
Pääsiäisen mehevät punaviinit
Viiden tähden punaviinilöytöjä joka kukkarolle
Ruokatoimittaja Mari Moilanen kokkasi aromikkaita kasvisruokia ja lampaankyljyksiä, jotka tuovat Lähi-idän makumaailmaa pääsiäispöytään ja vinkkaa viiden tähden punaviinilöytöjä joka kukkarolle.
Olipa pääsiäispöydässäsi lammasta tai kattaus herkullisia kasvisruokia, oikein valittu punaviini nostaa aterian uusiin ulottuvuuksiin.
Punaviinit – varteenotettava valinta myös kasvisruoille
Onneksi viini ei ole vain liharuokien kumppani – oikein valittu viini tuo myös kasvisruokien maut esiin upealla tavalla. Avain onnistuneeseen yhdistelmään on ymmärtää, miten viinin hapokkuus, tanniinit ja rakenne vaikuttavat kasvisruokien makeisiin, täyteläisiin makuihin.
Moni saattaa ajatella, että kasvisruoille paras pari löytyy raikkaiden ja hapokkaiden valkoviinien joukosta, mutta punaviinit ovat myös erinomainen valinta. Kasvisruokien ja viinin yhdistämisessä tärkeässä roolissa ovat viinin hapokkuus, tanniinit ja täyteläisyys.
Viinin ja kasvisruokien täydellinen liitto
Raikkaat ja kepeät valkoviinit sopivat erinomaisesti yrttisiin ja kevyisiin kasvisruokiin, kun taas hedelmäiset, keskitäyteläiset punaviinit tuovat parhaiten esiin paahtuneiden kasvisten, kasvispatojen ja uunijuuresten täyteläisyyttä.
Koska kasvisruoissa ei ole liharuokien tapaan eläinrasvaa pehmentämässä voimakkaita tanniineja, on hyvä valita tanniineiltaan pehmeitä, keskitäyteläisiä punaviinejä.
Rypäleistä muun muassa Barbera on loistovalinta pääsiäispöytään niin lampaalle kuin umamisille kasvis- ja sieniruoille. Malbec puolestaan tuo rodukkuutta voimakkaan makuisille ja mausteisille tarjottaville.
Kasvislisukkeista koko ateria
Moni myös starttaa grillikauden viimeistään pääsiäisenä. Grillissä paahtuneiden kasvisten ja sienten rouheaan makuun punaviinit, ehkäpä pienellä tammenpuraisulla, ovat passeli valinta.
Tässä pääsiäispöytään katetaan aromikkaita kasvisruokia lampaan kera, jotka yhdessä eloisan hapokkaan, pehmeätanniinisen punaviinin kanssa luovat hurmaavan makuelämyksen. Trendikkäästi Lähi-idän makumaailmaan nojaava pääsiäiskattaus sisältää lampaan lisäksi useamman kasvislisukkeen, joista kasvissyöjälle muodostuu helposti kokonainen ateria.
Viiden tähden punaviinilöytöjä joka kukkarolle
Herkullisia pääsiäisviinejä löytyy jokaiseen makuun ja budjettiin – olipa haussa edullinen löytö, varma klassikko tai arvokkaampi viini pääsiäispöytään.
Poimi tästä pääsiäiseen sopiva viini ja nauti pääsiäisruokien ja punaviinin täydellisistä liitosta.
Ramos Reserva
Viinilehden ”löytö”-maininnan saanut portugalilainen Ramos Reserva 2022 on edullinen mutta laadukas pääsiäisviini. Mehevä ja helposti lähestyttävä viini hurmaa kypsän marjaisilla aromeillaan, maltillisilla tanniineillaan ja tasapainoisella rakenteellaan.
Tämä viini sopii erinomaisesti paahtuneiden ja grillattujen pääsiäisherkkujen seuraksi sekä täydentää juustopöytää, erityisesti kovien juustojen kanssa.
LÖYTÖ! -Viinilehti
Saatavilla 0.75 l pullossa ja 3 l hanapakkauksessa.
Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec
Nappivalinta täyteläiseen ja mausteiseen makuun
Argentiinalaisen luomuviinituottajan Domaine Bousquet’n mehukas ja täyteläinen Malbec on intensiivisen hedelmäinen ja rehevä punaviini. Viinistä löytyy kaikki ainekset onnistuneeseen makupariin niin lampaan kuin mausteisten kasvislisukkeiden kanssa. Viinissä on runsasta kypsää marjaisuutta, suussa viipyilevää yrttisyyttä sekä lämmintä mausteisuutta. Kypsät tanniinit viimeistelevät rehevän kokonaisuuden.
Tämä keskihintainen Malbec on oiva, hyvän hinta-laatusuhteen valinta pääsiäisviiniksi.
Hopeamitali Viinilehden Vuoden luomuviini 2021-kilpailussa
Hopeamitali Viinilehden Vuoden punaviinin 2022-kilpailussa
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ”Tyylikäs huippuviini” LÖYTÖ! -Viinilehti
Vite Colte Rossofuoco Barbera d’Asti Biologico
Helsingin Sanomien viiden tähden arviolla kruunattu italialainen luomuviini on monikäyttöinen valinta pääsiäisen pyhiksi.
Tämä nuorekas, mutta keskitäyteläinen ja -tanniininen Barbera tarjoaa runsaasti marjaista raikkautta, jota täydentää hienostunut mausteisuus. Hauska etanapulloinen viini on nappivalinta pääsiäispöydän moniottelijaksi niin umamisille kasvisruoille kuin trendikkäille lammasaterioille tai nautiskeluun sellaisenaan. Lisäksi se on sekä luomu että vegaaninen.