Rapujuhlat

25.7.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Rapujuhlat ovat kesäperinteiden aatelia

Elokuun pimenevä ilta, korea punavalkoinen kattaus ja rapuvati pöydän kruununa. Iloista puheensorinaa ja kovaäänistä laulantaa. Siinäpä tuttu loppukesän kattaus.

Rapujuhlat ovat perinteinen suomalainen tapa juhlistaa rapukauden alkua. Rapukausi käynnistyi heinäkuun lopulla ja helakanpunaisia saksiniekkoja nautitaan pitkälle syksyyn asti. Juhliin valmistaudutaan keittämällä ravut edellisenä päivänä, suunnittelemalla rapujuhliin sopiva, rennon juhlava kattaus sekä mahdollinen menu, jos ravut nautitaan vain alkupalana.

Rapujen keittäminen ei ole vaikeaa

Rapujen keittäminen ei ole vaikeaa. Tärkeintä on, että keitinvesi maustetaan riittävällä suolamäärällä, ravut lisätään aina vain kiehuvaan veteen ja vesi maustetaan aromikkaalla kruunutillillä. Kypsät ravut ja keitinliemi viilennetään nopeasti ja rapujen annetaan maustua liemessään seuraavaan päivään.

Perinteiseen raputarjoiluun kuuluu herkullinen, rapujen makuun istuva valkoviini – esimerkiksi kesäisen aromikas Sauvignon Blanc-rypäleestä valmistettu valkoviini on oiva valinta -, vaalea paahtoleipä voisipaisulla ja tillisilpulla. Myös snapsilasit voi pöytään kattaa, mikäli mielii laulavia juhlijoita pöytänsä ääreen saada.

Rapujen keittäminen

6:lle hengelle

Ainekset

60 rapua
7 litraa vettä
2 1/2 dl merisuolaa
4–5 sokeripalaa
iso puntti kruunutilliä

Ohje:

  1. Huuhtele ravut. Kiehauta vesi isossa kattilassa. Lisää suola, sokeri ja 1/3 kruunutillinipusta. Sekoita ja anna veden alkaa kiehua uudelleen. Poista kiehuneet tillit ja lisää taas kolmasosa tillipuntista veteen.
  2. Lisää veteen rapuja, kun vesi kiehuu. Rapuja keitetään koon mukaan 8–12 minuuttia ja keittoajan mittaaminen alkaa siitä, kun rapujen lisäämisen jälkeen vesi taas alkaa kiehua. Valmiin ravun tunnistaa selkäkilven ja pyrstön väliin syntyvästä pienestä raosta.
  3. Poista keitetyt tillit keitinliemestä ja lisää joukkoon loput kruunutillit. Jäähdytä ravut ja keitinliemi esim. laittamalla kattila kylmään veteen. Siirrä ravut liemessään jääkaappiin ja anna rapujen maustua vähintään 12 tunnin ajan.

Vinkejä! Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, keitä ravut mieluummin useassa erässä. Vaihda tällöin aina uusi tillinippu veteen makua tuomaan. Jos keität suuremman erän rapuja, tarvitset aina uuden keitinliemen. Viilennä ravut nopeasti keittämisen jälkeen keitinliemessään. Voi laittaa kattilan jääpaloilla viilennettyyn veteen. Näin saat jäähtymistä nopeutettua.

Kaikkien keitettävien rapujen tulee olla eläviä. Kuolleesta ravusta saa herkästi ruokamyrkytyksen.