Lohivoileipäkakku
Voileipäkakku on juhlien ikisuosikki
Voileipäkakku on juhlien ikisuosikki ja upeasti koristeltuna se kruunaa juhlapöydän. Voileipäkakku on kuulunut suomalaiseen juhlapöytään jo vuosikymmeniä, ja tällä hetkellä se on taas erittäin trendikäs juhlatarjottava. Klassiset voileipäkakut pitävät yleensä sisällään lohta tai kinkkua, mutta ruokatrendit ja vegebuumi näkyvät myös uuden tulemisen kokeneessa voileipäkakussa.
Koristele juuri ennen tarjoilua
Täytä voileipäkakku juhlia edeltävänä päivänä, jotta se ehtii mehevöityä jääkaapissa. Voileipäkakun koristelu edellisenä päivänä ei kuitenkaan kannata, sillä kakun pinta voi kuortua ja koristeet muuttuvat nuupahtaneiksi. Koristelu on siis parasta säästää viime tippaan.
Alta löydät ohjeen kuinka modernilla täytteellä, tyylikkäällä koristelulla ja trendikkäällä pyöreällä, kakkumaisella muodolla retroherkku päivittyy nykyaikaan.
15 hengelle
Resepti: Mari Moilanen
Ainekset
20 viipaletta isoa täysjyväpaahtoleipää
Lämminsavulohitäyte (2 väliä):
700 g lämminsavulohta
400 g smetanaa
2 tl chilihiutaleita
2 tl rosépippuria
1/2 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
Punajuuritsatsiki (1 väli):
1 (100 g) esikeitetty punajuuri
2 isoa valkosipulinkynttä
300 g paksua kreikkalaista jugurttia
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 tl raastettua piparjuurta
1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Tillihölskykurkkutäyte (1 väli):
1 iso (350 g) kurkku
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl ruokosokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1/2 dl smetanaa
1/2 dl majoneesia
1/2 dl hienonnettua kevätsipulia
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Kuorrute:
600 g tuorejuustoa
1 dl majoneesia
Koristeeksi:
ruohosipulia silputtuna
erilaisia versoja
150 g kylmäsavulohta
Ohje:
- Aloita marinoimalla kurkku tillihölskykurkkutäytteeseen. Hienonna kurkku pieniksi kuutioiksi ja mausta valkoviinietikalla, ruokosokerilla, suolalla ja 2 rkl hienonnetulla tillillä. Anna marinoitua noin 1 tunti. Valmista sillä aikaa muut täytteet.
- Valmista lämminsavulohitäyte. Hienonna lämminsavulohi pieneksi. Sekoita joukkoon smetana ja mausta chilihiutaleilla, morttelissa murskatulla rosépippurilla, suolalla ja mustapippurilla.
- Valmista punajuuritsatsiki. Raasta esikeitetty punajuuri karkeaksi raasteeksi. Purista punajuuriraasteesta ylimääräinen mehu. Raasta valkosipuli. Sekoita kaikki punajuuritsatsikin ainekset keskenään.
- Valmista tillihölskykurkkutäyte. Valuta marinoidut kurkut siivilässä. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Vuoraa leivinpaperilla pyöreä, 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Leikkaa paahtoleipien reunat pois. Kokoa voileipäkakku. Asettele paahtoleivistä pohja voileipäkakulle. Levitä puolet lämminsavulohitäytteestä pohjan päälle. Asettele seuraava kerros paahtoleipää. Levitä kokonaan tillihölskykurkkutäyte, sen jälkeen kerros paahtoleipää, loput lämminsavulohitäytteestä, kerros paahtoleipää ja viimeisenä punajuuritsatsikista. Muodosta paahtoleivistä kansi voileipäkakulle. Kääri voileipäkakku kunnolla kelmuun ja aseta kevyt paino voileipäkakun päälle. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
- Sekoita kuorrutteen ainekset tasaiseksi. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle. Koristele voileipäkakun reunat hienonnetulla ruohosipulilla ja versoilla. Levitä kylmäsavulohiviipaleet voileipäkakun päälle ja koristele versoilla.
Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst
Ihastuttavan raikas riesling Alsacesta
Tyylikäs ja keskitäyteläinen riesling Alsacen parhailta viinitarhoilta. Mausta löytyy aprikoosia, omenaa, päärynää ja kevyttä mausteisuutta sekä hunajaisia ja kukkaisia piirteitä. Lempeät hapot tuovat viiniin ryhdikkyyttä.
Luonteikas viini sopii aperitiiviksi, äyriäisten sekä kala- ja kasvisruokien pariksi. Kokeile myös aasialaisittain maustetuille aterioille.
Lieu-dit tarkoittaa nimettyä palstaa, jolla on grand cru -potentiaalia.
”Harmoninen, laadultaan erinomainen” -Viinilehti