Trendikkäät spritzit

6.4.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista
Trendikkäät spritzit ovat tänäkin kesänä kaikkien huulilla

Trendikkäät spritzit ovat tänäkin kesänä kaikkien huulilla

Ensin tuli Aperol Spritz, ja sen vanavedessä kokonainen uusi juomakategoria. Nyt alkavaa kesäjuomien sesonkia olisi mahdoton edes ajatella ilman spritzejä. 

Ajattelit ehkä tilaavasi lasin raikasta valkoviiniä, mutta matka ravintolaterassin halki muutti mielesi. Lähes jokaisessa pöydässä oli vähintään yksi kirkkaan oranssia kuplivaa juomaa sisältävä viinilasi. Aperol Spritz on mitä ilmeisimmin tullut jäädäkseen.

Spritz-nimi tulee saksan kielen sanasta spritzen, joka tarkoittaa loiskahdusta tai roiskahdusta.

Spritz pitää sisällään alkoholia, kuohuviiniä ja soodavettä. Koska juomakategoria on kotoisin Pohjois-Italiasta, siinä käytetään yleensä muitakin italialaisia alkoholeja, kuten Camparia, limoncelloa ja Veneton alueella valmistettavaa kuohuviiniä proseccoa.

Spritzit kuuluvat aperitiiveihin eli matala-alkoholisiin raikkaisiin juomiin, jotka nautitaan ennen ruokailua. Niitä alettiin valmistaa ensimmäistä kertaa jo 1800-luvulla.

Nykyinen Venetsian alue oli tuolloin itävaltalaisten hallinnassa, ja sotilailla oli tapana nauttia italialaiset viinit vedellä jatkettuna, jolloin ne vastasivat alkoholipitoisuudeltaan paremmin itävaltalaisille tuttuja oluita. Tästä sai alkunsa spritzer eli valkoviinisooda, josta myöhemmin kehittyi alkoholin, kuohuviinin ja soodaveden yhdistelmä spritz

Maailman suosituimpiin aperitiiveihin lukeutuvalla Spritzillä on vahvat venetolaiset juuret

Spritz on rakastettu aperitiivi Italiassa etenkin Venetsian, Padovan, Triesten ja Trevison kaupungeissa.

Klassisen Spritz-version tarina linkittyy siis Veneton alueella laajalle levinneeseen tapaan sekoittaa vettä viiniin. Tätä Spritz versiota tarjotaan yhä tänä päivänä Triesten ja Udinen kaupungeissa. Ajan saatossa reseptistä on muokattu lukemattomia erilaisia versioita, jotka sisältävät hiilihapollista vettä, liköörejä ja jopa hedelmiä.

Spritz-buumi on rantautunut isosti Suomeen kuluneiden vuosien aikana Aperol Spritzin suosion myötä. Nyt kun se alkaa olla kaikille tuttu, suosittelemme kokeilemaan muitakin spritzejä vaikka kesän piknikeille ja brunsseille. Reseptit muuntuvat myös kesäjuhlien herkullisiin booleihin.

Kokeile raikkaan sitruunaista Limoncello Spritziä.

Katso ohje täydellisen Aperol Spritzin valmistamiseen!

Aihealueet: