Pääsiäinen kerää herkuttelijat saman pöydän ääreen
Pääsiäinen kerää läheiset saman pöydän ääreen. Karitsa on perinteiseen tapaan pääsiäispöytämme tähti ja tällä kertaa valmistimme sen hieman lähi-itäisellä vivahteella. Karitsan kauniisti paistuva ulkofilee saa seuraa pikaisesti valmistuvasta herkullisesta tabboulehista, maapähkinäkastikeesta, tahini-fetaporkkanoista sekä maustetusta kreikkalaisesta jugurtista.
Pöydän keskelle nostetuista tarjoiluastioista voi jokainen ruokailija luoda oman näköisensä annoksen. Tärkeintä on yhteisen pöydän ääreen kerääntyminen ja hyvästä viinistä, ruoasta ja seurasta nauttiminen.
Karitsa (neljälle)
- 500 g kotimaista karitsan ulkofilettä
- oliiviöljyä
- suolaa + mustapippuria
- 3 valkosipulin kynttä
- 1/3 puntti tuoretta minttua
Pilko valkosipuli ja minttu oliiviöljyn joukkoon.
Mausta karitsa suolalla ja pippurilla ja pyörittele maustetun oliiviöljyn kanssa. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.
Ota liha lämpenemään puolisen tuntia ennen paistamista. Pyyhi ylimääräiset valkosipulit pois pinnasta ja paista kuumalla pannulla molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi.
Nosta liha levyltä ja anna vetäytyä folion sisällä. Siivuta ja tarjoile.
Feta-Porkkana
8 porkkanaa
oliiviöljyä
sormisuolaa
2 rkl tahinia
100 g aitoa feta-juustoa
granaattiomenan siemeniä koristeluun
lehtipersiljaa koristeluun
Pese ja tarvittaessa kuori porkkanat ja leikkaa pystysuuntaan puoliksi. Lado uunivuoalle ja mausta sormisuolalla. Lorauta päälle reilusti oliiviöljyä. Paista 200 C asteisessa uunissa ensin 20-25 minuuttia. Lusikoi sitten päälle tahinia ja murustele päälle fetaa. Nosta vielä uuniin noin 10 minuutiksi. Koristele granaattiomenan siemenillä sekä lehtipersiljalla.
Tabbouleh
2 dl bulguria
2 dl kiehuvaa vettä
1/3 kurkku
2 kypsää tomaattia
2 valkosipulin kynttä
pieni punasipuli
kuivattuja aprikooseja / keltaisia rusinoita
½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa + pippuria
1/2 ruukkua lehtipersiljaa
½ ruukkua minttua
paahdettuja pinjansiemeniä tai pähkinöitä
granaattiomenan siemeniä koristeluun
Kiehauta vesi ja kaada se bulgurin joukkoon. Anna tekeytyä kannen alla kymmenen minuuttia. Erottele jyvät haarukan tai lusikan avulla.
Pilko kurkut, tomaatit, sipuli ja valkosipuli pieneksi. Leikkaa saksilla aprikoosit tai rusinat pieneksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja silppua mukaan runsaasti lehtipersiljaa sekä tuoretta minttua.
Kääntele joukkoon paahdetut pinjansiemenet tai pähkinät ja koristele tuoreilla yrteillä sekä granaattiomenan siemenillä.
Jugurttikastike
- 200 g kreikkalaista jugurttia
- 2 valkosipulin kynttä raastettuna
- ¼ sitruunan mehu ja sitruunan kuorta raastettuna
- tuoretta minttua
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Maista ja mausta maun mukaan.
Maapähkinäkastike
- 2 rkl maapähkinävoita (crunchy)
- 2 dl (kookos)kermaa
- suolaa ja pippuria
Käytä samaa pannua, jolla paistoit karitsat, kaiken maun säilyttämiseksi. Sulata pannulla maapähkinävoi ja kaada joukkoon paksu (kookos)kerma. Kiehauta ja mausta suolalla ja pippurilla.
La Mascota Dark Bat Syrah
Juomaksi sopii klassinen lampaan seuralainen, Syrah-rypäleestä valmistettu täyteläinen La Mascota Dark Bat-punaviini. Viinin etiketissä lentelevät lepakot ja nimi muistuttavat viinin alkuperästä. Rypäleet tulevat Argentiinan Mendozasta, yli 850 metrin korkeudesta, mikä mahdollistaa rypäleiden optimaaliset kypsymis olosuhteet.
Viinissä on syvä, tummanpuhuva väri, paljon makua, yhdistäen kauniisti pippurisuuden, herukkaisuuden sekä mausteisuuden. Hyvät hapot tasapainottavat hyvin liharuokia ja viinin tanniinit ovat miellyttävät ja kypsät.