Lähi-idän makuja pääsiäispöytään

25.3.2025 - Kategoriat: Ruokareseptit

Lampaankyljyksiä värikkäällä couscousillaZa’atar porkkanat fetalla ja tahinijugurttikastikkeella

Ruokatoimittaja Mari Moilanen loihti aromikkaita kasvisruokia lampaan kera Viinisuosituksen seuraajien iloksi.

Pääsiäinen on kevään juhla, jolloin pöytään katetaan lampaan lisäksi maukas kattaus värikkäitä kasvisherkkuja. Trendikkäästi Lähi-idän makumaailmaan nojaava pääsiäiskattaus sisältää lampaan lisäksi useamman kasvislisukkeen, joista kasvissyöjälle muodostuu helposti kokonainen ateria. 

Vastuullisesti tuotettu kotimainen lammas on paras valinta

Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä.

Kotimaista lampaanlihaa voi kysellä kaupan lihatiskiltä ja sitä on myynnissä suoramyyntilammastiloilla sekä joissakin paikallisissa Reko-ringeissä. Saatavuus vaihtelee alueittain.

Kotimainen lähilammas on paras valinta useista syistä. Suomalaisten lampaiden terveys on hyvä ja lääkitystä käytetään harkitusti. Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä. Kotimainen lammas on myös maukasta, ja siitä kannattaa ruuanlaitossa hyödyntää monipuolisesti.

Lampaankyljykset kasvislisukkeilla

4 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

Lampaankyljykset:
8 lampaankyljystä 
paistamiseen ruokaöljyä ja voita 
sormisuolaa  
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä 

Värikäs couscous:
4 dl couscous  
4 dl vettä 
1/2 dl oliiviöljyä 
1 tl suolaa 
3 valkosipulinkynttä raastettuna 
1 appelsiininkuori ja -mehu 
1 punasipuli 
100 g pehmeitä kivettömiä taateleita 
100 g paahdettuja pinjansiemeniä 
2 granaattiomenaa 
1 ruukku minttua 

Za’atar porkkanat fetalla:
1 kg porkkanoita 
2 rkl za’ataar mausteseosta 
2 rkl oliiviöljyä 
4 rkl sitruunan mehu 
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä 
200 g fetaa 
1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna 

Za’atar mausteseos: 
1/2 dl paahdettuja seesaminsiemeniä 
1/2 rkl kuivattua oreganoa 
2 rkl kuivattua timjamia 
2 rkl sumakkijauhetta 
2 tl suolaa 

Tahini-jugurttikastike:
300 g (noin 3 dl) kreikkalaista jugurttia 
80 g (noin 2/3 dl) tahinia 
1 sitruunan kuori ja mehu 
1/2 ruukku hienonnettua minttua 
2 tl juoksevaa hunajaa 
ripaus suolaa  
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä 

Ohje:

Valmista tahini-jogurttikastike

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. 

Valmista couscous

  • Kiehauta vesi, oliiviöljy ja suola kattilassa. Ota kattila liedeltä ja kaada joukkoon couscous. Peitä kannella ja anna hautua 5 minuuttia. 
  • Kuohkeuta couscous haarukalla ja sekoita joukkoon raastettu valkosipuli ja appelsiinin kuori. Purista joukkoon appelsiinin mehu. Anna jäähtyä. 
  • Lisää hienonnettu punasipuli, taatelit, paahdetut pinjansiemenet, granaattiomenan siemenet ja minttu. Sekoita hyvin. 

Valmista za’atar-mausteseos

Sekoita kaikki mausteseoksen ainekset keskenään. 

Paahda porkkanat

  • Kuori porkkanat ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään osaan. 
  • Sekoita porkkanoiden joukkoon oliiviöljy, za’atar-mausteseos, sitruunamehu ja mustapippuri. Hiero mausteet huolellisesti porkkanoiden pintaan. 
  • Paahda 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä ja kauniisti paahtuneita. 
  • Siirrä porkkanat tarjoiluastiaan, murustele päälle feta ja ripottele pinnalle hienonnettu lehtipersilja. 

Paista lampaankyljykset

  • Ota lampaankyljykset huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. 
  • Halutessasi siisti kyljyksistä luut. Mausta molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. 
  • Kuumenna paistinpannulla öljy ja lisää voi. 
  • Paista kyljyksiä kuumalla pannulla molemmin puolin muutama minuutti, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut mutta liha on sisältä mehevän punertavaa. 
  • Anna vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua. 

Olipa pääsiäispöydässäsi lammasta tai kattaus herkullisia kasvisruokia, oikein valittu punaviini nostaa aterian uusiin ulottuvuuksiin.  

Aihealueet: