Lammasbolognese

17.3.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Lammasbolognese takaa rennon pääsiäisen

Maukas lammasbolognese! Haluatko viettää pääsiäisen rennoin rantein ja turhaa stressaamatta? Onnistuu, sillä pääsiäisenäkin voi hiukan oikaista ja jättää lampaanviulun minttuhyytelöineen kaupan hyllylle. Tämän perinteisen pääsiäistarjottavan sijaan keittiössä valmistuu vaivaton, mutta sitäkin makoisampi lammasbolognese, joka ei muiden pääsiäistarjottavien rinnalla kalpene. Siinä on makua riittämiin ja pääsiäisen muheva punaviini istuu aterialle loistavasti.

Lammasbolognese on iisiä pyhäpäivien ruoanlaittoa parhaimmillaan. Kastike porisee hellalla vajaan puolisentuntia ja sen valmistelukaan ei vie kauaa. Näin kokkikin pääsee nauttimaan pääsiäistunnelmasta eikä koko päivä kulu hellan äärellä hikoillen.

Lammasbolognesen salaisuutena ovat laadukkaat raaka-aineet: tuore lampaanjauheliha, loraus hyvää punaviiniä, maukkaita, kokonaisena säilöttyjä tomaatteja ja lampaan makuun istuvia mausteita, kuten tuoretta timjamia sekä murskattuja korianterinsiemeniä. Viimeisen silauksen annokseen tuo päälle raastettu vuohenjuusto, joka omintakeinen maku on omiaan tämän suussa sulavan lammasbolognesen kanssa.

Italian keittiön klassikko Pasta Bolognese

Bolognalainen lihakastike, ragù alla bolognese, lienee maailman kuuluisin jauhelihakastike. Italiassa ragù on termi, jota käytetään kuvaamaan lihakastiketta, jota on kypsennetty useita tunteja miedolla lämmöllä.

Tällä rakastetulla klassikolla on monisatavuotinen historia ja sen nimi tulee alkuperäisestä bolognalaisesta reseptistä, jossa täyteläinen ragù nautittiin tagliatellen kanssa. Yhtä ainoaa oikeaa bolognese reseptiä ei ole vaan se vaihtelee alueittain ja jokaisella kokilla on myös oma näkemyksensä reseptistä.

Klassisen bolognesen tekeminen ei ole vaikeaa, tarvitaan vain hieman aikaa ja oikeat ainekset.

4 hengelle

Resepti: Mari Moilanen

Ainekset

500 g lampaanjauhelihaa
1 keltasipuli
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
4 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
1 prk kokonaisina säilöttyjä tomaatteja (esim. Mutti)
2 dl vettä
2 rkl tuoretta timjamia
4 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
½ tl ruokosokeria
¼ tl mustapippuria

Lisäksi:
400 g tagliatellepastaa

Päälle:
kypsää vuohenjuustoa raasteena

Ohje:

  1. Kuori ja hienonna sipuli sekä porkkana. Raasta valkosipulinkynnet.
  2. Ruskista jauheliha pannussa öljyssä ja mausta suolalla. Lisää kasvikset. Paista sekoitellen muutama minuutti.
  3. Lisää tomaattipyree ja sekoita minuutin ajan. Kaada punaviini joukkoon ja kiehauta.
  4. Kumoa kokonaiset tomaatit pannulle. Huuhdo tölkki vedellä ja lisää myös vesi.
  5. Lisää kaikki mausteet ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Keitä kannen alla hiljalleen poreillen noin 25 minuuttia.
  6. Tarjoa kastike keitetyn pastan ja raastetun vuohenjuuston kanssa.