Parsarisotto lisukkeiden kera

25.4.2019 - Kategoriat: Reseptit

Herkullinen ja hienostunut parsa on kevään odotetuin herkku ja niistä kannattaakin nauttia niin kauan kuin tätä ihastuttavaa kausiherkkua on saatavilla. Eräänä aurinkoisena sunnuntaina kotikeittiössämme innostuttiin valmistamaan parsarisoton seuraksi joukko muitakin herkkuja. Makukimara osoittautui niin herkulliseksi, että päätimme laittaa reseptin jakoon. Parsarisotto, parsamoussen, kylmäsavulohen, uppomunan ja parmesanlastujen kera , olkaa hyvä!

Jos monen komponentin valmistaminen ei innosta niin parsarisotto ihan sellaisenaankin maistuu taivaalliselta.

Parsamousse

Jotta herkullisesta parsasta saisi kaikki maut talteen, suosittelemme valmistamaan parsamoussea keväisten tuoreiden yrttien sekä mascarponen kera. Nuput sekä kauneimmat parsat nipusta kannattaa ottaa erilleen ja paistaa ne annoksen päälle koristeiksi.

Mousse sopii myös kastikkeeksi esimerkiksi paistetulle lohelle tai uusille perunoille.

Näitä tarvitset:

300 g tuoretta vihreää parsaa

puolikas puntti lehti-persiljaa

1/3 puntti basilikaa

2 valkosipulin kynttä

2 rkl mascarponea

½ sitruunan mehu

suolaa ja mustapippuria

  • Kuori parsat
  • keitä suolatussa vedessä al dentéksi noin 4-5 minuuttia
  • Leikkaa nuput erilleen ja säästä koristeeksi
  • Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi
  • Mausta maun mukaan.

Parsarisotto

Näitä tarvitset:

1 rkl voita

2 rkl oliiviöjyä

2 pientä sipulia

2 valkosipulin kynttä

4 dl risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä

8 dl kasvislientä

annos parsamoussea

1 dl parmesanraastetta

sitruunamehua, suolaa, pippuria maun mukaan

Näin se tehdään:

  1. Kuullota pilkotut sipulit voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä varoen ruskistamista
  2. Lisää risottoriisi ja anna kuullottua läpikuultavaksi.
  3. Mittaa valkoviini riisin ja sipulien joukkoon ja anna imeytyä riisiin rauhassa sekoitellen
  4. Lisää kuumaa kasvislientä noin desi kerrallaan. Anna nesteen imeytyä ennen kuin lisäät uutta
  5. Sekoittele risottoa koko ajan tärkkelysten irrottamiseksi
  6. Risotto valmistuu noin 15-18 minuutissa, lientä säännöllisesti lisäillen ja kypsyyttä testaillen
  7. Kun risotto on lähes kypsää, al dente, lisää ennakkoon valmistettu parsamousse, parsojen esikeitetyt nuput sekä parmesanraaste ja mausta vielä maun mukaan sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Lisukkeet

Parsat

Kiehauta vielä parsamoussesta erikseen otetut parsat 4-5 minuuttia ja halkaise pitkittäin. Pyörittele oliiviöljyssä ja sitruunamehussa ja paista pannulla tai parilalla kaunis paistopinta. Mausta sormisuolalla.

Parmesanlastut

Raasta parmesania 75-100 g ja levitä leivinpaperilla peitetylle uuninpellille. Paista 200 C asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut kullankeltaisen värin. Anna jäähtyä ja murra paloiksi.

Uppomuna (1 per syöjä)

Kiehauta vesi ja lorauta joukkoon väkiviinaetikkaa sekä suolaa ja laske hieman lämpötilaa. Veden kuuluisi nyt vain rauhallisesti poreilla eikä enää kiehua. Riko kananmuna varovasti vesilasiin ja tee vispilällä kevyesti kuplivaan veteen kierre. Kanna muna vesikierteeseen ja anna kypsyä noin 3 minuuttia 3 sekuntia. Nosta varovasti vedestä ja anna kuivua esimerkiksi talouspaperin päällä.

Annoksen kokoaminen

Annostele parsarisotto lautasille. Nosta päälle revitty, siivutettu kylmäsavulohi, parmesanlastut, paistetut parsat sekä uppomuna. Koristele tuoreilla yrteillä ja rouhi mustapippuria päälle.

Viinivalinta parsalle

Parsaa pidetään usein haastavana parina viinille makunsa vuoksi.  Hyviä valintoja ovat hienostuneet Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut valkoviinit.

Kenties tyylikkäimmät rypälelajikkeen edustajat tulevat Loiren laaksosta, jossa myös Henri Bourgeoisin perhetila vaikuttaa. Perheyritystä pyörittää tällä hetkellä jo kymmenes sukupolvi, kolmen pojan, Arnaudin, Lionelin sekä Jean-Christophen voimin.

Sauvignon Blancin aromaattisuus sekä pirteä hapokkuus, yhdistettynä keväiseen makumaailmaan tekevät siitä mainion kumppanin myös parsaruoille. Viineistä löytyy tyypillisesti aromaattisen mustaherukan lehden, kirpeän passionhedelmän, sitruksen sekä hienostuneen mineraalisuuden aromeita.

Sitruksisen parsarisoton kumppaniksi sopii upeasti myös esimerkiksi Hunawihr Pinot Blanc Klevner Réserve 2016

Jos lautasella on parsaa Hollandaisekastikkeella on valintasi silloin Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst 2017

.