Ystävänpäivän sitruunaruoho-kookossimpukat

13.2.2019 - Kategoriat: Ruokareseptit

Ystävänpäivä on nurkan takana ja mikä olisikaan ihanampi tapa juhlistaa ystävyyttä kuin rakkaudella itse tehty ruoka.

Simpukat ovat mitä parhainta vierasruokaa, sillä ne valmistuvat alle kymmenessä minuutissa ja sormilla syönti kohottaa ja rentouttaa tunnelmaa. Tarvitset valmistamiseen vain leikkuulaudan, veitsen sekä yhden suuren kattilan. Simpukat voit tarjoilla suoraan kattilasta tai nostella jokaiselle oman kauniin annoksen, tuoreilla yrteillä sekä chilillä koristeltuna.

Viinivalinta ratkaisi liemen maun

Tällä kertaa maustoimme simpukat hieman rohkeammin, perinteisen valkoviini-kermaliemen sijaan. Halusimme kehitellä liemen, jonka kanssa chileläinen, erittäin aromaattisesta Gewürtzraminer -rypäleestä valmistettu valkoviini sopisi mahdollisimman hyvin. Liemeen valikoitui viinivalinnan vuoksi itämainen vivahde, joka on kookosmaidon, kalakastikkeen, sitruunaruohon ja chilin ryydittämä. Kauniin kultaisen värinsä liemi saa kurkumasta. Laadukasta vaaleaa leipää kannattaa varata runsaasti ruoan kumppaniksi, sillä mikä onkaan ihanampaa kuin dippailla pehmeää leipää maukkaassa liemessä.

Sitruunaruoho-kookossimpukat (pääruoaksi kahdelle / alkuruoaksi neljälle)

Näitä tarvitset:

1,2 kg eläviä simpukoita

oliiviöljyä

yksi sitruunaruoho

kolme valkosipulin kynttä

tuoretta inkivääriä (noin 5 cm)

kaksi punaista chiliä

kaksi pientä shalottisipulia

2 tl kurkumaa

2 dl valkoviiniä

3 dl kalalientä

2 tl kalakastiketta

2 tl vaaleaa soijaa

400 ml kookosmaitoa

yhden limetin mehu

korianteria ja persiljaa koristeluun

Näin se tehdään:

  1. Aloita tarkistamalla simpukat huolellisesti. Napauta aukinaisia simpukoita napakasti tasoa vasten ja mikäli simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Hylkää myös rikkinäiset simpukat. Huuhtele simpukat kylmän veden alla ja raaputa tarvittaessa vihannesveitsellä pois epäpuhtaudet sekä pieni ”parta”.
  2.  Pilko valkosipulit, inkivääri, sipulit, chilit sekä sitruunaruohon valkoinen osa. Säästä toinen pilkottu chili koristelua varten.
  3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipuleita, chiliä, sipuleita sekä sitruunaruohoa muutaman minuutin ajan. Lisää kurkuma ja kuullota rauhallisesti.
  4. Lisää valkoviini, kalaliemi, kalakastike sekä soija ja kiehauta kannen alla. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, lisää kookosmaito ja kiehauta uudelleen. Purista joukkoon limetin mehu, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  5. Lisää läpikäydyt simpukat kattilaan, sulje kansi ja anna kiehua 3-5 minuuttia, simpukoiden koosta riippuen.
  6. Nosta kattila pöytään ja annostele simpukoita ja lientä lautasille. Koristele tuoreella chilillä, korianterilla sekä persiljalla.

Viini joka inspiroi sinisimpukoiden itämaissävytteisen liemen on kotoisin Chilen Central Valleysta. Undurraga Gewürztraminer on upean aromaattinen viini, joka on kukoistuksessaan erilaisten merenherkkujen seurassa. Gewürztraminer -rypäle on tunnettu mausteisista aromeista sekä melko matalista hapoista, joka tekee siitä myös erinomaisen kumppanin mausteiselle itämaiselle ruoalle.

Aihealueet: