Vihreää parsaa ja misovoita!

31.3.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit
Parsa on parasta sesonkiherkkua

Vihreää parsaa ja misovoita – Parsa on parasta sesonkiherkkua

Parsa on parasta sesonkiherkkua, josta kannattaa ottaa kaikki irti. Parsasesonki alkaa huhtikuussa ja jatkuu pitkälle kesäkuuhun. Keväinen parsa on itsessään niin herkullisen makuista, että sen mainiota makua ei kannata eikä tarvitse peittää runsain kastikkein tai lisukkein.

Parsa rakastaa voita ja kaipaa pientä suolaista puraisua pinnalleen. Vastaus löytyy siten mison ja voin simppelistä liitosta eli vihreä parsa saa päälleen oivallisen umamista misovoita.

Misotahna on japanilainen, fermentoiduista pavuista valmistettu täyteläinen, suolainen ja uhkean makuinen tahna, joka sopii aasialaisen ruoanlaiton lisäksi hyvin monenlaiseen maustamiseen. Misolla saa helposti syvyyttä ja suolaista makua juuri etenkin vihanneksiin, kuten myös keväiseen parsaan.

Tähän parsa-ateriaan käytetään vaaleaa misotahnaa. Mison vaalea väri kertoo siitä, että sitä on fermentoitu vähemmän aikaa ja näin sen makukin on miedompi ja siksi juuri passeli vihreälle parsalle.

Vihreää vai valkoista parsaa?

Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen. Eurooppalaisen parsan sesonki alkaa jo aiemmin keväällä maalis-huhtikuussa. Suurin osa kevään parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. 

Parsaa on saatavilla valkoisena ja vihreänä, ja joskus kaupan hyllyltä saattaa löytää myös violettikärkisiä parsoja. Ne ovat kaikki samaa kasvia ja niiden väri määräytyy sadonkorjuun ajankohdasta. Vihreä parsa kasvaa maan päällä valossa, valkoinen parsa puolestaan kasvatetaan maan alla.

Vihreä parsa on maultaan voimakkaampi ja sen maku muistuttaa hieman tuoreen herneenpalon aromia. Valkoinen parsa puolestaan maistuu lempeämmältä ja hienostuneesti karvaammalta.

Vihreää parsaa & misovoita

4 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

500 g hoikkia vihreitä parsoja
50 g voita
2 rkl vaaleaa misotahnaa
2 rkl limetinmehua

Koristeeksi:

auringonkukan versoja
limenlohkoja

Ohje:

  1. Napsauta parsoista kova puumainen tyvi pois. Paahda parsat parilapannulla.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää misotahna ja limenmehu voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike on sileä. Tarjoa heti.

Vinkki! Jos kastike erottuu, lämmitä sitä varovasti sekoittaen. Myös tilkka limenmehua auttaa.

Tuore parsa on napakka ja kannan saa napsautettua poikki. Puutuneet osat poistetaan ja parsa kuoritaan kevyesti. Keittämisen jälkeen parsan kuuluu olla edelleen hieman napakka. Valkoinen parsa on parhaimmillaan keitettynä. Vihreää parsaa voi myös grillata, paistaa tai esimerkiksi höylätä kypsentämättömänä salaattiin.

Parsa on parasta sesonkiherkkua

Santiago 1541 Sauvignon Blanc Riesling

Odotettu uutuus Santiagon tuoteperheeseen on kuin tehty suomalaiseen valkoviinimakuun.

Suomalaisten suosikki Santiago 1541 -tuoteperhe on vihdoin saanut joukkoonsa kauan odotetun valkoviinin.

Pirtsakka viini on sekoitettu Sauvignon Blanc- ja Riesling rypäleistä. Raikas ja kuiva valkoviini on kepeä aperitiivi ja seurustelujuoma, joka viihtyy myös keväisten parsaruokien ja vähärasvaisen kalan seurassa.

Viinillä on kestävän kehityksen sertifikaatti ja se on pullotettu kevyempään, ympäristövastuulliseen pulloon.

Parsa
Aihealueet: