Paahteinen mustajuurikeitto & ravunpyrstöt

4.12.2024 - Kategoriat: Reseptit, Ruokareseptit

Hienostunut keitto juhlaviin hetkiin

Paahteinen mustajuurikeitto ravunpyrstöillä on juhlaillallisten elegantti alkuruoka. Keiton täyteläinen maku täydentyy herkullisesti ravunpyrstöillä, rapealla leipärouheella ja tuoreella tillillä.

Mustajuuri on maultaan hienostunut ja muistuttaa käyttötavoiltaan parsaa.  Mustajuuri kuoritaan ohuelti juoksevassa vedessä tai välillä veteen kastaen. Mustajuuri tummuu kuorittaessa, joten siirrä kuoritut mustajuuret sitruunalla tai etikalla maustettuun veteen tummumisen estämiseksi.

Mustajuuren maku on miedon makeahko ja hennon pähkinäinen. Mustajuuren hienovaraiset aromit saa parhaiten houkuteltua esiin uunissa paahtamalla

Paahteinen mustajuurikeitto & ravunpyrstöt

4 annosta / 45 min.

Ainekset

1 kg mustajuuria
1–2 Solo-valkosipulia
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
3 jauhoista perunaa
1 purjo
noin 7 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Lisäksi
150 g ravunpystöjä
rapeaa leipärouhetta
tilliä

Ohje:

  1. Kuori mustajuuret suoraan kylmään veteen. Paloittele juuret viiden sentin pätkiksi. Levitä mustajuuret leivinpellille, kääntele palat öljyssä ja sitruunamehussa. Lisää pelille myös valkosipulit kuorimattomina.
  2. Paahda mustajuuria ja valkosipulia 225-asteisessa uunissa noin 30 min. Viipaloi purjon valkoinen osa, kuori ja paloittele perunat.
  3. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää liemeen purjoviipaleet, perunat ja paahtuneet mustajuuret. Puserra sekaan valkosipulit kuoristaan. Keitä kunnes perunat soseutuvat.
  4. Jauha keitto sileäksi sauvasekoittimella. Jos haluat aivan sileän keiton, painele se vielä siivilän läpi toiseen kattilaan. Lisää kerma ja mausta keitto. Kuumenna kiehuvaksi ennen tarjoamista.
  5. Paahda hienonnettua vaaleaa juurileipää öljyssä, kunnes se on rapeaa. Valuta ravunpyrstöt liemestään. Hienonna tilli. Jaa keitto lautasille, viimeistele ravuilla, leipärouheella ja tillillä.