Karitsan kare lisukkeineen

5.4.2020 - Kategoriat: Ruokareseptit

Karitsan kare eli kruunukyljys on yksi karitsan mehevimmistä osista ja hurjasta ulkomuodostaan huolimatta helppo valmistettava kotikokillekin.

Kareet voi valmistaa joko paistamalla kokonaisena tai leikkaamalla kotleteiksi. Yksittäiset kotletit valmistuvat pannulla alle viidessä minuutissa, ja varmistavat jokaiselle mieluisan kypsyyden.

Lisukkeet valmistuvat näppärästi pienin esivalmisteluin uunissa.

Karitsan kylkeen sopii mainiosti lohkoperunat, uunitomaatit sekä ruusukaalit, jotka valmistuvat näppärästi uunissa pienin esivalmisteluin. Kastikkeeksi raikas minttugremolata, joka on perinteisiä kermakastikkeita kevyempi vaihtoehto muillekin liharuoille.

Menun valmistaminen kannattaa aloittaa lisukkeista, jotka kypsyvät rauhallisesti uunissa.

Karitsa valmistuu nopeasti ja lopputulos on näyttävä erityisesti tarjoiltaessa suoraan tulikuumalta pannulta.

Karitsan kare neljälle

  • 2 karitsan kyljys riviä – noin 900 g
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus balsamiviinietikkaa
  • suolaa + pippuria
  • tuoretta vahvaa minttua
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • voita paistamiseen

Ota karitsa ajoissa jääkaappiin sulamaan. Kun karitsa on sulanut, kuivaa pinta talouspaperilla ja sekoita marinadi oliiviöljystä, viinietikasta, mintusta, kahdesta valkosipulin kynnestä, suolasta sekä pippurista. Hiero marinadi lihan pintaan ja anna marinoitua muutaman tunnin ajan tai yön yli jääkaapissa.

Nosta liha huoneen lämpöön ja leikkaa kotleteiksi luiden välistä. Pyörittele vielä yksittäiset palaset marinadissa.

Pilko 2 valkosipulin kynttä sekä chili reiluiksi paloiksi. Sulata voi pannulla ja kuullottele valkosipuleita niin, että voihin tarttuu makua.

Nosta valkosipulit sekä chilit pois pannulta ja asettele kotletit kuumalle pannulle. Paista noin 1,5 – 2 minuuttia molemmin puolin kullanruskeiksi.

Nosta pannu liedeltä ja koristele chileillä, valkosipulilla sekä tuoreella mintulla.

Minttugremolata

  • 1 puska vahvaa minttua
  • ½ dl hyvää oliviiöljyä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1/3 luomusitruunan mehu sekä kuori raastettuna
  • suolaa + mustapippuria

Kuori valkosipuli ja pese sitruuna hyvin lämpimällä vedellä.

Yhdistä kaikki ainesosat ja aja tasaiseksi tehosekoittimella / sauvasekoittimella.

Maista ja mausta maun mukaan.

Nosta viileään tekeytymään.

Lohkoperunat

  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Pese ja kuivaa perunat huolellisesti tai kuori tarvittaessa. Pilko perunat 8 osaan pitkittäin.

Nosta perunat kiehuvaan veteen ja keitä noin 4 minuuttia, niin että haarukka menee melkein läpi. Valuta kiehuva vesi pois kattilasta ja kuivaa perunat huolellisesti talouspaperiin. Esikeiton ja kuivaamisen ansiosta perunoista tulee rapeampia.

Pyörittele lohkoperunat oliiviöljyssä ja paista 250 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Ruusukaalit uunissa

  • 500 g ruusukaalia
  • oliiviöljyä
  • balsamiviinietikkaa
  • hunajaa
  • suolaa + pippuria

Huuhtele ja kuivaa ruusukaalit huolellisesti.

Leikkaa kanta pois ruusukaaleista ja puolita.

Pyörittele ruusukaalin puolikkaat öljyssä, balsamiviinietikassa, hunajassa sekä mausteissa.

Kypsennä 200 C asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan, kunnes ovat kypsyneet ja saaneet kauniin värin.

Uunitomaatit

  • 500 g terttukirsikkatomaatteja
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 chili
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus balsamiviinietikkaa
  • suolaa + mustapippuria + sokeria

Pyörittele terttukirsikkatomaatit öljyssä, balsamiviinietikassa sekä mausteissa.

Nosta tomaatit sekä valkosipulit ja chili uunivuokaan ja kypsennä 100 asteisessa uunissa vähintään parin tunnin ajan.

Tomaatit voi hyvin valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä, jolloin maku vain tiivistyy.

Marques de Riscal Reserva

Huippulaadukas klasikko Riojasta

Murea liha, sekä napakan hapokkaat lisukkeet luovat miellyttävän makuparin klassisen riojalaisen Marques de Riscal Reservan kera.

Viinin aromeista löytyy miellyttävää kuivattua hedelmäisyyttä, viikunaa, tummaa luumua sekä tummia marjoja, yhdistettynä tyylikkäseen nahkaisuuteen sekä tammen tuomaan mausteisuuteen.

Marques de Riscal Reservassa on napakat tanniinit sekä hapokkuus, jotka tasapainottavat hienosti erityisesti rasvaisempia liharuokia.

⭐⭐⭐⭐ Harmoninen, laadultaan erinomainen”- Viinilehti

”92 pistettä, erinomainen” – Viiniopas

Aihealueet: