Mitä punaviiniä joulupöytään?

4.12.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit, Yleinen

Punaiset klassikot joulupöytään – kolme punaviiniä jouluherkutteluun

Mitä punaviiniä joulupöytään? Tätä usea pohtii, sillä joulutarjottavien kirjo on varsinainen sekametelisoppa. Nappaa tästä passelit punaviinivalinnat joka kukkarolle.

Joulun aikaan pöydässä on kystä kyllä. On suolaista, on makeaa, on rasvaista, on hapanta. Tämä asettaa haasteita viinivalinnoille ja moni arpoo viinihyllyjen äärellä, että mihin tarttua.

Hyvä jouluviini ei ole hinnasta riippuvainen

Punaviinit kuuluvat joulun tunnelmaan ja sopivat useimpien jouluruokien kumppaniksi. Hyvä jouluviini ei niinkään ole hinnasta riippuvainen, vaan onnistuminen viinivalinnassa on paljon kiinni siitä, mitä joulupöydässä on tarjolla. Hyviä jouluviinejä löytyy monesta eri hintaluokasta.

Osa joulunviettäjistä haluaa joulunpyhinä panostaa laatuun ja on valmis maksamaan joulun punaviinistä arkea enemmän. Osa luottaa edullisempiin vaihtoehtoihin. Tämä ei ole ollenkaan huono päätös, sillä perinteisten joulutarjottavien kanssa myös kukkaroystävällisemmät, kepeämmät viinit pääsevät oikeuksiinsa.

Kinkulle ja kalkkunalle kevyempää, riistalle tuhtia

Kun joulupöydän pääaterialla pöydässä komeilee sinappihuntuinen joulukinkku kera laatikoiden, kannattaa kääntyä niiden kevyempien ja keskitäyteläisten punaviinien puoleen.

Kalkkunaviinin valintaan pätee samat lainalaisuudet kun kinkullekin. Kevyempi, marjainen punaviini saattelee kalkkuna-ateriaa paremmin kuin liian voimakas tai mausteinen punaviini. Hyvänä nyrkkisääntönä on muistaa, että liian tanniiniset ja tuhdit viinit jyräävät nämä vaalealihaiset joulutarjottavat.

Kun joulun pääaterialle valitaan aromikasta riistaa, esimerkiksi hirveä tai peuraa, löytyy myös täyteläisistä ja tanniinisemmista viineistä oivia valintoja joulupöytään.

Suolaiset pikkusyötävät maistuvat punaviinin kanssa

Joulupöytä notkuu myös monenlaisia muita herkkuja, kuten erilaisia suolaisia, juustosta rikkaita tai voitaikinasta rasvaisia pikkusyötäviä. Tällaiset tarjottavat ovat omiaan punaviinin kanssa nautittavaksi.

Mainio, jouluinen viikuna-vuohenjuustopiirakan helppo resepti sopii joulun odotukseen, pikkujoulutarjottavaksi tai salaatin kanssa tapaninpäivänä maisteltavaksi. Punaviinin kanssa, totta kai!