Muhevat punaviinit lampaalle

8.3.2024 - Kategoriat: Ajankohtaista, Yleinen

Lampaankaretta ja muhevia pääsiäisviinejä – poimi pääsiäisaterian parhaat viiniparit eri hintaluokista

Millainen viini kruunaa pääsiäisen lammasaterian? Ruokatoimittaja Mari Moilanen valmisti lampaankaretta ja vinkkaa pääsiäisaterialle kolme osuvaa viinivalintaa.

Lammas on pääsiäispöydän ehdoton kunkku, mutta millainen viini sopii tämän perinteisen pääsiäisherkun kaveriksi? Valinta saattaa tuntua vaikealta, sillä lammas kuuluu meillä perinteisesti juuri pääsiäispöytään eikä useissa kodeissa lammasta kokata montaa kertaa vuodessa.

Lampaan omintakeiseen makuun voi istutella viinejä useilta viinialueilta ja eri hintaluokista. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lampaalle mätsäävä viini on yleensä keskitäyteläinen tai tuhti.

Lampaalle keskitäyteläistä tai tuhtia

Valintaa auttaa, kun tiedostaa, että lampaanliha asettuu maun voimakkuudessa porsaan- ja naudanlihan välimaastoon. Lisäksi lammasviinivalintaan vaikuttaa aterian valmistustapa sekä lampaan kanssa tarjottavat lisukkeet. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lampaalle mätsäävä viini – valmistustapa toki huomioiden – on yleensä keskitäyteläisen tai tuhti. Kun resepti ja lisukkeet on päätetty, viinin valinta ei ole vaikeaa, sillä vaihtoehtoja löytyy joka makuun.

Lammasviinejä löytyy monista maista ja hintaluokista

Lammas ei ole niin nokonuuka. Sen omintakeiseen makuun voi istutella viinejä useilta viinialueilta ja eri hintaluokista. Voit siis tehdä valinnan joko suosikkimaasi tai kukkaron mukaan. Sopivia lammasviinejä löytyy niin Euroopan klassikkoalueilta, kuten esimerkiksi Riojasta tai Bordeaux’sta eikä vikaan voi mennä myöskään, jos valitsee lammasviinin uuden maailman mehevien Malbec-, Cabernet Sauvignon- ja Syrah-rypäleistä valmistettujen viinien joukosta.

Roseinen lammas tykkää tanniineista

Lammasviinin valinnassa suunnataan sopivan täyteläisiin, kypsän marjaisiin ja hyvällä tanniinirakenteella varustettuihin, rotevahkoihin punaviineihin, jotka myötäilevät mukavasti lampaan aromikasta makua. Tässä reseptissä, lampaankaretta parsa-porkkanapedillä, lampaankare paistetaan kokonaisena, se saa pintaansa lämpimän ras el hanout-mausteseoksen ja lammas saa jäädä sisältä herkullisen roseeksi. Lisukkeena tarjoillaan kevyesti paahdettuja vihanneksia ja tahini-jugurttikastike kruunaa kokonaisuuden. Kun lammas on reilusti medium, viinistäkin saa löytyä napakasti tanniineja sekä intensiivistä hedelmäisyyttä.

Muhevat pääsiäisviinit Santiago 1541 Gran Reserva

Santiago 1541 Gran Reserva

Mainio yleisviini pääsiäisen pyhiksi

Älä anna maltillisen hintalapun hämätä, sillä tämä palkittu viini on varsin mainio seuralainen tälle pääsiäisen maukkaille aterioille. Tässä mehevässä chileläisessä punaviinissä on kypsää, hillomaista marjaisuutta – mustaherukkaa, luumua ja karpaloa – sekä lampaalle aina niin hyvin mätsäävää kepeää yrttisyyttä sekä sopivasti paahteisuutta. Runsaan makuinen viini on lempeän tanniininen eli nappivalinta niille pehmeämpien lammasviinien ystäville. Viiniä sopii myös varata myös pääsiäisen yleisviiniksi niin seurusteluun kuin juustoisten herkkujen ääreen nostettavaksi. Viini on oiva hintaluokkansa edustaja ja helposti lähestyttävä pääsiäisviini.

⭐️⭐️⭐️ ”Laadukas ja hyvin tehty” -Viinilehti

Muhevat pääsiäisviinit Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec

Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec

Nappivalinta täyteläiseen ja mausteiseen makuun

Argentiinalaisen luomuviinituottajan Domaine Bousquet’n mehukas ja täyteläinen Malbec on intensiivisen hedelmäinen ja rehevä lammasviini. Viinistä löytyy kaikki ainekset onnistuneeseen makupariin lampaankareiden kanssa: viinissä on runsasta kypsää marjaisuutta, suussa viipyilevää yrttisyyttä sekä lämmintä mausteisuutta, mikä mätsää lämpimällä mausteseoksella maustettujen kareiden kanssa maittavasti. Viinin kypsät tanniinit viimeistelevät rehevän kokonaisuuden. Tämä keskihintainen Malbec on oiva, hyvän hinta-laatusuhteen valinta pääsiäisviiniksi.

Hopeamitali Viinilehden Vuoden luomuviini 2021-kilpailussa
Hopeamitali Viinilehden Vuoden punaviinin 2022-kilpailussa
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ”Tyylikäs huippuviini” LÖYTÖ! -Viinilehti

Muhevat pääsiäisviinit Marques de Riscal Reserva

Marques de Riscal Reserva

Viini tammikypsytyksen nimeen vannoville

Espanjalainen Marques de Riscal Reserva on herkullisen tammikypsytyksen ystävien viinivalinta tälle pääsiäisaterialle. Viinissä on kypsää karpaloisuutta, johon yhdistyy tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, makeaa mausteisuutta ja hentoa vaniljaisuutta. Luonteikas punaviini toimii hienosti tällaisten yksinkertaisen tyylikkäiden lammasruokien kera. Muheva maku myötäilee meheväksi paahdettua lampaankaretta. Parinkympin viini on hintansa väärti ja tyylikäs nosto asteen verran juhlavampaan pääsiäismeininkiin.

⭐️⭐️⭐️⭐️ ”Harmoninen, laadultaan erinomainen” Edullinen ostos! -Viinilehti
92 p. Ilta-Sanomat

Aihealueet: