
Maa-artisokkakeitto, paistetut kampasimpukat ja raikas Crémant
Kuplivaa eleganssia ja pehmeää samettisuutta
Silkkinen maa-artisokkakeitto ja herkullisesti paistetut kampasimpukat muodostavat annoksen, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan ja hienostuneella maullaan.
Lasissa kuplii raikas ja elegantti Andre Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut, jonka hienostunut hapokkuus ja sitruksinen raikkaus nostavat annoksen makumaailman uudelle tasolle. Tämä Crémant on täydellinen pari kermaiselle keitolle ja kampasimpukoiden herkälle makeudelle. Viinin hapokkuus leikkaa sopivasti keiton täyteläisyyttä ja korostaa simpukoiden hienostunutta aromia. Tämä yhdistelmä on yhtä aikaa klassinen ja moderni – täydellinen alkuruoka juhlaillalliselle tai viikonlopun hemmotteluhetkeen.
Maa-artisokkakeitto ja paistetut kampasimpukat
4 annosta| valmistusaika 45 minuuttia
Resepti: Taina Salovaara
Ainekset
Keitto
600–800 g maa-artisokkia
1 purjo
2 salottisipulia
1 iso peruna
1 rkl voita
4 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
¼ tl pippuria
Kampasimpukat
8–12 kampasimpukkaa
2 rkl voita
1 rkl hienonnettua timjamia
ripaus suolaa ja pippuria
Ohje
- Kuori maa-artisokat. Viipaloi purjon valkoinen osa ja huuhdo huolellisesti. Hienonna salottisipulit. Kuori ja paloittele peruna.
- Kuullota kasviksia hetki voissa kattilassa. Lisää vesi ja valkoviini, murenna joukkoon liemikuutio. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Soseuta keitto sileäksi esimerkiksi tehosekoittimella. Lisää kerma, kuumenna ja mausta suolalla sekä pippurilla. - Kuivaa kampasimpukat hyvin. Kuumenna voi pannulla, lisää timjami ja paista simpukoita noin 1 minuutti per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean pinnan. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
- Annostele keitto lautasille ja lisää päälle kampasimpukat. Viimeistele halutessasi rapeaksi paistetulla purjolla tai muutamalla timjaminlehdellä.
Vinkki: Ripottele pinnalle muutama tippa hyvää oliiviöljyä tai tryffeliöljyä – se korostaa maa-artisokan pähkinäistä makua.