Täydellinen vappubrunssi

17.4.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Ruokareseptit
Täydellinen vappubrunssi ei vaadi lukuisia tarjottavia, vaan ennemminkin muutaman todella oivallisen, keskenään erilaisen brunssiherkun.

Täydellinen vappubrunssi ei vaadi lukuisia tarjottavia

Täydellinen vappubrunssi ei vaadi lukuisia tarjottavia, vaan ennemminkin muutaman todella oivallisen, keskenään erilaisen brunssiherkun. Munakokkeli, tällä kertaa vuohenjuustolla maustettuna, on brunssipöydän ehdoton vakkari. Se ei tarvitse lisukkeeksi kuin patonkia ja somisteeksi kirsikkatomaatteja.

Sillipuolen tarjottavana on sillejä asteen verran juhlavampi mätidippi, johon saa tuoretta twistiä käyttämällä mätinä savustettua kirjolohenmätiä.  Ruislastut tai sipsit ovat nappivalinta tämän dipin kanssa.

Kolmas, vähän jännittävämpi vappuherkku on italialainen bagna gauda-kastike, johon dipataan keväisiä vihanneksia; retiisejä, miniparsoja, endiivejä tai salaatinlehtiä. Bagna gauda on mukavan suolainen kastike, siitä pääraaka-aine, öljyyn säilötty sardelli, pitää huolen. Tässä reseptissä bagna gaudasta on tehty kermaisempi versio lorauksella kuohukermaa. Taivaallista!

Makean virkaa ajamaan voi pöytään kattaa kauppojen pakastealtaasta löytyviä, kirjavakuorrutteisia donitseja ja vappubrunssi on kuohujuoman poksauttamista vaille valmis.

Bagna cauda on yksi Italian Piemontelle tyypillisimmistä ruoista

Bagna cauda on italialainen lämmin dippikastike, joka valmistetaan sardellista, valkosipulista ja oliiviöljystä ja tarjoillaan rapeiden kasvisten kera. Bagna cauda tarkoittaa sananmukaisesti kuumaa kylpyä ja sen ympärille kokoonnutaan syömään, juomaan ja seurustelemaan ystävien ja perheen kesken.

Bagna Cauda ja dippivihannekset

6 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

8 valkosipulinkynttä
5 dl kermaa
50 g voita
10 sardellia
1/8 tl cayennepippuria

Dipattavaksi:

4 sikurisalaattia
1 pieni punasalaatti
2 pkt miniparsaa
3 nippua retiisejä

Ohje:

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja keitä niitä 15 minuuttia kermassa sekoitellen, kunnes kerma on tiivistynyt puoleen.
  2. Sulata voi toisessa kattilassa. Muussaa sardellit haarukalla ja lisää ne kattilaan. Sekoita, kunnes anjovikset sulavat voin joukkoon. Mausta cayennepippurilla.
  3. Kaada sardellivoi sekä puolet kermasta tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Lisää loput kermasta koneen koko ajan käydessä.
  4. Kaada kastike takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti. Tarjoa heti ja kasvisten kanssa.

Vuohenjuusto-munakokkeli

6 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

6 kananmunaa
2 dl kuohukermaa tai täysmaitoa
¼ tl suolaa
2 rkl voita (paistamiseen)
2 dl vuohenjuustoraastetta
½ dl hienonnettua ruohosipulia
¼ tl mustapippuria

Ohje:

  1. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma hyvin sekoittaen. Mausta seos suolalla.
  2. Sulata voi pinnoitetulla paistinpannulla. Kaada munaseos pannulle ja paista matalalla lämmöllä koko ajan kaapimella sekoittaen. Munakokkeli saa olla kostea koostumukseltaan.
  3. Ripottele päälle juustoraaste ja ruohosipuli. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Mätidippi on hittiherkku, joka saa uutta twistiä savustetusta mädistä

Savumätidippi & ruislastut

Ainekset

1 tlk (200 g) savukirjolohen mätiä
1 makea sipuli
¼ ruukku tilliä
¼ ruukku ruohosipulia
1 rkl limetinmehua
2 tlk (à 150 g) ranskankermaa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi:
1 pussi ruislastuja

Ohje:

  1. Ota 2 rkl mätiä erikseen ja laita loput valumaan siivilään.
  2. Hienonna sipuli ja yrtit. Raasta limetistä kuori ja purista ruokalusikallinen mehua.
  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, suola, sipulit, yrtit ja limetin kuori sekä -mehu keskenään.
  4. Lisää mäti varovasti käännellen. Rouhi päälle mustapippuria ja lisää erikseen ottamasi mäti koristeeksi. Tarjoa mätidippi ruislastujen kanssa.
Täydellinen vappubrunssi

Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut

Tyylikäs crémant vappubrunssille

Perinteisellä pullokäymismenetelmällä, méthode traditionelle, valmistettu crémant on kevyt, eloisa ja tasapainoinen kuohuviini Loiren laaksosta.

Tuoksu on vivahteikas, hedelmäinen, tyylikkään omenainen, hennon paahteinen, pähkinäinen ja makean mausteinen. Kuiva maku toistaa tarkasti tuoksun vivahteet. Viinissä on lisäksi sitruksisuutta, mineraalisuutta, päärynääisyyttä, persikkaisuutta ja aprikoosisuutta. Pehmeät kuplat tuovat makuun eloa.

⭐⭐⭐⭐”Harmoninen, laadultaan erinomainen” -Viinilehti

Rypäleet: Chenin Blanc, Chardonnay, Pinot Noir

Täydellinen vappubrunssi
Aihealueet: