Sitruuna-Macarons

6.4.2020 - Kategoriat: Reseptit

Herkuttele leivoksilla kuten ranskalaiset

Macaron-leivokset ovat tunnettuja ranskalaisia mantelileivoksia, jotka maistuvat juhlissa ja ovat kaunis pieni jälkiruoka. Maket leivonnaiset maistuvat taivaallisilta ja ovat kaiken vaivannäön arvoisia.

Sitruuna-Macarons

Näitä tarvitset:

  • 75g mantelijauhoa
  • 75 g tomusokeria
  • 60 g valkuaista
  • 93 g hienosokeria
  • 25g vettä
  • 1 tl keltainen elintarvikeväriä

Lisäksi tarvitset mm: keittiövaaka, 2 kpl pursotinpusseja, sähkövatkain, lämpömittari.

Ohje

Erottele edellisenä päivänä valkuaiset keltuaisista (tarvitset noin kaksi munaa riippuen koosta) ja laita jääkaappiin kannelliseen astiaan odottamaan ja hapettumaan.

Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.

Mittaa 30g valkuaisia toiseen kulhoon ja mittaa erikseen myös 18g hienoa sokeria odottamaan.

Jätä loput 30g valkuaista odottamaan vuoroaan.

Mittaa 75g hienoa sokeria ja 25g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä. Tähtäät 110 asteen lämpötilaan.

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 18g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa, kunnes vatkaimia nostettaessa vaahto muodostaa hiukan alaspäin taipuvia huippuja.

Kun sokeriliemi kattilassa saavuttaa 110 asteen lämpötilan, kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt, eli 4-5 minuuttia.

Sekoita jäljelle jääneet 30g valkuaisia tomusokeri-manteliseokseen ja lisää keltainen väri.

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis, kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä maksuna nauhana. Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille 3cm halkaisijaltaan olevia taikinaympyröitä. Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 minuuttia ennen paistamista.

Paista 160 asteessa noin 14 minuuttia. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

SITRUUNATÄYTE MACARONEILLE

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 dl tomusokeria
  • puolikkaan sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl keltaista elintarvikeväriä

Ohje

Mittaa kaikki kulhoon ja sekoita käsivatkaimella tasaiseksi. Lisää tarvittaessa keltaista väriä tai sokeria, kunnes olet tyytyväinen väriin ja makuun. Laita täyte pursotinpussiin.

Täytä macaronit vasta juuri ennen tarjoilua. Jos haluat tehdä macaroneja etukäteen, paras tapa on pakastaa kuoret täyttämättä.

Undurraga Brut

Hedelmäinen ja raikas kuohuviini kruunaa ihastuttavat Macaronsit

Kuiva mutta hedelmäinen kuohuviini, jossa on juhlavat kuplat. Aromeissa on sitruunaa, persikkaa ja keväistä vihreää yrttisyyttä, joka toistuu myös maussa. Suussa kuplat ja mineraalisuus tuovat mieleen suolaisen Tyynen valtameren, mutta runsas hedelmäisyys ja kuin hiirenkorvalla olevien koivunlehtien raikkaus tasapainottavat viiniä hienosti. Sauvignon Blancin käyttö tekee Undurraga Brutista virkistävän ja erottuvan kuohuviinin, jota on ilo nauttia kevätpäivän auringossa. Maltillinen hinta korostaa Undurraga Brutin huoletonta iloisuutta, joka on helppo jakaa!

Käyttösuositus: Seurusteluun, Runsaat kala- ja äyriäisruoat. Myös täyteläiset salaatit.

Maa: Chile

Rypäleet: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir

Aihealueet: