Cava – Espanjalainen kuohuviini

30.3.2020 - Kategoriat: Ajankohtaista

Cava on perinteisesti valmistettu kolmesta eri rypälelajikkeesta

Cava on espanjalaista kuohuviiniä, josta valtaosa valmistetaan Barcelonan lähellä Penedèsin alueella. Cava on perinteisesti valmistettu kolmesta eri rypälelajikkeesta, jotka ovat Espanjan omia alkuperäislajikkeita: Macabeo, Xarel·lo  ja Parellada. Nykyään käytössä niiden lisäksi ovat myös samppanjan tuotannosta tutut Chardonnay ja Pinot Noir, sekä kourallinen muita lajikkeita.

Cava valmistetaan samppanjan tapaan

Cava on aina niin sanotusti perinteisellä menetelmällä valmistettua eli aivan samaan tapaan kuin samppanjakin. Perinteinen menetelmä tarkoittaa sitä, että sadonkorjuun jälkeen syksyllä rypäleistä valmistetaan ensin kuohumatonta valkoviiniä. Kellarimestari tekee pohjaviineistä sekoituksen, joka pullotetaan. Pullotuksen yhteydessä lisätään pieni määrä sokeria ja hiivaa, ja pullo suljetaan kruunukorkilla. Maan alle kaivetuissa viileissä kellareissa viini käy toisen kerran pullossa. Tällä tavoin viinistä tulee kuohuviini; toinen käyminen tuo viiniin aavistuksen lisää alkoholia mutta ennen kaikkea kuplat! Pullon sisällä käymisreaktion sivutuotteena syntyvä hiilidioksidi sitoutuu nesteeseen ja purkautuu iloisina kuplina vasta loppukuluttajan lasissa. Cavaa kuuluu myös kypsyttää vähintään 9 kuukauden ajan tämän toisen käymisen loputtua. Hiivasakka poistetaan pullosta nopealla ja tehokkaalla tekniikalla, ja samalla pullo saa meille tutun sienen muotoisen kuohuviinikorkin.

Nauti Cava tuoreena ja raikkaana

Cavaa ei kannata kypsyttää, vaan se kuuluu nauttia tuoreena ja raikkaana, jolloin sen kuplat ja hedelmäisyys ovat parhaimmillaan. Cava tulee välimerellisestä ja lämpimästä ilmastosta, mikä tekee siitä helposti lähestyttävän, miellyttävän hedelmäisen kuivanakin viininä ja helpon yhdistää erilaisiin Välimeren ruokalajeihin.

Castellblanc

Castellblanc on yksi Penedèsin alueen vanhimmista cavan tuottajista. Perheomisteinen viinitalo perustettiin vuonna 1908 ja siitä lähtien he ovat omistautuneet valmistamaan kuohuviinejä intohimolla ja antaumuksella. Castellblanc on yli vuosisadan mittaisessa historiassaan ollut pioneeritalo tuoden parempia tekniikoita kuohuviininvalmistukseen. Nykyään Castellblanc pyrkii jokaisen pullon ja lasillisen kohdalla puhtauteen, raikkauteen ja ilon tuomiseen.

Aihealueet: