Chanfana eli portugalilainen karitsapata
Hitaasti hautuva pataruoka Chanfana sopii syksyyn
Chanfana on Portugalista kotoisin oleva hurmaava punaviininen pataruoka, joka tyypillisesti tehdään vuohesta tai lampaasta. Karitsan paahtopaisti on oiva vaihtoehto Chanfanaan, joka tarjoillaan esim. paahdettujen perunoiden ja mukavan yrttisen Bacalhoa Touriga Nacional 2017 -viinilasillisen kanssa!
4 annosta / 8 h + 2,5 h / Helppo
Resepti: Jaakko Impiö | Tastery Foods
Ainekset
600 g karitsan paahtopaistia
suolaa
100 g pekonia
0,5 l täyteläistä punaviiniä, esim. Bacalhoa Touriga Nacional 2017 0,5 l hyvälaatuista lihalientä
2 rkl savupaprikajauhetta
3 laakerinlehteä
0,5 ruukkua tuoretta oreganoa
3 rkl ruskeaa sokeria mustapippuria
2 rkl maissitärkkelystä + 2 tl kylmää vettä
Tarjoiluun
paahdettuja perunoita
lipstikkaa
Ohje:
- Suolaa karitsan paahtopaistit noin 8 h ennen kypsennystä ja jätä jääkaappiin Näin liha on maukkaampaa.
- Ota paahtopaistit huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen kypsennystä. Leikkaa paistit noin 3 cm x 3 cm kokoisiksi paloiksi.
- Kuumenna uuni 160-asteiseksi. Kuumenna myös valurautapata korkealla lämmöllä ja lisää loraus öljyä. Kun pata on kuuma lisää paistin palat pataan ja ruskista ne kauttaaltaan. Joudut todennäköisesti ruskistamaan lihat kahdessa erässä. Älä hoppuile ruskistuksen kanssa, sillä tumma väri on yhtä kuin tumma maku.
- Kun olet ruskistanut lihan, lisää punaviini pataan ja kiehauta sitä parin minuutin Lisää sitten loput padan ainekset, paitsi maissitärkkelys ja vesi, ja kiehauta ne. Lisää myös reilu ripaus suolaa. Peitä pata kannella niin, että se on kuitenkin hieman raollaan ja siirrä pata uuniin hautumaan noin 2-2,5 tunniksi tai kunnes liha on täysin mureaa.
- Kun liha on mureaa, siirrä pata liedelle ja lisää maissitärkkelyksen ja veden sekoitus Sekoita huolellisesti ja kiehauta pata. Näin kastike paksuuntuu.
- Tarjoile pata paahdettujen perunoiden ja lipstikan kanssa!