Kana ja ratatouille
Kokonaisena paahdettu kana on todellinen showstopper illallispöydässä
Näppärästi ja vaivatta valmistuva kana riittää usealle hengelle ja tarjoaa monipuolisuutta joka makuun – osa pitää rintafileestä, toinen koivista ja kolmas siivistä. Klassinen (hieman Disneynkin innoittama) eteläranskalainen ratatouille taas on kasvisruokien aatelistoa
4 annosta / 2 tuntia / Ei helppo, muttei vaikeakaan
Resepti: Jaakko Impiö | Tastery Foods
Ainekset
1 kokonainen luomukana
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
1 sitruuna, puolitettuna
0,5 ruukkua rosmariinia
0,5 ruukkua timjamia
3 isoa perunaa, puolitettuna
Ratatouille
Pyri valitsemaan halkaisijaltaan suht. samankokoisia vihanneksia, jotta viipaleistakin tulee samankokoisia.
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
5 isoa tomaattia
suolaa
1 keltasipuli, viipaloituna
1 valkosipulinkynsi, viipaloituna
1 dl vettä
ekstra-neitsytoliiviöljyä
Ohje:
- Aloita ratatouillen valmistuksesta. Ota myös kana temperoitumaan huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 150-asteiseksi. Viipaloi vihannekset noin 0,5 cm paksuisiksi Säästä kaikki kantapalat vihanneksista, sillä niistä tehdään ratatouillen kastike. Levitä viipaleet leivinpaperille ja mausta ne suolalla. Jätä ne maustumaan ja ”itkettymään” noin 15 minuutiksi.
- Kuumenna kattila ja siinä loraus oliiviöljyä korkealla keskilämmöllä. Lisää vihannesten kantapalat, viipaloitu sipuli ja valkosipuli kattilaan ja kypsennä niitä välillä sekoittaen noin 10–15 min tai kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Siirrä ne sitten tehosekoittimen kannuun yhdessä veden kanssa ja soseuta ne tasaiseksi. Mausta kastike suolalla.
- Kuivaa itkettyneet vihannesviipaleet Levitä paistinpannun tai uunivuoan pohjalle ratatouillen kastiketta ja aloita sitten vihannesviipaleiden asettelu. Laita ne hieman lomittain vuorotellen eri vihannesten välillä. Kun yksi kerros on täynnä, lisää hieman kastiketta ja tee toinen kerros. Valele oliiviöljyä viimeisen kerroksen pintaan ja peitä se pannun tai vuoan halkaisijan kokoisella leivinpaperi- tai foliopalalla. Älä kuitenkaan peitä koko pannua niin, ettei vihanneksista karkaava höyry pääse pakenemaan. Kypsennä ratatouillea uunissa 1 h ja jätä se sitten vetäytymään huoneenlämpöön.
- Nosta uunin lämpötila 225 Voitele kana öljyllä ja mausta se kauttaaltaan – myös sisältä – suolalla. Laita sitruuna ja yrtit kanan sisään.
- Aseta puolitetut perunat leikkuupinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja asettele kana perunoiden päälle. Näin se kypsyy Kypsennä kanaa 225 asteessa 15 min ja laske lämpötila sitten 160 asteeseen. Jatka kypsennystä silloin vielä noin 40 minuuttia. Hyvä tapa tarkistaa kanan kypsyys on tehdä syvä viilto kohtaan, missä reisiluu tapaa muun ruhon (nivel). Mikäli viillosta valuva neste on kirkasta, kana on kypsää. Anna kanan levätä vähintään 15 min ennen sen tarjoilua.
- Jos haluat tehdä disneymäisen esillepanon, kasaa ratatouille ympyrämuotin sisälle ja tarjoile kastikkeen ja kanan kanssa.