Isänpäiväbrunssi

Egg Florentiné, uppomuna ja hollandaisekastike

9.11.2018 - Kategoriat: Reseptit, Ruokareseptit

Mikä olisikaan ihanampi tapa juhlistaa viikonloppua ja unohtaa harmaa marraskuu hetkeksi kuin samppanjabrunssi läheisten kanssa.

Lähestyvän isänpäivän kunniaksi järjestimme brunssin ja skoolasimme ystävien ja perheen kanssa jo hieman etukäteen. Brunssin pääruoaksi valikoitui tällä kertaa klassiset Egg Florentine -leivät, joita voi muokata omien makumieltymysten mukaan. Esimerkiksi kalan voi korvata pekonilla tai paahdetulla kinkulla, avokadot ja pinaatin voi jättää pois, mutta uppomunaa ja hollandaisekastiketta ei kannata unohtaa.

Jälkiruoaksi pyöräytimme herkulliset vanukkaat jo edellisenä iltana kookosmaidosta sekä chia- siemenistä. Klassinen croissant hillolla ja voilla, amerikkalaiset pannukakut tai jäätelöbuffet ovat myös todettu ihaniksi jälkiruoaksi viikonloppu aamujen erityisiin herkkuhetkiin.

Laseihin valikoitui kirjoittajan oma suosikkisamppanja, lähes jokaiseen tilaisuuteen sopiva Laurent-Perrier La Cuvée Brut. Tämä vuosikerraton samppanja kuvailee erinomaisesti perinteisen samppanjatalon raikasta ja puhdasta tyyliä. La Cuvée Brutin ”resepti” uudistettiin toissa vuonna, pidentämällä kypsytysaikaa hiivojen päällä, lisäämällä sekoitettavien perusviinien määrää, sekä laskemalla sokeripitoisuutta. Tuloksena on entistä elegantimpi samppanja, joka sopii niin kilistelyyn kuin tyylikkäiden ruokien kanssa nautittavaksi.

Laurent-Perrier La Cuvéen hapot raikastivat suuta hollandaisekastikkeella kruunattujen leipien parina. Kevyt paahteisuus toimi myös herkullisesti yhdessä leivän kanssa.

Alkaisipa jokainen viikonloppuaamu näin!

Egg Florentiné

  • laadukasta vaaleaa leipää / briossia
  • voita
  • tuoretta pinaattia (noin 30-50 g / ruokailija) sekä pinjansiemeniä
  • avokadoa (1/4-1/3 avokado / ruokailija)
  • savulohta (noin 70 g / ruokailija)

Uppomuna (1 ruokailija)

  • Kananmuna
  • Kiehuva vesi + etikka

Kiehauta vesi ja lorauta joukkoon ruokalusikallinen etikkaa sekä hieman suolaa. Laske lieden lämpöä niin, että vesi ei kiehu vaan vain rauhallisesti poreilee. Riko kananmunat yksitellen lasiin ja tee veteen rauhallinen kierre lusikan tai vispilän avulla. Kaada kananmuna rauhallisesti kierteen sisään ja anna kypsyä noin 3,5 minuuttia. Nosta kananmuna varovaisesti talouspaperille ja toista seuraavien munien kanssa.

Hollandaisekastike

  • 100 g voita
  • 3 kananmunan keltuaista
  • Yhden sitruunan mehu
  • Suolaa mausteeksi
  • (2 rkl kuumaa vettä)

Sulata erillisessä kattilassa voita miedolla lämmöllä. Tee erillisessä kattilassa vesihaude. Mittaa kulhoon 3 kananmunan keltuaista sekä yhden mehukkaan sitruunan mehu. Nosta kulho vesihauteen päälle ja lämmitä seosta koko ajan sekoitellen. Lisää voisulaa rauhallisesti sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla maun mukaan ja tarvittaessa lisää 2 rkl kuumaa vettä. Siirrä kulho pois vesihauteesta.

Yrttejä / silmusalaattia koristeluun

  1. Aloita leipien valmistaminen paahtamalla kuivalla pannulla pinjansiemeniä, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä siemenet sivuun ja lorauta pannulle hieman öljyä. Lisää pinaatit pannulle ja anna nesteiden haihtua. Mausta suolalla ja lorauksella sitruunamehua. Sekoita pinjansiemenet joukkoon ja siirrä sivuun.
  2. Valmista hollandaisekastike.
  3. Valmista uppomunat.

Kokoa leivät voitelemalla vaalea leipä tai briossi oikealla voilla. Levitä seuraavaksi pinaatti-pinjansiemen seos leivälle. Siivuta avokadot kuoressaan ja levitä pinaatin päälle. Asettele savulohi tasaisesti haarukan avulla avokadon päälle, nosta uppomunat varovaisesti ja levitä hollandaisekastiketta reilusti koko leivän päälle. Koristele silmusalaatilla tai yrteillä ja nauti samppanjan kera hyvässä seurassa.

Santé!

Aihealueet: