Lampaankare parsa-porkkanapedillä

22.3.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Lampaankare on näyttävä ja maistuva juhlaherkku

Ruokatoimittaja Mari Moilanen loihti lampaankare parsa-porkkanapedillä -reseptin Viinisuosituksen seuraajien iloksi.

Lammas mielletään etenkin pääsiäisen herkuksi, mutta lampaankareet maistuvat astetta juhlavampana ateriana, milloin vain vuodenajasta riippumatta.

Tässä reseptissä lampaankare paistetaan kokonaisena. Se saa pintaansa lämpimän ras el hanout-mausteseoksen ja jää sisältä herkullisen roseeksi. Lisukkeena tarjoillaan kevyesti paahdettuja vihanneksia, tahini-jugurttikastike kruunaa kokonaisuuden. Kun lammas on reilusti medium, viinistäkin saa löytyä napakasti tanniineja sekä intensiivistä hedelmäisyyttä.

Vastuullisesti tuotettu kotimainen lammas on paras valinta

Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä.

Kotimaista lampaanlihaa voi kysellä kaupan lihatiskiltä ja sitä on myynnissä suoramyyntilammastiloilla sekä joissakin paikallisissa Reko-ringeissä. Saatavuus vaihtelee alueittain.

Kotimainen lähilammas on paras valinta useista syistä. Suomalaisten lampaiden terveys on hyvä ja lääkitystä käytetään harkitusti. Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä. Kotimainen lammas on myös maukasta, ja siitä kannattaa ruuanlaitossa hyödyntää monipuolisesti.

Lampaankare parsa-porkkanapedillä

4 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

2 (n. 800 g) lampaankaretta
2 rkl oliiviöljyä

Marinadi:

¾ dl oliiviöljyä
3 rkl Ras el hanout -mausteseosta
1/2 sitruunan mehu ja -kuori
3 valkosipulinkynttä raastettuna hienoksi
4 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Parsa-porkkanalisuke:

4–5 isoa kokonaista valkosipulia
400 g hoikkia porkkanoita
500 g vihreää parsaa
3 rkl oliiviöljyä
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Tahini-jugurttikastike:

3 dl kreikkalaista jugurttia
4–5 rkl tahinia
1 sitruuna
3 oksaa tuoretta salviaa
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

Ohje:

  1. Ota karitsan kareet huoneenlämpöön. Leikkaa tarvittaessa pois ylimääräinen rasva ja tee veitsellä lihan pintaan ruudukko. Hiero marinadi kareisiin ja anna maustua noin 30 minuuttia.
  2. Halkaise valkosipulit kuorineen puoliksi. Valuta leikkauspinnalle oliiviöljyä (n. 1 rkl) ja mausta ripauksella suolaa. Kääri valkosipulit folioon ja laita ne uunipellille. Paahda 125 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  3. Ruskista kareet pannussa öljyssä ja lisää ne uunipellille valkosipulien kanssa. Kypsennä noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpötila on 56 astetta.
  4. Ota kareet uunista ja kääri ne folioon. Anna vetäytyä 15 minuuttia.
  5. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka valkosipulien kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
  6. Kuori porkkanat tarvittaessa ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään osaan. Napsauta parsoista kova puumainen tyvi pois. Paahda kasviksia pannulla muutamassa ruokalusikallisessa öljyä noin 8 minuutin ajan. Vihannekset saavat jäädä hieman rapeiksi. Mausta parsat ja porkkanat suolalla sekä pippurilla.
  7. Valmista kastike. Sekoita jugurtti ja tahini keskenään. Purista sitruunasta mehu ja hienonna salvia. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos kastike tuntuu paksulta, lisää tilkka vettä.
  8. Kokoa porkkanat, parsat ja paahdetut valkosipulinpuolikkaat tarjoiluastiaan. Leikkaa kareet paloiksi niin, että jokaiseen palaan tulee kaksi luuta. Tarjoa tahini-jugurttikastikkeen kanssa.

Lammas on pääsiäispöydän ehdoton kunkku, mutta millainen viini sopii tämän perinteisen pääsiäisherkun kaveriksi? Valinta saattaa tuntua vaikealta, sillä lammas kuuluu meillä perinteisesti juuri pääsiäispöytään eikä useissa kodeissa lammasta kokata montaa kertaa vuodessa.

Aihealueet:
© Copyright - Beverage Partners Finland Oy