium, viinistäkin saa löytyä napakasti tanniineja sekä intensiivistä hedelmäisyyttä.